Nordiskt

Den ljusa nordiska stilen som man utanför Sverige ofta kallar The Nordic Light, är en uppskattad och eftertraktad inredningsstil. För att skapa den rätta känslan och harmonin i rummen är basen en vit eller mycket ljus färgskala. Blanda gärna det vita med ljusa pasteller och olika neutrala nyanser som beige, grått och brunt. Möbler med ljusa träslag som björk, furu och vitlaserade trämaterial skapar en lättsam ton och en bra bas i rummet, gärna i kombination med vitmålade möbler.

För att skapa trevnad och en ombonad naturlig känsla är inredningsdetaljerna i material som sten, glas, metall och korg. Den naturliga känslan fortsätter även i materialvalen på textilierna. Gardiner i ljusa linnematerial eller genomsläppliga tyger som voile eller tunn bomull ger också det magiska nordiska ljuset möjlighet att flöda in i rummet. Sofföverdrag i mjuka bomullskvaliteter eller bäddset i skrynklade linnetyger skapar en elegant enkelhet.

Möblerna i sig får gärna vara avskalade, rena och flexibla i sin utformning, och rummen i sig inreds i en minimalistisk och sparsmakad stil, med få men väl valda objekt och inredningsdetaljer. Golvet får även en framträdande plats, gärna med rena ytor utan för många mattor. Låt trä- och parkettgolven synas eller skapa nya i betong eller målade i vitt. Den nordiskt blonda stilen skapar snabbt skapar harmoni i rummet och trots sitt nedtonade anslag ger den en ombonad och avkopplande atmosfär.

 

1. ETT KÖK fyllt av ljus. Här är materialvalen ljust trä och lackat vitt, som tillsammans ger ett harmoniskt intryck. Bord Lisabo, stol Janinge från Ikea.

2. VISU LOUNGE CHAIR från Muuto är en perfekt fåtölj för den nordiskt blonda stilen.

3. DEN MJUKA mysiga pläden Siena i naturmaterialet merinoull från Artek är en god vän i vinter. Neutrala nyanser som passar i den ljusa soffan.

4. STOL FRÅN ARTEK formgiven av Alvar Aalto 1929. En perfekt matsalsstol med rena och enkla former, det naturliga och ljusa materialet lackad björk med naturfärgad sadel i sitsen. 

5. LJUSPUNKT. Den eleganta belysningen från finska Secto är tillverkad i formpressad björk och sprider ett vackert sken i rummet.

6. SNYGG EXTRAMÖBEL för hemmets alla rum. Pallen/sidobordet Plektra i plywood från Iittala, formgiven av Ineke Hans.

7. HYLLAN WOODY från Hay är en snygg förvaring för allsköns saker och böcker. En lättplacerad och flexibel möbel.

8. EN KLASSIKER för sovrummet eller vardagsrummet. John Kardells hylla Pilaster från Källemo är ett måste i ett hem med den nordiskt ljusa stilen.

 
https://magasinetrumdesign.se

Månadens önskelista

 • Inred i uttrycksfull Miami-stil

  Här gäller det att ta ut svängarna och på ett sofistikerat sätt mixa material och mönster.

 • Grafiskt

  Att skapa en inredning utifrån en bas av svart och vitt är mångas önskan. Just nu ser vi många inredningsdetaljer och material med grafisk inspiration som gärna får ha en touch av hantverkskänsla över sig. Handtryckta mönster, handskrivna texter och handvävda tyger. Allt i en stillsam ickefärg av svart och vitt. Tillsammans skapar det dock […]

 • Inred med grönska

  Att inreda med gröna växter har blivit ett mer intressant tema under de senaste året, efter att ha varit borta ur inredningssammanhang en längre tid. Allt oftare ser vi hur grönskan prunkar i inredningsreportagen, och det finns ingen hejd på odlingslusten hemma.

 • Nordiskt

  Den ljusa nordiska stilen som man utanför Sverige ofta kallar The Nordic Light, är en uppskattad och eftertraktad inredningsstil. För att skapa den rätta känslan och harmonin i rummen är basen en vit eller mycket ljus färgskala. Blanda gärna det vita med ljusa pasteller och olika neutrala nyanser som beige, grått och brunt. Möbler med […]