Designtorget och Beckmans väcker tankar kring hållbarhet

Designtorget har sedan sin start 1993 inte varit rädda för att ge sig in i nya spännande projekt och nu för tredje året i rad presenterar de sitt senaste samarbete med Beckmans Designhögskola. Fokus för hela projektet  från idé till färdig produkt har varit hållbarhet. Under sju veckor har studenterna utvecklat egna designobjekt och under processen har de fått ta del av de förutsättningar och verktyg som behövs för att själva ta makten över sin egen design och produktion. “Vi är mycket imponerade över eleverna och deras drivkraft. I dagens samhälle står vi inför stora utmaningar som vi tycker att de har adresserat i detta projekt. Som designer är det viktigt att förstå nödvändigheten av att ta kontroll över hållbarhet inom produktion och ekonomi, lika väl som form och funktion”, säger Amanda Hasselström, Designtorgets Creative Director.

Margot Barlolo , kursansvarig på Beckmans designhögskola berättar att valet av samarbetspartner beror  på att just Designtorget är en av de viktigaste aktörerna och återförsäljarna för småskaliga producenter och att de är en  plattform för formgivare och konsthantverkare att synas på när de tar sina första steg mot egen produktion.  Totalt innehåller årets kollektion sju olika produkter, alla tillverkade i en upplaga av 10 st.


I en vacker liten flaska av keramik finner man Hanna Stenströms Aromaparfym. Inspirationen kommer  av dofters inverkan på våra känslor och minnen där olika dofter kan anknytas till händelser, personer och ting . Parfymen är tillverkad av jojobaolja och eteriska oljor i dofterna bergamott, rosenträ och rosmarin.

Unit är en ny tappning av den klassiska piedestalen designad av Lisa Lindh och Celine Strömbäck. Denna piedestal går att ställa på alla håll och kanter och är en inredningsdetalj som på ett nytt sätt lyfter och förfinar befintliga föremål. Unit har en tunn profil och tar form efter de föremål som placeras på, i eller under den.

Is there a heaven for jeans är en pall där ek kombineras med återvunna textilier, i detta fall  jeans. Med denna produkt har Frida Pettersson och Anna Herrmann velat ifrågasätta vårt sätt att konsumera. Formgivarna menar att jeans är ett material som ofta underskattas i kvalitén och slängs trots att det skulle kunna användas längre istället för att bytas ut efter trend. Sitsarna är flätade för hand vilket gör att varje pall blir unik.

Ida Björses och Klara W.Hedengren står bakom plånboken Snäll,  som är marmorerade för hand och tillverkad i naturgarvat läder från Tärnsjö Graveri och är en biprodukt från matindustrin. Vinsten av försäljningen går till människor på flykt via organisationen Vi gör vad vi kan. Snäll design anordnar även workshops för ungdomar vilket ger dem möjlighet att bidra med sin kreativitet och sitt engagemang. 


Smultron är en taklampa i svenskt glas designad av Lisa Jonson och Sarah Hasselqvist. Glaset är munblåst mot en förkolnad relief som skapar intressanta skuggbilder. Lampan är närproducerad i Sverige med material som har lång hållbarhet. Lampsockeln är i metall istället för plast. Förpackningen är producerad och tillverkad i Stockholm.


Jennie Aden och Melinda Urbansdotter har skapat A Silk Scarf  som är  resultatet av en miljövänlig process där formgivarna har arbetat fram en teknik som gör det möjligt att screentrycka med naturligt pigment från växter och mat. Sjalen är i 100% silke och färgen är utvunnen från svart ris.

 

 Regrow är en miljösmart produkt som Madeleine Nelson designat. Den är en ställning i rostfritt stål för frukter och grönsaker som du köper i mataffären. Placera grönsakerna i ställningen och sedan i vatten så växer dem upp igen. Regrow kan placeras på alla typer av glas och vaser. Purjolökar, sallad och citrongräs är några av de grönsaker som kan placeras i ställningen och få nytt liv igen.

Nu finns alla dessa vackra miljösmarta objekt till försäljning  hos Designtorget under en begränsad period, antingen kan man köpa dem hos flaggskeppsbutiken i Kulturhuset på Sergels Torg eller via företagets webbshop.

Text: Therése Nyström & Sofia Andrén @evenstevenagenturer

Bilder: Designtorget


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *https://magasinetrumdesign.se

Designsnack

 • SMYGLÄSNING Beckmans – dokuföljetong

  Del 2 – Från studentkorridor till parkbänk Nästa nummer ligger i tidningshyllan 24 maj, men redan nu bjuder vi på smygläsning.   Det har blivit dags för nästa del i vår dokuföljetong där vi följer åtta talanger från designskolan Beckmans. I den här delen har Märta och Sanna fått i uppdrag att göra en parkbänk. Text SOFIA […]

 • AVSIKTLIG , EN FORMSTARK NYSTART

  Ikea och 10-gruppen År 2015 bestämde sig de återstående medlemmarna i det ikoniska designkollektivet att det var dags för en förändring. Trots att det fortfarande gick bra för 10-gruppen så ville de lämna över stafettpinnen. Förfrågan gick till Ikea som nu är förvaltare av en stor del av 10-gruppens mönsterskatt. Fritt från nostalgi Samarbetet med 10-gruppen är ingen […]

 • Designtorget och Beckmans väcker tankar kring hållbarhet

  För tredje året i rad presenterar Designtorget och Beckmans Designhögskola sitt samarbete för att ge unga formgivare en möjlighet att redan på ett tidigt stadium arbeta med branschanknuten produktion.

 • Träningsredskapen flyttar in i finrummet

  Studier har visat att god hälsa och motion spelar en större roll i livet för många människor idag än någonsin tidigare, men träningsredskap är inte direkt något vi visar upp i våra hem. Detta är något Svenska Tingest nu ändrat på.