Mönstrens mästare

I mitten av mars öppnade en stor och inspirerande samlingsutställning i Vitra campus utanför Basel. Den retrospektiva utställningen A designers universe, kurerad av Jochen Eisenbrand och designad av den London-baserade studion Raw Edges, pågår till den 29 januari 2017 och visar den hittills ganska okände amerikanska designern och inredaren Alexander Girards (1907–1993) fantastiska liv i form av skisser, möbler, mönster, textilier och uppbyggda miljöer. Samlingen visar även föremål från hans egna samlingar som han noga katalogiserade och sparade sedan unga år. Totalt visas ca 700 föremål i den färgstarka och kreativt exponerade utställningen som består av olika rum med teman från de olika projekten och tidsperioderna i Girards liv.

Girard var en av sin tids stora konstnärer, designer och inredare och samarbetade med många av den tidens stora designnamn världen över bl.a. Charles and Ray Eames.

Han blev 1951 textildesigner för Herman Miller och är känd för ett av sina stora inredningsprojekt i den fantastiska villan i Columbus, Indiana. ägd av J. Irwin Miller designad av Eero Saarinen. Girards designfilosofi var hämtad ur folkloren och bottnade i en passion till färg, funktion och livet själv. Att arbeta med sin form och sin konst var för honom ett självklart sätt att leva och andas. Vitra producerar idag hans välkända träfigurer samt en rad textilier med hans mönster.
https://magasinetrumdesign.se

Nyheter

 • Nu öppnar Market Art Fair på Liljevachs

  Nu är det dags för årets upplaga av Market Art Fair 13-15 april och som i år är tillbaka på Liljevalchs konsthall, på Djurgården i Stockholm. Ett urval av de främsta gallerierna och konstnärerna från hela Norden presenteras och vi fick en pratstund med Carl M. Sundevall, som tillsammans med Lars Nittve håller i trådarna. […]

 • Mode möter inredning

  Mode mötte inredning och arkitektur när Hem lanserade filten Vienna Throw. Det är den milanbaserade modedesignern Arthur Arbesser som står bakom filten och designen som är hans fjärde filtdesign för Hem. Med Vienna Throw återvänder Arthur Arbesser till sitt ursprung och hämtar inspiration från Wiens designhistoria, och mer specifikt den österrikiska arkitekten Josef Hoffman och Wiener […]

 • Eklektiskt från Layered

  Under möbelveckan i Stockholm presenterar Layereds grundare Malin Glemme en ny kollektion med soffor, fåtöljer, mattor och puffar. Den nya kollektion heter ”The Eclectic collection” och visas tillsammans med Stockholms Auktionsverks antikviteter från deras online-auktion. Dessutom öppnar Layered en pop up-butik mellan den 9-11 februari på Stockholms Auktionsverk. Här ser ni bilder från Layereds kollektion, […]

 • Massproductions Rose Chair utmanar möbelbranschen

  Under Stockholm Design Week 2018 lanserar det svenska designvarumärket Massproductions Rose Chair, designad av Chris Martin. Den eleganta loungefåtöljen är utvecklad med hjälp av industriell produktion och nya tekniker, där såväl material som form utmanats. Rose Chair lanseras i fyra utföranden, Svartbetsad Ek, Valnöt, Lönn samt en kulör som Chris Martins dotter Rose själv kommer att […]