Det bästa av två världar

Fyra timmar norr om Chiang Mai i Thailand, precis vid gränsen till Burma, ligger byar som befolkas av Lahufolket, en av landets minoriteter. Kvinnorna i byarna har en unik hantverkskunskap som tack vare en kreativ formgivare och ett innovativt designföretag nu förenats med den skandinaviska designtraditionen. Formgivaren Nina Jobs har designat kollektionen Mélange för Design House Stockholm, som lanseras i butik i maj.

melange4

Det var under en resa till Thailand som den Stockholmsbaserade formgivaren kom i kontakt med hjälporganisationen Kids Ark, som sedan många år tillbaka arbetar för att hjälpa befolkningen i området med bland annat skolor och dagisverksamhet. Hon fick en förfrågan av organisationen om att skapa ett projekt som kvinnorna i byarna skulle kunna arbeta med.

– De är otroligt duktiga på sitt hantverk, men deras formspråk är inte så uppdaterat och de behöver bättre arbetsmöjligheter, berättar Nina.

melange1

Hon tog kontakt med Design House Stockholm med idén om att designa en kollektion som skulle tillverkas i byarna. Anders Färdig, vd och grundare av det svenska designföretaget, såg spännande möjligheter i projektet.

– Konsthantverk har på senare tid haft en stor renässans, och att kunna korsbefrukta det med Nina Jobs moderna formspråk kändes otroligt intressant, berättar han.

Lahukvinnorna väver enligt gamla traditioner med höftvävstolar. Tekniken passar mycket bra för att att väva exempelvis kuddar. Det går att väva upp till tio meter och textilen blir lika bred som höfterna på personen som väver den. Cirka tio kvinnor har arbetat med den nuvarande kollektionen. Eftersom kuddarna är handgjorda blir de unika. Mönstret varierar något, vilket har att göra med den som vävt det.

Melange5

– Resultatet blir olika beroende på hur stark personen är och hur hårt de spänner skytteln i vävstolen. Det adderar en extra dimension tycker jag, säger Anders.

I sin design inspireras Nina Jobs ofta av mode, och även denna gång har modevärldens uttrycksfulla textilmönster varit en inspiration. Även det traditionella hantverket var en stor inspiration. Utmaningen har varit att lyckas skapa en modern design. Mönster som inte bara känns ”folklore” som Anders uttrycker det.

– Även om jag inspireras av deras tradition – jag gillar till exempel deras klassiska symboler som harlekinmönster – så vill jag inte upprepa det gamla. Jag ville skapa mönster med en hög designnivå och som känns samtida, berättar Nina.

Ordet Mélange betyder blandning på franska och står för flera saker i projektet. Dels är det blandningen av två olika kulturer, av det traditionella och moderna, men också den synliga blandningen av trådar i de olika mönstren. De färgstarka, livfulla nyanserna är resultatet av den lekfulla processen. När Nina experimenterade med garn i en från början ganska grå färgskala, blev det tydligt att Lahukvinnorna hade en helt annan syn på färg.

– Jag frågade vad de ville ha istället och de tog fram garn i massor av starka färger, som cerise, orange och grönt, berättar Nina. Och det behövdes faktiskt!

– De vävde många olika prover som blev som ett levande skissblock för mig. Det var en lekfull process och ur ett mönster föddes hela tiden något annat.

Melange3

Genom vissa felsteg i vävningen och tvinnande av trådar började uttrycken växa fram. Det blev tjocka tvinnande trådar som liknade tweedväv.

Kombinationen av väverskornas engagemang och unika hantverk samt Ninas samtida formspråk resulterade i en kollektion med sex olika produkter.

Kuddarnas uttryck varierar beroende på färgvalen. En del är färgstarka och andra har ett mer monokromt färgval. Varje kudde har olika mönster på fram- och baksidan. Nina ville skapa ett kraftigare väv med mycket struktur och en tålig känsla. Varje kudde har en egen form men kollektionen har också en gemensam estetik och olika kuddar kan kombineras med varandra.

Förhoppningen är att den här kollektionen ska bli gångbar kommersiellt och framöver kunna utökas med fler produkter. Det finns dock många utmaningar med att tillverka på en så avlägsen och speciell plats, och många aspekter som ett designföretag behöver ta hänsyn till. Ett exempel är att byarna har sin majsskörd under januari och februari och då går det inte att tillverka några produkter. En annan avgörande faktor är beslutet att inte få ner priserna på produktionen.

melange2

– Vi vill göra det här på ett så bra sätt som möjligt, och betala skäliga löner. Slutprodukten blir därför inte billig, men det ska den ju inte heller vara. En kudde kan ta en hel dag att tillverka, och det här är ett fantastiskt hantverk med hög kvalitet, säger Anders.

Både Anders och Nina vill understryka att de inte ser Mélange som ett välgörenhetsprojekt.

– Om ett projekt ska fungera långsiktigt är det viktigt att det är en win-win-situation.

– Design är fortfarande vårt främsta fokus, säger Nina, men påpekar också att hon ser det som ett företags skyldighet idag att göra gott.

Mélange skapar arbetstillfällen för kvinnor som verkligen behöver det. Det ger dem möjlighet att använda sig av sina kunskaper, i kombination med vår skandinaviska formgivning. Jag tycker att det är väldigt trevligt att med det vi gör kunna bidra till att människor får en ökad levnadsstandard och bättre livsvillkor.

Text: Mia Masnic
https://magasinetrumdesign.se

Reportage

 • Ferm Livings demokratiska design

  I en gammal chokladfabrik i ett industriområde i utkanten av Köpenhamn ligger Ferm Livings studio. Med sitt heltäckande koncept och känsla för de viktigaste trenderna har Ferm Livings inredning letat sig in i många hem, långt utanför Danmarks gränser.Foto Martin Persson Mjuk sammet, smutsiga pasteller och mässings- detaljer. Trenden med art-déco-inspirerad inredning i förföriska miljöer […]

 • Ann Ringstrand

  Hope-grundaren Ann Ringstrand har lämnat modebranschen. Med nytt varumärke som bär hennes namn gör hon allt från dofter till smycken, kläder och tekoppar. Vi blev nyfikna på Ann och ställde några frågor om vad hon läser, tittar på och gillar mest just nu. Vad lyssnar du på? – Jag lyssnar på podden Skäringer & Mannheimer. Vilken […]

 • Gnistrande former

  Att arbeta med diamanter och ädla stenar är vardag för Danielle Larsson som designar exklusiva smycken för alla tillfällen. De gnistrande smyckena från Rare Jewelry tillverkas för hand i ateljén i Stockholm. De bär namn efter mytologins gudinnor och har en form som kännetecknas av unika detaljer.

 • Det bästa av två världar

  Formgivaren Nina Jobs har skapat nya mönster tillsammans med minoritetsbefolkningen i en by i Thailand. Mönstren har vävts på deras traditionella sätt, utifrån ett unikt hantverkskunnande. Projektet Mélange sammanflätar ett rikt kulturarv med modern design.