Färghyllning till en älskad designklassiker

Samarbetet mellan Arne Jacobsen och Fritz Hansen startade redan 1934 och han fick ett genombrott med Ant 1952 och följde upp med den lika berömda stolen Sjuan1955. Arne Jacobsen satte en ny standard för stoldesign när han skapade Serie 7TM – en modell han skapade för framtiden. Det är designhistoriens mest sålda stapelbara stol och den har blivit en stilikon som av många ses som ett av de bästa exemplen på tidlös design. Den har varit populär i sex decennier – en tid med stora förändringar inom teknik, kultur och livsstil. Serie 7 firar nu 60 år och är fortfarande i fin form och lockar nya generationer med nya krav och förväntningar på bra design.

För att fira stolen som har sålts i mer än sju miljoner exemplar hittills bad Fritz Hansen den danske konstnären Tal R välja ut nio nya färger till den. Tal R är internationellt firad för sin känsla för färg, något som också är tydligt i de vackra färgerna han har valt till de nya upplagorna av Serie 7. De nya färgerna ger stolen nytt liv visar upp den i ett helt nytt sken. Han har också valt att använda två av färgerna både på basen och sitsen för att skapa ett monokromt utseende.

Tal R (Tal Shlomo Rosenzweig) född i Tel Aviv, Israel 1967 men bor och verkar i Köpenhamn sedan många år.
– Jag växte upp med Sjuan. Det är den enklaste stolen jag känner till. Den utger sig inte för att vara något mer än bara en stol. Därför var det ett stort nöje för mig att välja de nya färgerna till stolen. För mig är det viktigt att varje enskild färg har en historia som skapar associationer. Därför har var och en av de nio färger jag har valt till Serie 7 en egen historia som visar stolen ur en ny synvinkel”, säger Tal R.

Tel R har valt ut nio nya färger till Myran, var och en med sin egen historia:

 • Opium Red, som väcker associationer till Shanghai på 1930-talet.
 • Ai, som är japanska för indigoblått, en djupblå nyans som alltid drar mot svart.
 • Chocolate Milk Brown är en delikat brun nyans med en touch av gräddvitt. Färgen drar mellan brunt och rosa.
 • Trieste har fått sitt namn efter hamnstaden inordöstra Italien och är en blå nyans som har använts av konstnärer i årtionden, speciellt av impressionisterna.
 • Hüzün Green är inspirerad av islams gröna färg som även används på bussarna i Istanbul. Hüzün är turkiska för längtande, ett ord som fångar färgens drömska stämning med en bitterljuv touch av nostalgi och längtan.
 • Egyptian Yellow är en fyllig och mättad färg som skapar associationer till det gamla Egypten.
 • Altstadt Rose är en av Tal R:s signaturfärger, eftersom han alltid har med en ros i alla sina skapelser.
 • Evren Lila är uppkallad efter Tal R:s hustru. När han ser på henne, ser han färgen lila. För honom är hon kärnan i den färgen, lika vacker och passionerad som själva färgen.
 • Chevalier är en orientalisk orange nyans. Den utstrålar en känsla av aristokrati och fina ridhästar, och enligt Tal R är det den exklusivaste färgen i den nya skalan.

Till hösten är Tal R Sverigeaktuell med en utställning på Galleri Magnus Karlsson, tillsammans med Mamma Andersson, som pågår från den 30e augusti till den 23e oktober.

Text: Sofia Andrén & Therése Nyström @evenstevenagenturer

Bildkälla: Fritz Hansen
https://magasinetrumdesign.se

Nyheter

 • Nu öppnar Market Art Fair på Liljevachs

  Nu är det dags för årets upplaga av Market Art Fair 13-15 april och som i år är tillbaka på Liljevalchs konsthall, på Djurgården i Stockholm. Ett urval av de främsta gallerierna och konstnärerna från hela Norden presenteras och vi fick en pratstund med Carl M. Sundevall, som tillsammans med Lars Nittve håller i trådarna. […]

 • Mode möter inredning

  Mode mötte inredning och arkitektur när Hem lanserade filten Vienna Throw. Det är den milanbaserade modedesignern Arthur Arbesser som står bakom filten och designen som är hans fjärde filtdesign för Hem. Med Vienna Throw återvänder Arthur Arbesser till sitt ursprung och hämtar inspiration från Wiens designhistoria, och mer specifikt den österrikiska arkitekten Josef Hoffman och Wiener […]

 • Eklektiskt från Layered

  Under möbelveckan i Stockholm presenterar Layereds grundare Malin Glemme en ny kollektion med soffor, fåtöljer, mattor och puffar. Den nya kollektion heter ”The Eclectic collection” och visas tillsammans med Stockholms Auktionsverks antikviteter från deras online-auktion. Dessutom öppnar Layered en pop up-butik mellan den 9-11 februari på Stockholms Auktionsverk. Här ser ni bilder från Layereds kollektion, […]

 • Massproductions Rose Chair utmanar möbelbranschen

  Under Stockholm Design Week 2018 lanserar det svenska designvarumärket Massproductions Rose Chair, designad av Chris Martin. Den eleganta loungefåtöljen är utvecklad med hjälp av industriell produktion och nya tekniker, där såväl material som form utmanats. Rose Chair lanseras i fyra utföranden, Svartbetsad Ek, Valnöt, Lönn samt en kulör som Chris Martins dotter Rose själv kommer att […]