Förvirra dig i spegelrum och prickar – Yayoi Kusamas utställning I oändlighet

Den 11 juni slog Moderna Museet och ArkDes upp portarna för utställningen I oändligheten av den japanska konstnären Yayoi Kusamas (f. 1929). Detta är den första omfattande utställningen som uppmärksammar Kusamas stora intresse för mode och design. Som få andra konstnärer rör hon sig tveklöst mellan måleri och skulptur, mellan konst och design och mellan öst och väst. I utställningen visas, förutom det egna modemärket The Nude Fashion Company, även verk från de uppmärksammade samarbeten hon gjort med Louis Vuitton (2012) och designkollektivet graf (2000).

Yayoi Kusama, Louis Vuitton shop window display with Tentacles, 2012/2015 ©Yayoi Kusama/Louis Vuitton Courtesy of Ota Fine Arts, Tokyo/Singapore, Henie Onstad Kunstsenter, Oslo, Victoria Miro Gallery, London and David Zwirner, New York Photo: Vegard Kleven/HOK

Utställningen presenterar ett rikt urval av måleri, teckning och skulptur så väl som omfattande rumsliga installationer och material från Kusamas happenings och performance i 1960-talets New York. I Yayoi Kusama – I oändligheten visas även det nya verket Infinity Mirrored Room – Hymn of Life (2015) och Narcissus Garden (1966) som är ett av Kusamas mest kända verk. Narcissus Garden uruppfördes på Kusamas egna initiativ vid Venedigbiennalen 1966 och firar därmed sitt femtioårsjubileum 2016.

Yayoi Kusama, Mirror Room (Pumpkin), 1992 En del av utställningen Yayoi Kusama: I oändligheten, 2016. © Yayoi Kusama. Courtesy of Ota Fine Arts, Tokyo/Singapore, Victoria Miro Gallery, London, David Zwirner, New York. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Kusamas originella bildvärldar kommer ur de återkommande hallucinationer hon haft sedan barndomen. I hallucinationerna uppenbarade sig världen som ett raster av prickar och upprepade former, som en oändlig stjärnhimmel. Konsten blev för Kusama ett sätt att ge konkret form åt dessa inre landskap. I ett försök att sätta ord på upplevelserna talar hon om självutplåning som begrepp – en idé om att bli ett med omgivningen, att upplösa det egna jagets gränser och att, genom konstverken, försvinna in i en allomfattande tomhet.

Yayoi Kusama, Louis Vuitton shop window display with Tentacles, 2012/2015 ©Yayoi Kusama/Louis Vuitton Courtesy of Ota Fine Arts, Tokyo/Singapore, Henie Onstad Kunstsenter, Oslo, Victoria Miro Gallery, London and David Zwirner, New York Photo: Vegard Kleven/HOK

– För att dela sina upplevelser skapar Kusama konstverk som bjuder in besökarna att förirra sig bland de oändliga nät, spegelrum och tusentals prickar som hon täcker världen med. I hennes installationer upphävs tid och rum, men nu, i de senare verken, är det en oändlighet som omfamnar snarare än övermannar oss, säger curator Jo Widoff

Utställningen pågår mellan 11/6 – 11/9 2016 på Moderna Museet och ArkDes i Stockholm.

 

Bilder: Moderna Museet

Text: Therése Nyström & Sofia Andren (Even Steven Agenturer)

 
https://magasinetrumdesign.se

Nyheter

 • Nu öppnar Market Art Fair på Liljevachs

  Nu är det dags för årets upplaga av Market Art Fair 13-15 april och som i år är tillbaka på Liljevalchs konsthall, på Djurgården i Stockholm. Ett urval av de främsta gallerierna och konstnärerna från hela Norden presenteras och vi fick en pratstund med Carl M. Sundevall, som tillsammans med Lars Nittve håller i trådarna. […]

 • Mode möter inredning

  Mode mötte inredning och arkitektur när Hem lanserade filten Vienna Throw. Det är den milanbaserade modedesignern Arthur Arbesser som står bakom filten och designen som är hans fjärde filtdesign för Hem. Med Vienna Throw återvänder Arthur Arbesser till sitt ursprung och hämtar inspiration från Wiens designhistoria, och mer specifikt den österrikiska arkitekten Josef Hoffman och Wiener […]

 • Eklektiskt från Layered

  Under möbelveckan i Stockholm presenterar Layereds grundare Malin Glemme en ny kollektion med soffor, fåtöljer, mattor och puffar. Den nya kollektion heter ”The Eclectic collection” och visas tillsammans med Stockholms Auktionsverks antikviteter från deras online-auktion. Dessutom öppnar Layered en pop up-butik mellan den 9-11 februari på Stockholms Auktionsverk. Här ser ni bilder från Layereds kollektion, […]

 • Massproductions Rose Chair utmanar möbelbranschen

  Under Stockholm Design Week 2018 lanserar det svenska designvarumärket Massproductions Rose Chair, designad av Chris Martin. Den eleganta loungefåtöljen är utvecklad med hjälp av industriell produktion och nya tekniker, där såväl material som form utmanats. Rose Chair lanseras i fyra utföranden, Svartbetsad Ek, Valnöt, Lönn samt en kulör som Chris Martins dotter Rose själv kommer att […]