Italienska drag i Moskva

På den tjugoandra våningen av en skyskrapa i centrala Moskva ligger en takvåning med både svindlande utsikt och inredning. Det är den italienska arkitektbyrån Mario Mazzer Architects som står bakom den omsorgsfulla renoveringen och de skräddarsydda inredningslösningarna i det 800 kvadratmeter stora hemmet. Paret som bor i våningen – han vinimportör och hon arkitekt som sadlat om till modedesigner med ett eget märke – önskade sig ett modernt och minimalistiskt hem som samtidigt skulle kännas varmt och bekvämt. Fokus låg på hållbara material av hög kvalitet. Den stora terrassen gör den här påkostade våningen om möjligt än mer unik, med en grön trädgård och spektakulär utsikt över staden.

Ägarna önskade sig många platsbyggda möbler, som till exempel skåp och sängar. Och en del av lösningarna var helt enkelt nödvändiga.

– Många av funktionerna de ville ha i hemmet var omöjliga att skapa med de möbler som fanns på marknaden. Men det gav oss också en möjlighet att använda förstklassigt italienskt hantverk i inredningen, berättar arkitekt Mario Mazzer.

Planlösningen i hemmet, inklusive flera bärande delar, fick ändras helt.

– Vi fick justera den för att kunna fördela utrymmet på ett bättre sätt. Den externa väggen, ytterdörrarna och fönstren ändrade vi vad gäller både design och mått, berättar Mario.

Moskva2

Funktionella lösningar är ett återkommande tema i hemmet, inte minst i köket och det stora sovrummet.

–  Köket är förenat med en matsal avsedd enbart för familjen – utöver det har våningen även en officiell matsal. Och det stora sovrummet har en tillhörande garderobsdel, ett badrum och en bastu.

De valde att bygga en stor vinkällare i glas som nu skiljer köket från den stora matsalen.

– Vi designade alla platsbyggda lösningar utifrån familjens specifika behov, berättar Mario. Vi fick också möjlighet att använda exklusiva finish som Macassar-ebenholts, Canaletto-valnöt, läder, polerad metall, mattlackat glas och marmor.

Inredningen har en mörk och samtidigt varm färgskala, med väl valda färgklickar som skapar en elegant och hemtrevlig atmosfär. Rummen har en slags sömlös estetik, med dörrar som saknar handtag och smälter på ett diskret sätt in i väggarna, men samtidigt finns det även en känsla av avskildhet.

Exklusiva material präglar hela lägenheten. I vardagsrummet är vissa väggar klädda med valnötsträ och andra med läderklädda paneler. Gästbadrummet går helt i grå marmor, den exklusiva sorten Grey Stone från Antolini. De övriga badrummen är klädda i marmorn Striato Elegante från samma tillverkare. Även det stora sovrummet är marmorbeklätt, Oriental Black från Antolini. Köksön byggdes i svart granit New Tiyuca från Antolini. Golven i hela hemmet är i solid Canaletto valnöt.

 

Många av möblerna är designade specifikt för hemmet, till exempel många stolar, soffor, bord och lampor. Övriga möbler har noga valts ut av arkitekten tillsammans med familjen, efter diskussioner, noggranna funderingar, och ett besök på möbelmässan Il Salone del Mobile i Milano. De valde främst möbler från historiska designföretag som B&B Italia, Flexform, Cassina, Riva 1920 och Vitra. Belysningen var en annan viktig del av inredningen, och den har till stor del byggts in i tak och vissa av de platsbyggda möblerna. Det kompletterades med mer dekorativa lampor från bland annat Louis Poulsen, Jake Dyson och Ingo Maurer.

Den största utmaningen i projektet var att lyckas skapa en inredning som skulle spela på symmetrin som råder i lägenhetsutsikten. Från hallen i lägenheten har man nämligen en fantastisk utsikt mot Moskvauniversitets historiska byggnad.

Moskva3

– Det krävde noggrannhet för att skapa så rena linjer som möjligt och få en känsla av perspektiv, berättar Mario.

Hemmets planlösning är därför ritad utifrån en mittlinje. Ett symmetriskt atrium leder mot en stor inglasad lounge med panoramautsikt mot universitetet.

Både Mario och ägarna är väldigt nöjda med slutresultatet.

– För mig är det mest glädjande att se de detaljrika materialen och det italienska hantverkskunnandet. Dessutom har allt producerats i Italien och sedan installeras på plats i Moskva. Och allt har skötts av en italiensk byggentreprenör.

Moskva1

– Våningen har en känsla av komfort och välmående, säger han och tillägger:

– Familjen har sagt att de inte tycker om att lämna sitt hem, vilket för mig betyder att vi lyckats med vårt uppdrag.

Foto: Richard Powers
Textbearbetning: Mia Masnic
https://magasinetrumdesign.se

Hemma hos

 • Själfullt hos skodesignern Andrea Reschia

  Grundaren av det rock chica skomärket Reschia bär sin historia och sin vision mellan hemmet på Torbjörnklockaresgata och studion vid S:t Eriksplan i Stockholm. Vi har träffat Andrea Reschia för ett samtal om inspiration, historia, inredning. Skodesignern Andrea Reschias vassa design har hyllats i både svensk och utländsk modepress. Hon följer inga trender och värdesätter […]

 • Italienska drag i Moskva

  Hållbara material, omsorgsfullt hantverk och skräddarsydda lösningar. Det är några av elementen som utgör den exklusiva takvåningen i centrala Moskva. Italiensk design sätter sin prägel på den sofistikerade bostaden med svindlande utsikt.

 • Med öga för detaljer

  En personlig inredning med gedigna material och mer plats för umgänge. Det var några av önskemålen när Sanna och Michel anlitade arkitekten Andreas Farkas för att göra om deras nya våning på Södermalm i Stockholm.

 • En fullkomlig förvandling

  I den lilla lägenheten i London är inte mycket kvar av ursprungsritningen. Efter en fullständig omvandling, där arkitekterna helt bytte plats på de olika rummen, är nu våningen en pärla med superfunktionella utrymmen och en modern atmosfär.