Patti Smiths fotoutställning Eighteen Stations visas i Stockholm

Patti Smith etablerade sig som en av de viktigaste musikerna i sin generation genom albumet Horses (1975). Hon har gett ut 20 böcker, bland annat Just kids (2010) – hennes memoarer om livet tillsammans med Robert Mapplethorpe. 2011 mottog hon Polarpriset. Hennes fotografier finns representerade bland annat på The Museum Of Modern Art, New York och Centre Pompidou, Paris. Fotoutställningen Eighteen Stations i Galleri 3 på Stockholms Kulturhus presenterar Patti Smiths fotografier, anteckningar och även ett urval av hennes favoritlitteratur.

Utställningen, som presenteras i samarbete med Patti Smith och Robert Miller Gallery, New York, har sin utgångspunkt i boken M Train (2015). Boken och utställningen är tillsammans dokument från Patti Smiths liv och resor. Städernas caféer är centrala i den litterära och visuella berättelsen. Fotografierna är för Smith ett slags kreativ meditation från ett annars hektisk turnéliv.

Det är första gången i Europa som denna utställning visas och den presenterar över 80 fotografier, men även en installation med handskrivna anteckningar och utskrifter. Patti Smith samlar på minnen från resor och dokumenterar och hyllar konstnärer hon beundrar, hon besöker författares hem eller gravar. Vi ser Frida Kahlos säng, Sylvia Plaths grav, Virgina Wolfs käpp. Några av fotografierna finns publicerade i boken M Train men flertalet har aldrig tidigare visats.

Kulturhuset Stadsteatern kommer även presentera Patti Smiths bibliotek, där besökare får läsa eller låna hem ett urval av hennes favoritlitteratur. Litteraturen är en central del i Smiths konstnärskap och flertalet av hennes fotografier hyllar erkända författare och konstnärer. Biblioteket blir ett komplement till utställningens berättelse. I samband med utställningens öppning den 23 september presenteras även ett unikt samtal på Stora scenen mellan Patti Smith och Daniel Birnbaum, chef för Moderna Museet, se mer info här.

Utställningen Eighteen Stations pågår från den 23 september till den 19 februari 2017 på Galleri 3, Stockholms Kulturhus.

Text: Therése Nyström & Sofia Andrén @evenstevenagenturer

Foto: Patti Smith & Ferial


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *https://magasinetrumdesign.se

Konst & kultur

 • Vinnaren av Årets Designer 2018

  Årets Rums pris Årets Designer gick i år till Stoft Design Studio. Skåpet Whittle Away är ett exempel på hur denna begåvade malmötrio skapar nya möbler och inredning utifrån hantverk och historia. Så här lyder motiveringen: Malmötrion Stoft design studio design handlar om att medvetet utforska produktion och hantverk utifrån vår historia för att skapa […]

 • Chefen till alla barnen

  Det är svårt att fånga Piero Lissoni. Men rätt vad det är sitter den hett eftertraktade formgivaren mitt emot med en frukostcroissant och en cappuccino och avslutar en annan intervju över mobilchatt. Tillsammans med Nicoletta Canesi öppnade han arkitektbyrån Lissoni Associati 1986 och fyrtio år senare har de kontor i Milano, Miami, Tokyo – och sedan 2008 i […]

 • Max Lamb och groteskerna

  ”Groteskt” är ett av orden som Max Lamb använder om sin designgärning. Såväl mode- och designvärlden fascineras av den unge brittens konstliknande möbler som kom på blixtvisit till Stockholm innan sommaren. Text Sofia Hallström (Acne Studios flaggskeppsbutik på Madison Avenue i New York) Det ser nästan förhistoriskt ut. Grovhugget, rått och skulpturalt – britten Max Lamb […]

 • Operfekta kvinnor ställs ut

  För er som befinner er i Stockholm 21-24 maj visas konstutställningen Törstiga Hjärtan av Emelie Sandahl på ett av stadens nyöppnade it-ställe, Hobo Hotell. Emelie Sandahl målar i akryl och använder en särskild skrap- och tryckteknik för att få fram rätt känsla av operfekta personligheter. Törstiga Hjärtan visas på Hobo Hotells yta Spaceby, Brunkebergstorg 4, Stockholm.