SMYGLÄSNING Beckmans – dokuföljetong

Del 2 – Från studentkorridor till parkbänk

Nästa nummer ligger i tidningshyllan 24 maj, men redan nu bjuder vi på smygläsning.

Skärmavbild 2017-05-10 kl. 16.44.02

 

Det har blivit dags för nästa del i vår dokuföljetong där vi följer åtta talanger från designskolan Beckmans. I den här delen har Märta och Sanna fått i uppdrag att göra en parkbänk.

Text SOFIA HALLSTRÖM

Skärmavbild 2017-05-10 kl. 16.50.28

Det är avtäckning på Kvarnbacken. Uppe på kullen i Stockholmsförorten Järfälla minglar världskända formgivare med amerikanska designskribenter och museichefer. Och mitt i stjärnglansen sitter Märta Hägglund och Sanna Gripner, nyutexaminerade designstudenter, på den bänk som de själva har gjort och som har valts ut till det internationella projektet Superbenches. Det började med ett oväntat mejl.

– Det var Felix Burrichter från Pin-Up Magazine som mejlade mig från New York och frågade om vi ville delta, berättar Märta.

Portrait Hagglund & Gripner (Photo Jezzica Sunmo)Skärmavbild 2017-05-10 kl. 16.53.11

Han hade imponerats av Märtas examensprojekt och nu hörde han av sig i egenskap av kurator för Superbenches, ett av projekten i Kalejdohill som är en satsning på att göra Järfälla till ”ett Central Park i miniformat”. Under sommaren ska parkbänkarna, gjorda av stora designnamn, stå framme och förortens invånare testa sig fram till vilka som vinner äran att få stå kvar för evigt.

– Som ett första steg åkte vi ut till Kvarnbacken för att titta på platsen, säger Märta.

Sanna fyller i och berättar om Kvarnbackens speciella natur och hur de inspirerades av den när de gjorde sin superbänk Cushy.

– Naturen är väldigt orörd, med en fridlyst växt och gamla vikingagravar. Dessutom är Kvarnbacken upphöjd med utsikt över Järfälla, säger Sanna.

Det inspirerade till en soffa och en fåtölj i svetsat galler. Formen är kuddliknande för att bjuda in människor att sitta ner, vara bekväma och mötas.

– Tanken är att det ska se ut som fluffiga kuddar, men också att gallret ska släppa igenom naturen, säger Sanna.

Det är inte duons första parkbänk. Trots att de knappt har hunnit lämna skolkorridoren har de redan en möbel i produktion hos den svenska tillverkaren Materia: en stoppad parkbänk för inomhusbruk.◆


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *https://magasinetrumdesign.se

Designsnack

 • SMYGLÄSNING Beckmans – dokuföljetong

  Del 2 – Från studentkorridor till parkbänk Nästa nummer ligger i tidningshyllan 24 maj, men redan nu bjuder vi på smygläsning.   Det har blivit dags för nästa del i vår dokuföljetong där vi följer åtta talanger från designskolan Beckmans. I den här delen har Märta och Sanna fått i uppdrag att göra en parkbänk. Text SOFIA […]

 • AVSIKTLIG , EN FORMSTARK NYSTART

  Ikea och 10-gruppen År 2015 bestämde sig de återstående medlemmarna i det ikoniska designkollektivet att det var dags för en förändring. Trots att det fortfarande gick bra för 10-gruppen så ville de lämna över stafettpinnen. Förfrågan gick till Ikea som nu är förvaltare av en stor del av 10-gruppens mönsterskatt. Fritt från nostalgi Samarbetet med 10-gruppen är ingen […]

 • Designtorget och Beckmans väcker tankar kring hållbarhet

  För tredje året i rad presenterar Designtorget och Beckmans Designhögskola sitt samarbete för att ge unga formgivare en möjlighet att redan på ett tidigt stadium arbeta med branschanknuten produktion.

 • Träningsredskapen flyttar in i finrummet

  Studier har visat att god hälsa och motion spelar en större roll i livet för många människor idag än någonsin tidigare, men träningsredskap är inte direkt något vi visar upp i våra hem. Detta är något Svenska Tingest nu ändrat på.