En av Sveriges största formskatter på Millesgården

I Millesgårdens stora sommarutställning sätts formgivaren och konstnären Josef Frank (1885-1967) in i ett konsthistoriskt sammanhang. Utställningen består av fyra delar.

I Konsthallens stora sal presenteras Josef Frank som formgivare och mönsterkonstruktör. I det inre galleriet visas ett stort antal akvareller av Josef Frank, en tidigare okänd sida av formgivarens skapande som även presenteras i en nyutgiven bok.

Anne hus, inrett av Svenskt Tenn och Josef Frank, öppnas så att besökare kan komma in i rummen, och Franks inredningsidéer presenteras i texter.

Den fjärde delen av utställningen är sommarrabatter och blomsterarrangemang på Nedre Terrassen, inspirerade av Josef Franks mönster och målningar, skapade av landskapsarkitekten Ulf Nordfjell (notera att denna del av utställningen inte kan beskådas förrän sommarblommorna blommar, beroende på väder och vind, uppskattningsvis i slutet av juni).

Utställningen Josef Frank- möbler, mönster och måleri går att besöka på Millesgården fram till den 2 oktober 2016.
https://magasinetrumdesign.se

Konst & kultur

 • Vinnaren av Årets Designer 2018

  Årets Rums pris Årets Designer gick i år till Stoft Design Studio. Skåpet Whittle Away är ett exempel på hur denna begåvade malmötrio skapar nya möbler och inredning utifrån hantverk och historia. Så här lyder motiveringen: Malmötrion Stoft design studio design handlar om att medvetet utforska produktion och hantverk utifrån vår historia för att skapa […]

 • Chefen till alla barnen

  Det är svårt att fånga Piero Lissoni. Men rätt vad det är sitter den hett eftertraktade formgivaren mitt emot med en frukostcroissant och en cappuccino och avslutar en annan intervju över mobilchatt. Tillsammans med Nicoletta Canesi öppnade han arkitektbyrån Lissoni Associati 1986 och fyrtio år senare har de kontor i Milano, Miami, Tokyo – och sedan 2008 i […]

 • Max Lamb och groteskerna

  ”Groteskt” är ett av orden som Max Lamb använder om sin designgärning. Såväl mode- och designvärlden fascineras av den unge brittens konstliknande möbler som kom på blixtvisit till Stockholm innan sommaren. Text Sofia Hallström (Acne Studios flaggskeppsbutik på Madison Avenue i New York) Det ser nästan förhistoriskt ut. Grovhugget, rått och skulpturalt – britten Max Lamb […]

 • Operfekta kvinnor ställs ut

  För er som befinner er i Stockholm 21-24 maj visas konstutställningen Törstiga Hjärtan av Emelie Sandahl på ett av stadens nyöppnade it-ställe, Hobo Hotell. Emelie Sandahl målar i akryl och använder en särskild skrap- och tryckteknik för att få fram rätt känsla av operfekta personligheter. Törstiga Hjärtan visas på Hobo Hotells yta Spaceby, Brunkebergstorg 4, Stockholm.