“En formgivare bör ge lösningar till de nya behov som uppstår”

Frihet och utmaning är två ledord som kan få den spanska formgivaren Patricia Urquiola att tacka ja till ett designuppdrag. Ett exempel är hennes senaste projekt för Georg Jensen: Urkiola, en bordsservis i rostfritt stål – ett material hon aldrig tidigare hade jobbat med, och det var just det som lockade.

– Min fantasi fick flöda helt fritt, men det rostfria stålet var ett nytt material för mig. Detta skapade utmaningar när vi gick från koncept till produktion. Men jag älskar utmaningar eftersom det är de som för designen framåt, säger hon.

Urkiola_webb

Resultatet blev en stram och elegant serie där rena ytor förenas med räfflat stål. Det är en kollektion med ett helt nytt formspråk men också med tydliga rötter i det danska företagets tradition.

Efter mer än tjugo år i designbranschen har Patricia Urquiola arbetat med det mesta. Från produktdesign till arkitektur och installationer. Med en mängd framgångsrika projekt bakom sig har hon idag förmånen att kunna tacka ja enbart till uppdrag där hon ser ett utrymme för utveckling och förbättring.

Fjord

Som liten drömde Patricia om att bli arkitekt, och hon började så småningom studera på Madrids tekniska universitet. Men efter att ha upptäckt design, tack vare några av de stora designmästarna, som Achille Castiglioni, Marco Zanuso och Tomas Maldonado, som på den tiden var professorer på universitet i Italien, valde hon att flytta till Milano och läsa produktdesign på Milanos tekniska högskola.

– Jag förälskade mig i design och förstod att det var lika viktigt som arkitektur, berättar hon.

Läs mer i Rum Design nr 9/2016, ute nu.

Text: Mia Masnic


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *https://magasinetrumdesign.se

Designprofiler

 • Själfullt hos skodesignern Andrea Reschia

  Grundaren av det rock chica skomärket Reschia bär sin historia och sin vision mellan hemmet på Torbjörnklockaresgata och studion vid S:t Eriksplan i Stockholm. Vi har träffat Andrea Reschia för ett samtal om inspiration, historia, inredning. Skodesignern Andrea Reschias vassa design har hyllats i både svensk och utländsk modepress. Hon följer inga trender och värdesätter […]

 • 25 år av inspiration

  1992 var året då Anders Färdig grundade Design House Stockholm. Genom årens lopp har de presenterat designobjekt med skandinaviska influenser, många av dem har blivit självklara klassiker. I år firar de sitt 25 års jubileum med att presentera fler blivande klassiker.

 • “En formgivare bör ge lösningar till de nya behov som uppstår”

  Hennes filosofi är att inte ha någon stil – i stället vill hon tolka samtiden och tänja på gränserna. Den spanska formgivaren och arkitekten Patricia Urquiola skapar design som väcker känslor och förbättrar människors vardagsliv.

 • ”Skapa för din egen skull i första hand”

  Att bryta många regler var nödvändigt för den spanske formgivaren Jaime Hayon när han skulle hitta sitt eget, sanna uttryckssätt. Hans design – från vaser och soffor till badrum och tapeter – präglas av en lekfullhet och entusiasm, samma ingredienser som han själv behöver för att kunna skapa.