Själfullt hos skodesignern Andrea Reschia

Grundaren av det rock chica skomärket Reschia bär sin historia och sin vision mellan hemmet på Torbjörnklockaresgata och studion vid S:t Eriksplan i Stockholm. Vi har träffat Andrea Reschia för ett samtal om inspiration, historia, inredning.

clh_andrea_reschia_22

Skodesignern Andrea Reschias vassa design har hyllats i både svensk och utländsk modepress.
Hon följer inga trender och värdesätter det personliga. När jag kliver in i lägenheten på Torbjörnklockaresgata i Stockholm där hon bor med sin man och två barn, möts jag av ett uttrycksfullt hem där tre kulturer tar plats sida vid sida: den argentinska, den italienska och den norrländska. Bilder av helgon, arvegods och konst möter nya designobjekt, modeböcker och internationella magasin.

 clh_andrea_reschia_12

clh_andrea_reschia_13Ditt hem, liksom din studio, är fulla av minnen. Varför?
– Jag har påverkats av min mammas bakgrund från den argentinska landsbygden med influenser från Mexico och fetischism, med många helgon och bilder på döda släktingar. Det var lite skrämmande som barn, men också magiskt.

Vilket barndomsminne har gjort starkast estetiskt intryck på dig?
– Estetiskt var det mina föräldrar. De var väldigt stilfulla. De kom från helt olika bakgrunder. Min mamma var urinvånare från den Argentinska landsbygden, med tretton bröder och systrar. Min pappa var från Italien och son till en fabriksägare. Men de två möttes och blev ett mycket snyggt par med en medveten stil. De såg ut som ett par från Hollywood och fick mycket uppmärksamhet där vi levde i Buenos Aires. Det gjorde intryck på oss barn och har präglat både mig och min bror i våra yrken.

clh_andrea_reschia_03 clh_andrea_reschia_18Du fick tidigt inblick i tillverkningsindustrin. Vilken roll har det spelat?
– Min farfar ägde en strumpfabrik. Det blev en lekplats för mig och min bror, med högar av sockor som vi kunde slänga oss i. Men vi jobbade också där. Jag minns hur vi vek och stoppade strumpor i plastpåsar, tolv stycken i varje. Det var bra att få se den processen. Men strumpfabriken präglade mig även estetiskt, med sin arkitektur från sent 1950-tal och med maskiner och utrustning som liknade robotarmar.

Vad får dig att känna dig som hemma – även när du är borta?
– Objekt som har en mening. Fina saker, böcker, gåvor från vänner. Min mamma hade alltid olika magiska saker i sin väska som stod för pengar, hälsa och jobb. Det har jag också. Det är lite fetischlika objekt som bär på en mening. Det är som att lägga till extra kraft.

Vilka värderingar har du fått med dig från din uppväxt och fört vidare in i ditt jobb?
– Integritet. Att alltid vara lojal med det jag vill göra. Det syns i Reschias kollektioner, de är starka och har karaktär. Att vara ett varumärke i det här segmentet, och inte sträva efter att göra bestsellers, är en intensiv process. Många vill tycka till om det jag gör, men jag försöker att inte kompromissa med någonting. Jag är inte rädd för konsekvenser utan står för mina värderingar. Om du är lojal mot det som du tror på kommer det att gå bra. Det är när du börjar kompromissa som problemen börjar.

clh_andrea_reschia_04 clh_andrea_reschia_02

Foto Christopher Hunt Text Susanne Johansson


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *https://magasinetrumdesign.se

Designprofiler

 • Själfullt hos skodesignern Andrea Reschia

  Grundaren av det rock chica skomärket Reschia bär sin historia och sin vision mellan hemmet på Torbjörnklockaresgata och studion vid S:t Eriksplan i Stockholm. Vi har träffat Andrea Reschia för ett samtal om inspiration, historia, inredning. Skodesignern Andrea Reschias vassa design har hyllats i både svensk och utländsk modepress. Hon följer inga trender och värdesätter […]

 • 25 år av inspiration

  1992 var året då Anders Färdig grundade Design House Stockholm. Genom årens lopp har de presenterat designobjekt med skandinaviska influenser, många av dem har blivit självklara klassiker. I år firar de sitt 25 års jubileum med att presentera fler blivande klassiker.

 • “En formgivare bör ge lösningar till de nya behov som uppstår”

  Hennes filosofi är att inte ha någon stil – i stället vill hon tolka samtiden och tänja på gränserna. Den spanska formgivaren och arkitekten Patricia Urquiola skapar design som väcker känslor och förbättrar människors vardagsliv.

 • ”Skapa för din egen skull i första hand”

  Att bryta många regler var nödvändigt för den spanske formgivaren Jaime Hayon när han skulle hitta sitt eget, sanna uttryckssätt. Hans design – från vaser och soffor till badrum och tapeter – präglas av en lekfullhet och entusiasm, samma ingredienser som han själv behöver för att kunna skapa.