25 år av inspiration

Design House Stockholm grundades 1992 av Anders Färdig och har sedan dess vuxit till att bli ett av de främsta varumärkena inom skandinavisk design. Företaget är ett designförlag som samarbetar med både nya och etablerade designers. Genom åren har företaget samarbetet med ett 70-tal olika designers och det de alla har gemensamt är ett skandinaviskt uttryck i sin design.

Design House Stockholms breda kollektion representerar det bästa inom samtida formgivning, deras produkter är alltid tidlösa och håller en hög kvalitet. De etablerades tidigt internationellt och har idag cirka 300 återförsäljare världen över, såsom till exempel  MoMA i New York och San Francisco. Företaget har även vunnit prestigefulla designpriser för ett flertal av sina objekt.

Ett av företagets designobjekt som belönats med flertalet priser är Block Lamp. Denna moderna klassiker lanserades 1997 och är designad av Harri Koskinen. Lampan var en av de första produkter som Design House Stockholm presenterade och den är än idag en av deras populäraste produkter. Den är tillverkad i handgjutet glas med blästrad insida och finns förutom i sin ursprungsversion även i en mini version.

Ett av de senaste årens nyheter från Design House Stockholm är växthuset Greenhouse, som nu både finns i en stor och en liten version. Växthuset är ett designobjekt med konstnärliga ambitioner, de båda versionerna är utformade så att de är små nog att användas inomhus men stora nog att rymma en trädgård i miniatyr. Designerna som står bakom Greenhouse är Atelier2+ som är en Bangkok baserad studio grundad av Worapong Manupipatpong och Ada Chirakranont. Paret Studerade vid KMIT i Bangkok och därefter på Konstfack i Stockholm och deras formspråk visar att skandinavisk design inte begränsas av nationalitet.

För att fira sitt 25-års jubileum lanserar Design House Stockholm i år en speciell kollektion. Först ut är stolen Torso som presenterades under Stockholm Furniture and Light Fair 2017. Stolen är formgiven av Lisa Hillard och inspirationen kommer från den traditionella jaktstolen. Dess vackra flätade läderklädsel gör att stolen gränsar mellan mode och design, den finns tillgänglig i tre olika olika nyanser.

Som inledning på sitt jubileumsår presenterade Design House Stockholm en unik designutställning på det anrika varuhuset Nordiska Kompaniet i Stockholm. De sex främsta stylisterna i Sverige tilldelades uppdraget att tolka skandinavisk design med Design House Stockholms designklassiker och jubileumskollektion. Utställningen presenteras i form av sex installationer i NK:s skyltfönster under Stockholm Design Week.

Det har gått 25 år sedan starten och Design House Stockholm fortsätter ständigt att inspirera och skapa nya spännande designobjekt.  “Det har varit en fantastisk resa där vi etablerat skandinavisk design i världen och resan kommer fortsätta till nya spännande destinationer. Design House Stockholm kommer att fortsätta växa och så även våra produkter, då vi framöver vill fortsätta vår satsning på möbler. Vi ser fram emot framtida samarbeten och möjligheten att lyfta nya talanger” säger Anders Färdig.

Text: Therése Nyström & Sofia Andrén @evenstevenagenturer

Foto: Design House Stockholm

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *https://magasinetrumdesign.se

Designprofiler

 • Själfullt hos skodesignern Andrea Reschia

  Grundaren av det rock chica skomärket Reschia bär sin historia och sin vision mellan hemmet på Torbjörnklockaresgata och studion vid S:t Eriksplan i Stockholm. Vi har träffat Andrea Reschia för ett samtal om inspiration, historia, inredning. Skodesignern Andrea Reschias vassa design har hyllats i både svensk och utländsk modepress. Hon följer inga trender och värdesätter […]

 • 25 år av inspiration

  1992 var året då Anders Färdig grundade Design House Stockholm. Genom årens lopp har de presenterat designobjekt med skandinaviska influenser, många av dem har blivit självklara klassiker. I år firar de sitt 25 års jubileum med att presentera fler blivande klassiker.

 • “En formgivare bör ge lösningar till de nya behov som uppstår”

  Hennes filosofi är att inte ha någon stil – i stället vill hon tolka samtiden och tänja på gränserna. Den spanska formgivaren och arkitekten Patricia Urquiola skapar design som väcker känslor och förbättrar människors vardagsliv.

 • ”Skapa för din egen skull i första hand”

  Att bryta många regler var nödvändigt för den spanske formgivaren Jaime Hayon när han skulle hitta sitt eget, sanna uttryckssätt. Hans design – från vaser och soffor till badrum och tapeter – präglas av en lekfullhet och entusiasm, samma ingredienser som han själv behöver för att kunna skapa.