Att rita om kartan, lokal produktion och konsumtion?

Den-Nya-Kartan_gruppbild_1340_c

 

Made in China, Made in Taiwan och Made in India är något vi ser på de mesta prylar vi har omkring oss eller kläder vi bär. Det är inget vi reagerar på längre, men kanske borde vi det. Det finns en bild av att svensk produktion är död, men det är den inte. 

Det finns potential och är fullt möjligt att tillverka och producera lokalt, det vill 24 formgivare och 24 tillverkare visa. Alla är verksamma i Skåne, här har varken kunskap eller produktionsmöjligheter gått förlorade. Både när det gäller design och formgivning, men även produktion och industri.

 

sculptureandjars-1024x752
Kajsa Willners sidobord Kol

En av de många formgivarna som medverkar är Kajsa Willner som tillsammans med AC Snickeri har formgett ett sidobord i svart MDF. Hennes inspiration kommer ifrån kol och själv beskriver hon projektet såhär:

– Förbränning av kol är en betydande orsak till koldioxidutsläpp. Trots det ökar användningen av kol och ökningen väntas fortsätta. Mitt projekt är inspirerat av kol med dess vackra skimrande yta som står i kontrast till materialets förödande konsekvenser för både människa och jord.

Det hårda livet i kolgruvorna (som här i Skåne i Höganäs), innovation, utveckling, bränsle eller bara det faktum att en diamant består av kolatomer som är ordnade i ett visst mönster. På något vis fastnade jag i motsägelsen i att ett material som har så mycket svärta, smuts och skitighet också kan upplevas så fantastiskt vackert.

Den Nya Kartan Visas på Nationalmuseum 4 dec – 14 feb samt Vandalorum 9 april – 29 maj
https://magasinetrumdesign.se

Konst & kultur

 • Vinnaren av Årets Designer 2018

  Årets Rums pris Årets Designer gick i år till Stoft Design Studio. Skåpet Whittle Away är ett exempel på hur denna begåvade malmötrio skapar nya möbler och inredning utifrån hantverk och historia. Så här lyder motiveringen: Malmötrion Stoft design studio design handlar om att medvetet utforska produktion och hantverk utifrån vår historia för att skapa […]

 • Chefen till alla barnen

  Det är svårt att fånga Piero Lissoni. Men rätt vad det är sitter den hett eftertraktade formgivaren mitt emot med en frukostcroissant och en cappuccino och avslutar en annan intervju över mobilchatt. Tillsammans med Nicoletta Canesi öppnade han arkitektbyrån Lissoni Associati 1986 och fyrtio år senare har de kontor i Milano, Miami, Tokyo – och sedan 2008 i […]

 • Max Lamb och groteskerna

  ”Groteskt” är ett av orden som Max Lamb använder om sin designgärning. Såväl mode- och designvärlden fascineras av den unge brittens konstliknande möbler som kom på blixtvisit till Stockholm innan sommaren. Text Sofia Hallström (Acne Studios flaggskeppsbutik på Madison Avenue i New York) Det ser nästan förhistoriskt ut. Grovhugget, rått och skulpturalt – britten Max Lamb […]

 • Operfekta kvinnor ställs ut

  För er som befinner er i Stockholm 21-24 maj visas konstutställningen Törstiga Hjärtan av Emelie Sandahl på ett av stadens nyöppnade it-ställe, Hobo Hotell. Emelie Sandahl målar i akryl och använder en särskild skrap- och tryckteknik för att få fram rätt känsla av operfekta personligheter. Törstiga Hjärtan visas på Hobo Hotells yta Spaceby, Brunkebergstorg 4, Stockholm.