“Den blå droppen blev mitt signum”

Glaset har varit Erika Lagerbielkes material sedan starten. Och hennes intresse för mat och dryck banade väg för alla de omåttligt populära glasen som hon genom åren formgivit för Orrefors. Följ med på hennes formsäkra resa.

Erika Lagerbielke har just fått utmärkelsen Formex Formidabel, Folkets Val för sitt nya IPA glas. IPA-glas. Ett ölglas som ger en optimal smakupplevelse av den nu så populära ölsorten IPA – Indian Pale Ale.
– Att vinna folkets röster är något extra. Tillsammans med att försäljningen har gått jättebra, blir det en bekräftelse på att jag lyckats, berättar Erika.

IPA är det senaste glaset i serien Beer och har föregåtts av serier med ett antal vinglas – även dessa formgivna för att ge den optimala smakupplevelsen av den dryck de är ämnade för.
– Jag har alltid haft ett intresse för mat och dryck, för det dukade bordet. Äta, dricka, njuta, umgås – en måltidens teater. Det gör mig alltid glad, så det blev en naturlig fortsättning att upptäcka vinets svindlande smakupplevelser, att få kunskap om olika vinsorter och hur glaset bäst ska vara utformat för att maximera smakupplevelsen.

Erikas vandring på vindruvornas karta har kantats av experter som delat med sig av sin kunskap. Nu har hon också hunnit lära sig om öl och känner att hon litar på sin egen kunskap i processen att formge ett glas.

Erika Lagerbielke är född i en familj där konstnärliga uttryck var båda föräldrarnas yrke. Utan någon egentlig akademisk tradition, hade Erika tankar på att läsa beteendevetenskap på universitetet. Men den djupt rotade lockelsen till form och konst, ledde henne istället till att läsa industridesign på Konstfack.

Glas blev tidigt det material Erika helst jobbade med. Intresset väcktes ordentligt näst sista året på Konstfack då hon slet natt och dag för att få ett stipendium till Orrefors.

Hon lyckades med det och fick den eftertraktade praktikplatsen på glasbruket. Under tre månader fick hon jobba på Orrefors och lära sig den ädla konsten.
– Jag kände mig väldigt hemma. Vi hade fått provblåsa på Konstfack men nu fick jag verkligen lära mig hur materialet fungerar, hur snabb processen är.

Efter de tre månaderna frågade de om Erika ville vara kvar på Orrefors. Sista året på Konstfack låg framför henne, studierna kompletterades med en kvartstid på Orrefors och redan 1984 hade hennes allra första glas lanserats.

Nu har Erika Lagerbielke formgivit för Orrefors i 34 år och med ett fyrtiotal glas i sitt galleri, blivit en del av det anrika företaget. Hennes nyfikenhet på andra material har lett till en silversked och tårtspade, silverbestick för Mema/GAB, en serie mattor för Kateha, en klädhängare i trä för Källemo och muggar i benporslin för Gustavsberg.

– Jag vill att mina produkter ska genomsyras av funktion, skönhet och hållbarhet. Att de ska bidra till livskvalitet. Uttrycket vackrare vardagsprodukter är lite av mitt motto, säger hon.
– Jag ville ha ett yrke jag kunde engagera mig i, som svarade mot mina intressen.

Hennes meritlista har hunnit bli lång och innehåller inte enbart designuppdrag. Här finns en professur på Linnéuniversitetet, stipendier och utmärkelser, ett antal förtroende- och juryuppdrag, offentliga uppdrag, projekt med högskolan och mängder med utställningar.

Med glasen i serien Intermezzo slog Erika igenom ordentligt. Året var 1985 och Orrefors ville ha ett glas som signalerade glädje och färg. Något busigt och kul efter det bruna 70-talet.
– Den blå droppen i foten blev mitt signum och Intermezzo blev så populär att den säljs fortfarande. Den har till och med kopierats utomlands.

I spåren av den ekonomiska krisen 1992 sökte man mer glädje och färg och Erika gjorde vasen Louise i blått och grönt.

När så minimalismen gjorde sitt inträde runt 1997–98, och Erika fick i uppdrag att göra ett nytt glas, fick hon tänka till lite. Hennes uttryck var inte självklart minimalistiskt men snart hon fann sitt eget enkla, stilrena uttryck i sensuella, mjuka former och Merlotglaset växte fram.

– Det räcker inte med en vacker form. För mig har det alltid handlat om att funktionen ska finnas med. Här började jag med vinglas som formas för varje druvsort. I och med att mitt intresse för vin väcktes har jag med hjälp av den kunskapen kunnat förfina glasens form för att få den optimala smakupplevelsen för varje druva.

2010 fick Erika Lagerbielke ett riktigt hedersuppdrag av riksdag och regering – hon skulle formge en unik servis till Kronprinsessan Victoria och Daniel.
– Det blev ett glas med slipning och monogram. Jag fick inspirationen under en snögnistrande, frostig dag ute vid Drottningholm.

Intresset för människor ger Erika hennes inspiration. Hur livet ser ut, hur man gör, vad det finns för drömmar och behov.
– Det vill jag försöka förstå, och kunna ta fram produkter som möter människors behov.

 
https://magasinetrumdesign.se

Designprofiler

 • Själfullt hos skodesignern Andrea Reschia

  Grundaren av det rock chica skomärket Reschia bär sin historia och sin vision mellan hemmet på Torbjörnklockaresgata och studion vid S:t Eriksplan i Stockholm. Vi har träffat Andrea Reschia för ett samtal om inspiration, historia, inredning. Skodesignern Andrea Reschias vassa design har hyllats i både svensk och utländsk modepress. Hon följer inga trender och värdesätter […]

 • 25 år av inspiration

  1992 var året då Anders Färdig grundade Design House Stockholm. Genom årens lopp har de presenterat designobjekt med skandinaviska influenser, många av dem har blivit självklara klassiker. I år firar de sitt 25 års jubileum med att presentera fler blivande klassiker.

 • “En formgivare bör ge lösningar till de nya behov som uppstår”

  Hennes filosofi är att inte ha någon stil – i stället vill hon tolka samtiden och tänja på gränserna. Den spanska formgivaren och arkitekten Patricia Urquiola skapar design som väcker känslor och förbättrar människors vardagsliv.

 • ”Skapa för din egen skull i första hand”

  Att bryta många regler var nödvändigt för den spanske formgivaren Jaime Hayon när han skulle hitta sitt eget, sanna uttryckssätt. Hans design – från vaser och soffor till badrum och tapeter – präglas av en lekfullhet och entusiasm, samma ingredienser som han själv behöver för att kunna skapa.