AVSIKTLIG , EN FORMSTARK NYSTART

Ikea och 10-gruppen
År 2015 bestämde sig de återstående medlemmarna i det ikoniska designkollektivet att det var dags för en förändring. Trots att det fortfarande gick bra för 10-gruppen så ville de lämna över stafettpinnen. Förfrågan gick till Ikea som nu är förvaltare av en stor del av 10-gruppens mönsterskatt.
LIGGANDEikea1
Fritt från nostalgi
Samarbetet med 10-gruppen är ingen nostalgisk resa. Det är en fusion av det förflutna och vår samtid. Under åren har Ikea och 10-gruppen jobbat tillsammans i olika konstellationer och i en mängd olika projekt. 10-gruppens formgivare har inte bara frilansat för Ikea, deras bidrag har dessutom influerat hela textilsortimentet och det sätt Ikea än i dag arbetar med färger och mönster.
Första gången var för en kollektion redan 1979 – som blev något av ett genombrott för 10-gruppen. Den rebelliska och djärva mönsterglädje som kännetecknar kollektivet har lämnat ett outplånligt avtryck. Dessa färgstarka mönster utmanade en gång i tiden det som ansågs som god smak.

”10-gruppen har haft ett väldigt stort inflytande på mig. Jag tycker väldigt mycket om deras formspråk, det är vågat färggrant och geometriskt i uttrycket.”

– Ida Pettersson, designer Ikea
Text: Therése Nyström & Sofia Andrén @evenstevenagenturer

Foto: Ikea


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *https://magasinetrumdesign.se

Designsnack

 • SMYGLÄSNING Beckmans – dokuföljetong

  Del 2 – Från studentkorridor till parkbänk Nästa nummer ligger i tidningshyllan 24 maj, men redan nu bjuder vi på smygläsning.   Det har blivit dags för nästa del i vår dokuföljetong där vi följer åtta talanger från designskolan Beckmans. I den här delen har Märta och Sanna fått i uppdrag att göra en parkbänk. Text SOFIA […]

 • AVSIKTLIG , EN FORMSTARK NYSTART

  Ikea och 10-gruppen År 2015 bestämde sig de återstående medlemmarna i det ikoniska designkollektivet att det var dags för en förändring. Trots att det fortfarande gick bra för 10-gruppen så ville de lämna över stafettpinnen. Förfrågan gick till Ikea som nu är förvaltare av en stor del av 10-gruppens mönsterskatt. Fritt från nostalgi Samarbetet med 10-gruppen är ingen […]

 • Designtorget och Beckmans väcker tankar kring hållbarhet

  För tredje året i rad presenterar Designtorget och Beckmans Designhögskola sitt samarbete för att ge unga formgivare en möjlighet att redan på ett tidigt stadium arbeta med branschanknuten produktion.

 • Träningsredskapen flyttar in i finrummet

  Studier har visat att god hälsa och motion spelar en större roll i livet för många människor idag än någonsin tidigare, men träningsredskap är inte direkt något vi visar upp i våra hem. Detta är något Svenska Tingest nu ändrat på.