En väldesignad fristad

På promenadavstånd från den pittoreska kusten i den lilla staden Plévenon i Frankrike, finns en tillflyktsort från Paris hektiska storstadsbrus. Det är ett klassiskt hus i regionen, som fått ett samtida lyft med en nybyggd glasdel. Som resultat fick naturen en central del i hemmet, sida vid sida med den moderna inredningen.

Vipp1

Från den ena sidan ser det ut som vilket hus som helst i Bretagne. Men husets motsatta sida avslöjar en mer modern konstruktion i glas och stål.

– Vi kom hit för första gången för tio år sedan, för att njuta av den vackra kuststräckan i Fréhel. Av en slump åkte vi förbi en lokal mäklarbyrå som satte upp de senaste bostadsannonserna, och där fanns huset, berättar Vlastimil Spelda, som äger huset tillsammans med sin partner Jean-Luc Etienne och sin tvillingbror Vladimir.

De blev inte direkt störtförälskade i huset som är byggt 1927 och just då var i ganska dåligt skick. I stället var det platsen som förförde dem: de höga tallarna, äppel- och lönnträden. För att se till att inget annat hus skulle kunna dölja den gröna utsikten, bestämde de sig för att köpa granntomten och utöka husets tomt till 10 000 kvadratmeter.

– För två år sedan bestämde vi oss för att renovera och bygga till en del i huset. Och vi vände på varje sten, berättar Jean-Luc, som kunde dra nytta av sitt yrke som arkitekt för att genomföra sina idéer med renoveringen och förlängningen av huset.

– Ambitionen var att skapa en känsla av en stuga mitt i skogen.

 

Vipp17

Han ändrade helt på husets planlösning och bytte plats på kök och badrum för att kunna njuta av kvällssolen i köket.

– Vi ville inte göra en förlängning av huset på det traditionella sättet, med samma utseende och material. Istället gjorde vi tvärtom, och la till en trettio kvadratmeter stor glaskub som stöds med hjälp av stålbjälkar. På så sätt bjöd vi in den vilda naturen i huset, förklarar Jean-Luc.

Resultatet blev ett hus som sträcker sig över 200 kvadratmeter och två våningar. Här finns två badrum, fyra sovrum och ett kök och vardagsrum med öppen planlösning och panoramavy över skogen, som ger en helt ny mening till uttrycket “bo mitt i skogen”.

På slutet av deras väg ligger ett 1400-talsslott, Fort-la-Latte, på branta klippor trettio meter ovanför havsytan. Den närliggande miljön är som en idyll. Trots att deras hus ligger mitt i en skog för vinden med sig havsdoften till huset.

Vipp14

Naturkrafterna är en del av vardagslivet i den här regionen, där tidvattenhöjden kan bli upp till fjorton meter varje dag. Och stora stormar är ingen ovanlighet.

– Vi behöver aldrig hugga ner träd för att ha virke, naturen sköter det åt oss, säger Vladimir.

– När den långdragna vintern är över tillbringar vi nästan all vår tid utomhus. Vi tar hand om trädgården, springer vid kusten eller paddlar kajak.

Kuststräckan är ett naturskyddat område, och det är inte tillåtet att bygga nytt. Därför är det trots dess hänförande landskap inte översvämmat med turister. Här råder istället en anmärkningsvärd stillhet – det enda som hörs är bruset från vinden och vågorna. Och med tanke på att nätuppkopplingen är mycket begränsad, blir huset en riktigt naturnära fristad. Lugnet och harmonin ersätter det hektiska vardagslivet i Paris.

Bretagne har med sin råa och vackra natur, precis som det sydligare området Provence i Frankrike, sedan länge lockat konstnärer och pilgrimer.

Den nedre våningen i hemmet har en öppen planlösning, med köket i centrum. Vlastimil hittade det rätta köket under en resa till Köpenhamn, och skickade direkt en bild på det till Jean-Luc.

– Vi ville behålla de subtila färgerna i inredningen för att inte avleda uppmärksamhet från den fina naturen. Så Vipp-köket i matt svart passade perfekt, berättar Jean-Luc.

– Som arkitekt uppskattar jag material med hög kvalitet, och jag kunde inte motstå bänkskivan i massivt rostfritt stål, fortsätter han.

Här lagar de ofta goda middagar. Bretagne är ett mecka för fisk- och skaldjursälskaren och trots att det tar trettio minuter på slingriga vägar att ta sig till byn, åker de ofta dit för att köpa färska råvaror. Fisken är alltid nyfångad av de lokala fiskarna, från egna båtar utanför den lilla byn Saint-Cast.

Vipp13
Foto: Anders Hviid
https://magasinetrumdesign.se

Hemma hos

 • Själfullt hos skodesignern Andrea Reschia

  Grundaren av det rock chica skomärket Reschia bär sin historia och sin vision mellan hemmet på Torbjörnklockaresgata och studion vid S:t Eriksplan i Stockholm. Vi har träffat Andrea Reschia för ett samtal om inspiration, historia, inredning. Skodesignern Andrea Reschias vassa design har hyllats i både svensk och utländsk modepress. Hon följer inga trender och värdesätter […]

 • Italienska drag i Moskva

  Hållbara material, omsorgsfullt hantverk och skräddarsydda lösningar. Det är några av elementen som utgör den exklusiva takvåningen i centrala Moskva. Italiensk design sätter sin prägel på den sofistikerade bostaden med svindlande utsikt.

 • Med öga för detaljer

  En personlig inredning med gedigna material och mer plats för umgänge. Det var några av önskemålen när Sanna och Michel anlitade arkitekten Andreas Farkas för att göra om deras nya våning på Södermalm i Stockholm.

 • En fullkomlig förvandling

  I den lilla lägenheten i London är inte mycket kvar av ursprungsritningen. Efter en fullständig omvandling, där arkitekterna helt bytte plats på de olika rummen, är nu våningen en pärla med superfunktionella utrymmen och en modern atmosfär.