Vivian Maier’s fotoskatt på Kulturhuset

Vivian Maier Self-Portrait

Med en kamera runt halsen dokumenterade Vivian Maier (1926–2009) gatulivet i New York och Chicago. Hon tog under 30 år, samtidigt som hon försörjde sig som barnflicka, närmare 120 000 bilder som hon inte visade för nästan någon medan hon levde.

När Maiers fotoskatt upptäcktes efter hennes död rönte det enormt stor uppmärksamhet världen över. Utställningen Vivian Maier: In her own hands utgör en omläsning av Maiers produktion; med utgångspunkt i ett stort antal nyligen framkallade filmrullar presenteras ett urval som inte har visats tidigare.

Vivian Maier fotograferade allt från gator, människor och föremål till miljöer. Hon skildrade det vackra i det ordinära, sökte de osynliga sprickorna och synliggjorde det banala. De anonyma människorna var hennes värld och motiv. Med sin blick och kamera snuddade hon vid dem en sekund.

Själv befann sig Maier oftast i mitten av den händelse som hennes kameraöga fångade. I bildens utkant framträder ibland spegelbilden av hennes ansikte, ibland faller hennes skugga på marken, ibland anar vi hennes egen silhuett någonstans. Under alla år som Vivian Maier levde med kameran som sällskap tog hon ett stort antal självporträtt och det med en ihärdighet som närmast är att beskriva som en besatthet.

Nu visas bilderna på Kulturhuset i Stockholm på Galleri 5.

Self-portrait, undated 30x40cm (11x14 inch.) Vivian Maier II- In her own hands Kulturhuset Stadsteeatern 2016

 

Self-portrait, Chicago area, n. d. 30x40cm (11x14 inch.) Vivian Maier II- In her own hands Kulturhuset Stadsteeatern 2016

 

 

In her own hands visas på Kulturhuset fram till 22 maj.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *https://magasinetrumdesign.se

Konst & kultur

 • Vinnaren av Årets Designer 2018

  Årets Rums pris Årets Designer gick i år till Stoft Design Studio. Skåpet Whittle Away är ett exempel på hur denna begåvade malmötrio skapar nya möbler och inredning utifrån hantverk och historia. Så här lyder motiveringen: Malmötrion Stoft design studio design handlar om att medvetet utforska produktion och hantverk utifrån vår historia för att skapa […]

 • Chefen till alla barnen

  Det är svårt att fånga Piero Lissoni. Men rätt vad det är sitter den hett eftertraktade formgivaren mitt emot med en frukostcroissant och en cappuccino och avslutar en annan intervju över mobilchatt. Tillsammans med Nicoletta Canesi öppnade han arkitektbyrån Lissoni Associati 1986 och fyrtio år senare har de kontor i Milano, Miami, Tokyo – och sedan 2008 i […]

 • Max Lamb och groteskerna

  ”Groteskt” är ett av orden som Max Lamb använder om sin designgärning. Såväl mode- och designvärlden fascineras av den unge brittens konstliknande möbler som kom på blixtvisit till Stockholm innan sommaren. Text Sofia Hallström (Acne Studios flaggskeppsbutik på Madison Avenue i New York) Det ser nästan förhistoriskt ut. Grovhugget, rått och skulpturalt – britten Max Lamb […]

 • Operfekta kvinnor ställs ut

  För er som befinner er i Stockholm 21-24 maj visas konstutställningen Törstiga Hjärtan av Emelie Sandahl på ett av stadens nyöppnade it-ställe, Hobo Hotell. Emelie Sandahl målar i akryl och använder en särskild skrap- och tryckteknik för att få fram rätt känsla av operfekta personligheter. Törstiga Hjärtan visas på Hobo Hotells yta Spaceby, Brunkebergstorg 4, Stockholm.