Tips inför Stockholm Art Week 9-14 april

Mellan den nionde till fjortonde april 2019 arrangeras Stockholm Art Week för sjunde gången. Under veckan kraftsamlar Stockholms konstvärld och visar upp ett brett utbud av konsthändelser. Vi har pratat med initiativtagaren Joanna Sundström som ger sina bästa tips inför veckan.

Centrala händelser under Stockholm Art Week
Nordens ledande mässa för samtidskonst Market Art Fair på Liljevalchs, Monopol på Spritmuseum och Stockholm Art Book fair på Beckmans och samlingsutställningen C/O Stockholm på Dusty Deco på Brahegatan utgör en viktigt del i Stockholm Art Week. De existerar bara under veckan precis som Stockholms Auktionsverk och Bukowskis som har sina samtida auktioner i början av veckan. Utöver det arrangeras flera vernissage och öppningar av utställningar som sedan finns öppna för dem som inte hinner med allt under den intensiva konstveckan.

Sharon Heys på Moderna Museet
Den 12:e april bjuder Moderna Museet på öppen vernissage för Sharon Hayes utställning Echo. En väldigt intressant konstnär som reflekterar över samhället och har varit stor sedan hon gjorde sin omtalade “Lesbian Love Tour” 1996 då hon besökte fyrtio “lesbiska vardagsrum” i nästan lika många städer. Tjugotvå år senare är hon en av en av de mest inflytelserika politiskt och socialt engagerade konstnärerna i USA.

Erik Jeor på Nordiska galleriet
Nordiska Galleriet satsar mer på konst och gör ett roligt urval av konst bland svarvade soffor och prestigestolar. Urvalet görs av Ditte Lauridsen som tidigare har förflutet på Lars Bohman Gallery och har en fin fingertoppskänsla. Till Stockholm Art Week har hon valt konstnären Erik Jeor, en spännande kreatör som går från klarhet till klarhet i sina drömliknande målningar.

Åmells konsthandel
Åmells har sin traditionsenliga vårsalong och visar nästan 50 utvalda nordiska konstnärer från perioden 1920 – 1970. I årets utställning finns det två akvareller av John Bauer, riktiga godbitar. Dessutom verk av Sigrid Hjertén, Nils Dardel, Dick Beer och Ragnar Sandberg.

CFHILL
Det är alltid en rolig upplevelse att vika av från Hamngatan och smita in på Västra trädgårdsgatan och se vad CFHIll visar. Under Stockholm Art Week ställer de till med vernissage för LA Dreams 2. De har bjudit in gästkuratorn Melanie Lum som har valt sina favoritkonstnärer från Los Angeles.

SAK på Riche
Under Stockholm art Week ger SAK, Sveriges allmänna konstförening en smygtitt på årets utvalda verk. Om du ska vara med i en konstförening så är det SAK som gäller. För 450 kronor om året stöttar du Sveriges samtida konstnärer men framförallt en bra koll på galleriscenen och en chans att vinna ett bra urval av roliga verk. I år blir det extra roligt när de har öppningsmingel på Riche och visar fotografen Lotta Antonsson verk “Seashell Tears” som är årets första pris.

209A8980

209A9172

images SAW

För mer information och tider stockholmartweek.com


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *