Gnistrande former

Vi träffar formgivare Danielle Larsson på klock- och smyckesbutiken Nymans Ur 1851 på Biblioteksgatan i Stockholm. Hon sitter vid ett bord täckt av handritade skisser – detaljerade ritningar på allt från smycken, smyckesdetaljer och diamantslipningar. Många av skisserna känner vi igen i den färdiga kollektionen från Rare Jewelry, som lanserades i december 2015. Serien består av exklusiva smycken i ädelmetaller och ädelstenar, med formgivning och produktion i Stockholm. Nymans Ur 1851 har i många år sålt smycken i sin butik, men lanserar nu för första gången ett eget varumärke.

En genuin hantverkskänsla utmärker den nya kollektionen, som består av allt från armband för dam och herr, ringar och halsband, till örhängen och förlovningsringar. Det faktum att smyckena både designas och tillverkas i Stockholm är en stor fördel, enligt Danielle. Guldsmedsateljén ligger på Grevgatan, bara några kvarter från butiken. Det är ett familjedrivet företag som varit verksamt i över femton år.

– Det underlättar väldigt mycket att jag kan ha en tät kontakt med våra juvelerare. Jag kan skissa på en idé och samma dag gå över till ateljén för att diskutera den. Därför är processen från idé till färdig produkt ofta väldigt snabb.

Rare7

Att ständigt hålla en nära dialog med juvelerarna är en nödvändighet, tycker Danielle.

– En produkt som ser bra ut på papper fungerar inte nödvändigtvis i verkligheten. Många saker måste testas på plats i ateljén, till exempel tekniska funktioner, som hur låset på en produkt ska fungera, och att smyckena ska kännas bekväma.

Rare8

I sin formgivning av Rare Jewelry hade Danielle en idé klar i ett tidigt skiss-skede. Hon fick sedan pröva sig fram tillsammans med juvelerarna för att ta fram vissa lösningar och detaljer. Exempelvis de vridna nitarna på armbandet Pax. Från början hade nitarna ett väldigt klassiskt utseende, men under processens gång fick hon idén att designa armbandet med vridna nitar. Och det är små detaljer som dessa som ger produkterna deras speciella karaktär.

Rare4

– Designen förfinas under arbetets gång, berättar hon. När man så småningom ser produkten och den känns helt självklar, då vet man att man är klar. 
På plats i ateljén möter vi de erfarna juvelerarna som arbetar koncentrerat. Under vårt besök gjordes bland annat diamantfattning på ringar och armband. Här gäller det att ha en stadig hand. Ett Pax-armband har 152 diamanter, vilket tar minst en dag att sätta. Allt görs för hand, och ett armband kan ta cirka tre dagar att tillverka.

Rare3

Danielle är utbildad art director och har genom åren tagit fram allt från olika produkter till grafisk form. Det kreativa skapandet har alltid funnits i hennes liv, och skissblocket får följa med vare sig hon arbetar eller är på semester. Att hon nu valde att designa en smyckeskollektion är delvis för att hon såg ett behov i Sverige av exklusiva smycken som går att bära till vardags.

– Jag vill gärna förändra användarbeteendet vad gäller smycken, och skulle vilja se kvinnor använda smycken oftare och i andra sammanhang än bara fest.

Alla smycken har namngetts efter gudinnor från olika mytologier, då nyckelord som elegans, styrka och självsäkerhet varit inspirationen bakom produkterna. Danielle ville också skapa en kollektion som ska passa kvinnor i alla åldrar.

– Serien består av både klassiska och kaxiga smycken, det ska finnas något för alla. Men även våra smycken med lite rockigare utseende tycker jag kan passa både unga och äldre kvinnor. Det handlar främst om hur man bär och kombinerar dem. Jag tycker till exempel att armbanden Pax och Gaia blir jättesnygga till ett par slitna jeans och en t-shirt.

Danielle berättar att en viktig komponent i kollektionen är möjligheten att göra specialbeställningar. De flesta produkterna går att skräddarsy utifrån kundens önskemål. Och eftersom allt görs på plats i Stockholm är leveranstiderna väldigt korta. Under våren utökas dessutom Rare Jewelry med en kollektion förlovningsringar som kommer att tillverkas på beställning.

I Danielles skissblock väntar många fler idéer på sin tur. Hon har planer på att fortsätta utöka och förfina kollektionen, och skapa exklusiva smycken med attityd, som ska kunna bäras vid alla tillfällen.

Rare5

 

Foto: Ajda Dzambic Text: Mia Masnic
https://magasinetrumdesign.se

Reportage

 • Ferm Livings demokratiska design

  I en gammal chokladfabrik i ett industriområde i utkanten av Köpenhamn ligger Ferm Livings studio. Med sitt heltäckande koncept och känsla för de viktigaste trenderna har Ferm Livings inredning letat sig in i många hem, långt utanför Danmarks gränser.Foto Martin Persson Mjuk sammet, smutsiga pasteller och mässings- detaljer. Trenden med art-déco-inspirerad inredning i förföriska miljöer […]

 • Ann Ringstrand

  Hope-grundaren Ann Ringstrand har lämnat modebranschen. Med nytt varumärke som bär hennes namn gör hon allt från dofter till smycken, kläder och tekoppar. Vi blev nyfikna på Ann och ställde några frågor om vad hon läser, tittar på och gillar mest just nu. Vad lyssnar du på? – Jag lyssnar på podden Skäringer & Mannheimer. Vilken […]

 • Gnistrande former

  Att arbeta med diamanter och ädla stenar är vardag för Danielle Larsson som designar exklusiva smycken för alla tillfällen. De gnistrande smyckena från Rare Jewelry tillverkas för hand i ateljén i Stockholm. De bär namn efter mytologins gudinnor och har en form som kännetecknas av unika detaljer.

 • Det bästa av två världar

  Formgivaren Nina Jobs har skapat nya mönster tillsammans med minoritetsbefolkningen i en by i Thailand. Mönstren har vävts på deras traditionella sätt, utifrån ett unikt hantverkskunnande. Projektet Mélange sammanflätar ett rikt kulturarv med modern design.