Miljövänlig klassiker fyller 25 år!

1991 formgav Jonas Torstensson Stumapstaken för Born in Sweden, en ljusstake för som gör det möjligt för ljusen att brinna ner helt och hållet, istället för att kasta bort stumpen. Den passar både kronljus, blockljus och värmeljus. Miljömedvetenhet och återbruk är något som löper som en röd tråd genom Jonas Torstenssons olika projekt, därför var det en självklarhet att staken skulle tillverkas i 100% returaluminium.

Stumpstaken har sedan den presenterades för 25 år sedan blivit en älskad designklassiker i våra svenska hem. Den klassiska staken lanserades med plats för 16 st ljus, men under årens lopp har även Stumpastaken Small lanserats med plats för 9 stycken ljus samt ett galler som gör det möjligt att varmhålla drycker och mat ovanpå värmeljus. Det har även kommit en låda av kork, naturell eller svart, att förvara ljusstumpar och tändstickor i, samt ett vackert stativ i stål som omvandlar staken till mer av en möbel i rummet.

För att uppmärksamma Stumpastakens 25:e födelsedag kommer en ny medlem i Stumpafamiljen lanseras under 2016. Denna är en avlång stake med plats för fyra ljus, perfekt som till exempel adventsljusstake. Vi gillar att denna ljusstake har många funktioner, är snygg att se på samt framförallt är vänlig mot vår miljö – ett bra köp helt enkelt!

Text: Therése Nyström & Sofia Andrén @evenstevenagenturer

Bildkälla: Designtorget & Borninsweden
https://magasinetrumdesign.se

Nyheter

 • Nu öppnar Market Art Fair på Liljevachs

  Nu är det dags för årets upplaga av Market Art Fair 13-15 april och som i år är tillbaka på Liljevalchs konsthall, på Djurgården i Stockholm. Ett urval av de främsta gallerierna och konstnärerna från hela Norden presenteras och vi fick en pratstund med Carl M. Sundevall, som tillsammans med Lars Nittve håller i trådarna. […]

 • Mode möter inredning

  Mode mötte inredning och arkitektur när Hem lanserade filten Vienna Throw. Det är den milanbaserade modedesignern Arthur Arbesser som står bakom filten och designen som är hans fjärde filtdesign för Hem. Med Vienna Throw återvänder Arthur Arbesser till sitt ursprung och hämtar inspiration från Wiens designhistoria, och mer specifikt den österrikiska arkitekten Josef Hoffman och Wiener […]

 • Eklektiskt från Layered

  Under möbelveckan i Stockholm presenterar Layereds grundare Malin Glemme en ny kollektion med soffor, fåtöljer, mattor och puffar. Den nya kollektion heter ”The Eclectic collection” och visas tillsammans med Stockholms Auktionsverks antikviteter från deras online-auktion. Dessutom öppnar Layered en pop up-butik mellan den 9-11 februari på Stockholms Auktionsverk. Här ser ni bilder från Layereds kollektion, […]

 • Massproductions Rose Chair utmanar möbelbranschen

  Under Stockholm Design Week 2018 lanserar det svenska designvarumärket Massproductions Rose Chair, designad av Chris Martin. Den eleganta loungefåtöljen är utvecklad med hjälp av industriell produktion och nya tekniker, där såväl material som form utmanats. Rose Chair lanseras i fyra utföranden, Svartbetsad Ek, Valnöt, Lönn samt en kulör som Chris Martins dotter Rose själv kommer att […]