Stig Lindberg på Gustavsbergs Porslinsmuseum

Annons+Retro+SL+100_redigerad-1_beskuren

 

I år skulle Umeåsonen Stig Lindberg fyllt 100 år och det firas på många håll. Den mest naturliga platsen för ett uppmärksammande är naturligtvis Gustavsbergs Porslinsmuseum.

Gustavsbergs Porslinsmusem uppmärksammar att det iår är 100år sedan Stig Lindberg föddes. Den 28 maj öppnar utställningen ” Stig Lindberg 100 år “. Utställningen är ett samarbete med sonen Lars Dueholm-Lindberg.

Det var i juni 1937 som den unge Stig Lindberg klev in på fabriken i Gustavsberg och erbjöd sina tjänster. Sedan dess har hans porslin i välkända mönster som Adam, Prunus och Berså fyllt många kök och hem. Samt inte minst i dagens inredningsmagasin och på auktioner.

1a(764)_big
Berså Tekopp

Lindbergs produktion omfattar förutom masstillverkade serviser och serietillverkade keramiska föremål även unikt konstgods, plast, textil och emaljarbeten, inte minst för offentlig miljö. Porslinsmuseets utställning vandrar under hösten vidare till Japan, där intresset är starkt för keramiker som Stig Lindberg och Lisa Larson. Därefter går den till Västerbottens museum i Umeå.

Utställningen pågår på Gustavsbergs Porslinsmuseum 28 maj – 11 september 2016

Av Frida Vega Salomonsson


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *https://magasinetrumdesign.se

Konst & kultur

 • Vinnaren av Årets Designer 2018

  Årets Rums pris Årets Designer gick i år till Stoft Design Studio. Skåpet Whittle Away är ett exempel på hur denna begåvade malmötrio skapar nya möbler och inredning utifrån hantverk och historia. Så här lyder motiveringen: Malmötrion Stoft design studio design handlar om att medvetet utforska produktion och hantverk utifrån vår historia för att skapa […]

 • Chefen till alla barnen

  Det är svårt att fånga Piero Lissoni. Men rätt vad det är sitter den hett eftertraktade formgivaren mitt emot med en frukostcroissant och en cappuccino och avslutar en annan intervju över mobilchatt. Tillsammans med Nicoletta Canesi öppnade han arkitektbyrån Lissoni Associati 1986 och fyrtio år senare har de kontor i Milano, Miami, Tokyo – och sedan 2008 i […]

 • Max Lamb och groteskerna

  ”Groteskt” är ett av orden som Max Lamb använder om sin designgärning. Såväl mode- och designvärlden fascineras av den unge brittens konstliknande möbler som kom på blixtvisit till Stockholm innan sommaren. Text Sofia Hallström (Acne Studios flaggskeppsbutik på Madison Avenue i New York) Det ser nästan förhistoriskt ut. Grovhugget, rått och skulpturalt – britten Max Lamb […]

 • Operfekta kvinnor ställs ut

  För er som befinner er i Stockholm 21-24 maj visas konstutställningen Törstiga Hjärtan av Emelie Sandahl på ett av stadens nyöppnade it-ställe, Hobo Hotell. Emelie Sandahl målar i akryl och använder en särskild skrap- och tryckteknik för att få fram rätt känsla av operfekta personligheter. Törstiga Hjärtan visas på Hobo Hotells yta Spaceby, Brunkebergstorg 4, Stockholm.