Arvet efter Andy Warhol

I Artipelags utställning ligger fokus på att skapa en referensram av Warhols konstnärliga utveckling från hans genombrott till hans död, därför är varje enskild tidsepok från 50-talet fram till 80- talet presenterat i egna rum. Warhol är nämligen inte bara intressant som konstnär, hans inflytande sträcker sig långt utanför konstens område, vilket inte minst har framgått av senare årens varierade utställningsutbud. Warhol var, och är fortfarande, en förgrundsgestalt inom musik, mode, reklam, media, kommunikation och konsumtion. Kort sagt, det som idag betecknas som livsstil.

I 50-talsdelen presenteras för första gången i Sverige en större samling teckningar. Warhol hämtade sin inspiration från dagstidningar och veckomagasin som han transformerade till kommersiella produkter som annonser, illustrationer och skivomslag. Här grundlades Warhols intresse för glamour och kommers som skulle bli en central aspekt i hela hans konstnärskap.

I utställningens 1960–talsdel ligger fokus på Warhols verksamhet som konstnär. Warhol fick sitt konstnärliga genombrott 1962 med sina målningar av Campbells soppburkar, men hans 60-talsproduktion omfattade också bilder av bland annat olyckor och filmstjärnor. I utställningen har man även rekonstruerat Warholes ateljé, The Factory, med dess interiör av silverfolie.

I utställningens 1970–tal har Warhols verksamhet förändrats från The Factorys öppna tillgänglighet till en mer businessartad kulturkoncern. Warhol insisterade ändå på att skapa konst som var emancipatorisk både ifråga om politik och moral, inte minst genom att utmana gränserna för den sexuella identiteten. Den amerikanska marknaden var emellertid inte mogen för Warhols provokationer och Warhol blev framgångsrik främst i Europa.

Under 1980-talet tycks Warhols konstnärskap vara i fas med tidens anda. Han lämnar den provokativa inriktningen till förmån för kommersen som var årtiondets mest flagranta kulturyttring. Warhol hyllades som en föregångsgestalt för konstnärer som Cindy Sherman och Richard Prince men även för konstnärer som Jean-Michel Basquiat och Keith Haring som hade sina rötter i graffitin och gatukonsten. Warhols influenser på konstscenen tog sig också uttryck i direkta ”appropriationer” av hans konst, där konstnärer som Mike Bidlo, Richard Pettibone, Vik Muniz m.fl. lånade direkt från Warhols bildvärld. I utställningen finns också denna konstform representerad.

Avslutningsvis så finns det i anslutning till utställningen en ”Pop-Up Store” med produkter som baserats på Andy Warhols konst och som Andy Warhol Foundation har godkänt för den kommersiella marknaden. Syftet med denna ”Pop-Up Store” är att gestalta den kommersialisering av Warhols varumärke och bildvärld som Warhol själv arbetade för under sin livstid, men som eskalerade efter hans död. Utställningen på Artipilag pågår fram till den 25 september 2016.

Text: Therése Nyström & Sofia Andrén @evenstevenagenturer
Foto: Jean-Baptiste Béranger

 

 

 

 
https://magasinetrumdesign.se

Konst & kultur

 • Vinnaren av Årets Designer 2018

  Årets Rums pris Årets Designer gick i år till Stoft Design Studio. Skåpet Whittle Away är ett exempel på hur denna begåvade malmötrio skapar nya möbler och inredning utifrån hantverk och historia. Så här lyder motiveringen: Malmötrion Stoft design studio design handlar om att medvetet utforska produktion och hantverk utifrån vår historia för att skapa […]

 • Chefen till alla barnen

  Det är svårt att fånga Piero Lissoni. Men rätt vad det är sitter den hett eftertraktade formgivaren mitt emot med en frukostcroissant och en cappuccino och avslutar en annan intervju över mobilchatt. Tillsammans med Nicoletta Canesi öppnade han arkitektbyrån Lissoni Associati 1986 och fyrtio år senare har de kontor i Milano, Miami, Tokyo – och sedan 2008 i […]

 • Max Lamb och groteskerna

  ”Groteskt” är ett av orden som Max Lamb använder om sin designgärning. Såväl mode- och designvärlden fascineras av den unge brittens konstliknande möbler som kom på blixtvisit till Stockholm innan sommaren. Text Sofia Hallström (Acne Studios flaggskeppsbutik på Madison Avenue i New York) Det ser nästan förhistoriskt ut. Grovhugget, rått och skulpturalt – britten Max Lamb […]

 • Operfekta kvinnor ställs ut

  För er som befinner er i Stockholm 21-24 maj visas konstutställningen Törstiga Hjärtan av Emelie Sandahl på ett av stadens nyöppnade it-ställe, Hobo Hotell. Emelie Sandahl målar i akryl och använder en särskild skrap- och tryckteknik för att få fram rätt känsla av operfekta personligheter. Törstiga Hjärtan visas på Hobo Hotells yta Spaceby, Brunkebergstorg 4, Stockholm.