Ny konstscen

I mars öppnade en ny konstscen för fotografi i Stockholm, Mindepartementet Art and Photography. Bakom satsningen står Stadsteaterns tidigare curator och biträdande chef för konst och design, Estelle af Malmborg, tillsammans med Anna Eriksson, grundare av bokförlaget Art and Theory Publishing. De hade båda saknat en gränsöverskridande men också intim och personlig konsthall i Stockholm, och den nya konstscenen hoppas de ska bli en självklar plats att besöka för den kulturintresserade som bor i eller besöker staden.

– Vår ambition är att Mindepartementet ska vara en nytänkande, dynamisk och okonventionell kulturinstitution, där många kan känna sig hemma. En plats man vill vara på och där det alltid händer något, säger Estelle af Malmborg.

Hon nämner att hon själv har saknat konsthallar som Le Bal i Paris och La Fábica i Madrid.

– En plats man vill gå till ofta för att se en utställning, lyssna på ett samtal eller föredrag, delta i en workshop, besöka en bok-release eller vernissage, eller bara ta en kopp kaffe och bläddra i konstböcker.

Ambitionen är även att göra konsten tillgänglig för så många som möjligt och erbjuda starka konstupplevelser oavsett förkunskaper.

Fotografiet står i centrum på Mindepartementet, men man kommer att arbeta gränsöverskridande, med teman som kan sträcka sig över olika konstområden, där den konstnärliga skapandeprocessen alltid står i fokus.

– Charlotte Birnbaum, som arbetar med oss, har i en serie böcker och olika evenemang kopplat samman mat och matens historia med konst och filosofi, och detta tar hon med sig till Mindepartementet. Varje onsdag har vi kvällsöppet med olika evenemang, som samtal, en workshop eller performance, och där kommer det gränsöverskridande att vara särskilt tydligt, berättar Estelle.

Mindepartementets huvudsakliga fokus ligger på internationell fotobaserad konst.

– Det finns så många fantastiska konstnärer som inte visats i Sverige ännu, menar Estelle.

Samtidigt stänger de inte dörren för att visa även svenska konstnärer.

– Genom vårt förlag Art and Theory Publishing samarbetar vi med många svenska konstnärer och de kommer att ha stor synlighet i Mindepartementet. Det kan vara i form av en bok-release eller ett konstnärssamtal, men också en installation eller en performance.

Den första utställningen, som också visas för första gången någonsin i Sverige, är en separatutställning med den spanske fotografen Alberto García-Alix. García-Alix var, tillsammans med bland andra Pedro Almodóvar, en av nyckelfigurerna i La Movida, det kulturella korståg av experimentell design, musik, film och konst som såg dagens ljus i Spanien då Francodiktaturen föll.

– Jag har följt Alberto García Alix i många år och hans stora utställning på Museo Reina Sofia i Madrid år 2008 är bland det bästa jag har sett. Något som fascinerar mig med hans arbete är hur han använder fotografiet för att gestalta sina egna rädslor och känslor, för att skydda sig mot förluster och som ett redskap för att minnas. Alberto Garcia Alix arbete är väldigt personligt, samtidigt som det gestaltar frågor som angår oss alla. Och det är just detta vi vill att Mindepartementet ska förmedla, säger Estelle.

Till skillnad från andra konstnärliga medier tillhör fotografiet alla, menar Estelle.

– Förmodligen har alla människor någon sorts relation till den fotografiska bilden. I stort sett alla tar bilder, den fotografiska bilden finns överallt i våra liv, och jag skulle vilja säga att den har blivit vår tids språk. För många är fotografiets främsta roll fortfarande att fånga ett undflyende ögonblick och vara ett fönster mot världen, och det är just det här spänningsfältet mellan verklighet och fiktion, mellan dokumentation och det iscensatta, som jag tycker gör fotografiet så oerhört intressant som konstform.

Text: Mia Masnic
https://magasinetrumdesign.se

Konst & kultur

 • Vinnaren av Årets Designer 2018

  Årets Rums pris Årets Designer gick i år till Stoft Design Studio. Skåpet Whittle Away är ett exempel på hur denna begåvade malmötrio skapar nya möbler och inredning utifrån hantverk och historia. Så här lyder motiveringen: Malmötrion Stoft design studio design handlar om att medvetet utforska produktion och hantverk utifrån vår historia för att skapa […]

 • Chefen till alla barnen

  Det är svårt att fånga Piero Lissoni. Men rätt vad det är sitter den hett eftertraktade formgivaren mitt emot med en frukostcroissant och en cappuccino och avslutar en annan intervju över mobilchatt. Tillsammans med Nicoletta Canesi öppnade han arkitektbyrån Lissoni Associati 1986 och fyrtio år senare har de kontor i Milano, Miami, Tokyo – och sedan 2008 i […]

 • Max Lamb och groteskerna

  ”Groteskt” är ett av orden som Max Lamb använder om sin designgärning. Såväl mode- och designvärlden fascineras av den unge brittens konstliknande möbler som kom på blixtvisit till Stockholm innan sommaren. Text Sofia Hallström (Acne Studios flaggskeppsbutik på Madison Avenue i New York) Det ser nästan förhistoriskt ut. Grovhugget, rått och skulpturalt – britten Max Lamb […]

 • Operfekta kvinnor ställs ut

  För er som befinner er i Stockholm 21-24 maj visas konstutställningen Törstiga Hjärtan av Emelie Sandahl på ett av stadens nyöppnade it-ställe, Hobo Hotell. Emelie Sandahl målar i akryl och använder en särskild skrap- och tryckteknik för att få fram rätt känsla av operfekta personligheter. Törstiga Hjärtan visas på Hobo Hotells yta Spaceby, Brunkebergstorg 4, Stockholm.