Broderi som vision och vittnesbörd

A Path Strewn with Roses
A Path Strew with Roses. Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė, 2008. Korsstygnsbroderi på begagnad bilkaross. Foto: Modestas Ežerskis.

 

På Röhsska Museet i Göteborg visas just nu en stor vinterutställning med modernt och samtida broderi, Det stora stygnet – broderi som vision och vittnesbörd. En konstform som länge varit, och tyvärr fortfarande är, något styvmoderligt hanterad inom konstvärlden.

Nu visas ett brett spektrum av broderier, både i monumental- och miniatyrformat. Främst undersöker utställningen två spår inom broderiet – det visionära, med inriktning på fantasi och förändring, samt vittnesbörden, i form av berättelser om vardags- och samhällsliv, ett återgivande av personliga erfarenheter, exempelvis i form av dagboksbroderier.

 

 

blau_gross_nah
Hav. Suzy Strindberg, 1998. Broderi,11 x 9 cm. Foto Gudrun Thielemann.

Totalt visas ett sjuttiotal verk av arton olika konstnärer från olika generationer, där många små stygn formar stora berättelser. Bland de representerade konstnärerna finns bland annat Anna Casparsson, Nina Bondeson, Elsa Agéliis, Annika Ekdahl, Elisabet Eriksson, Berit Jonsvik, Sten Kauppi, Britta Lincoln, Kerstin Olsson och Suzy Strindberg.

Det stora stygnet – broderi som vision och vittnesbörd, visas på Röhsska Museet fram till 13 mars 2016
https://magasinetrumdesign.se

Konst & kultur

 • Vinnaren av Årets Designer 2018

  Årets Rums pris Årets Designer gick i år till Stoft Design Studio. Skåpet Whittle Away är ett exempel på hur denna begåvade malmötrio skapar nya möbler och inredning utifrån hantverk och historia. Så här lyder motiveringen: Malmötrion Stoft design studio design handlar om att medvetet utforska produktion och hantverk utifrån vår historia för att skapa […]

 • Chefen till alla barnen

  Det är svårt att fånga Piero Lissoni. Men rätt vad det är sitter den hett eftertraktade formgivaren mitt emot med en frukostcroissant och en cappuccino och avslutar en annan intervju över mobilchatt. Tillsammans med Nicoletta Canesi öppnade han arkitektbyrån Lissoni Associati 1986 och fyrtio år senare har de kontor i Milano, Miami, Tokyo – och sedan 2008 i […]

 • Max Lamb och groteskerna

  ”Groteskt” är ett av orden som Max Lamb använder om sin designgärning. Såväl mode- och designvärlden fascineras av den unge brittens konstliknande möbler som kom på blixtvisit till Stockholm innan sommaren. Text Sofia Hallström (Acne Studios flaggskeppsbutik på Madison Avenue i New York) Det ser nästan förhistoriskt ut. Grovhugget, rått och skulpturalt – britten Max Lamb […]

 • Operfekta kvinnor ställs ut

  För er som befinner er i Stockholm 21-24 maj visas konstutställningen Törstiga Hjärtan av Emelie Sandahl på ett av stadens nyöppnade it-ställe, Hobo Hotell. Emelie Sandahl målar i akryl och använder en särskild skrap- och tryckteknik för att få fram rätt känsla av operfekta personligheter. Törstiga Hjärtan visas på Hobo Hotells yta Spaceby, Brunkebergstorg 4, Stockholm.