Nominerade till Rum Designs stora formpris

Nu är det dags för Rum Designs stora formpris Årets Designer 2019. Vinnaren koras under Stockholm Furniture Week. Här presenteras de tre nominerade. Årets tema är Demokrati. Voilà!

Per-B-Sundberg-och-IKEA (kopia)

Per B Sundberg är en svensk keramiker och glaskonstnär med ett förflutet på Orrefors och Konstfack. Genom åren har han utvecklat sitt konstnärliga uttryck och formspråk i ett slags  samtida, personliga figuriner, som både ansetts fula, knasiga och ibland provokativa. Genom samarbetet med Ikea och projektet Pretty Ugly. Lovely – The return of the figurine har hans figuriner gjorts tillgängliga för en större publik – i form av massproducerade inredningsdetaljer lyfts på så vis ett personligt konstnärskap och ”annorlunda” designobjekt.

clh_emma_olbers_pressbild1 (kopia)Emma Olbers har haft miljö och etik i fokus för sitt designarbete under lång tid. År 2012 gjorde hon utställningen ”Where does it come from where does it go” där hon rangordnade de material hon jobbar med och hur mycket koldioxid de gör av med. Med sina genomtänkta val av material och produktionssätt påverkar hon producenter och konsumenter till ett mer miljövänligt agerande. Med exempelvis inredningsprojektet för biblioteket i Nationalmuseum förenar Emma Olbers designhöjd med hållbarhet.Interiör restaurangen Nationalmuseum 1Mattias Klenell har varit konstnärlig ledare under fem år och lett arbetet med att ta fram inredningen till Nationalmuseets nya restaurang som syns på bilden. Genom att välja att bjuda in och arbeta med ett brett antal formgivare (30 stycken) och producenter har Matti Klenell verkat för ett arbetssätt präglat av kollektivism, inkludering, hantverk och lokal produktion, vilket är viktiga aspekter av demokrati-tanken och av betydelse för en institution som Nationalmuseum.

Vinnare avslöjas första dagen på designveckan, 4 februari!

 

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *