Skräddarsytt för vila

En gigantisk logotype på taket till det modernistiska huset i Köping är det första som möter oss. Den stora hästen i loggan är svår att missa. Huset byggdes 1948, och är ritat av arkitekten Ralph Erskine. Sedan dess har sängtillverkaren Hästens haft sin fabrik här.

Idag är Hästens blårutor en välkänd symbol för de exklusiva sängarna. De ritades på slutet av 70-talet av Jack Ryde, far till Jan Ryde som är vd på företaget idag. Mönstret är patenterat och vävs särskilt för Hästens av en tillverkare i Belgien.

Vi träffar Perla Bovin som är chef för forskning och utveckling på Hästens, som visar oss runt på fabriken. Det råder full aktivitet men samtidigt också en lugn och fokuserad atmosfär.

En säng från Hästens kan kosta runt svindlande 400 000 kronor, då för den mest exklusiva modellen Vividus. Sängtillverkarens motto är att verklig lyx handlar om naturliga material och förnybara resurser. Hjärtat i Hästens sängar är just naturmaterialet tagel. Tagel hämtas från mittendelen av hästsvansen och är en biprodukt från matindustrin. Det får genomgå flera känsliga processer innan det når sin slutgiltiga form som sedan hamnar i sängmadrassen. Perla berättar att de efter alla dessa år inte hittat något annat material som kan mäta sig med tagel. Varje strå har små kanaler som leder bort fukt och tillför frisk luft. På Hästens kallar man det för naturens egen luftkonditionering. Forna tiders riddare hade tagelskjortor under rustningen, som skötte ventilationen och även gav styrka till plagget för att hindra fiendens svärd att gå igenom.

Hantverkarna på fabriken fördelar och jämnar ut taglet i madrassen. Vi får veta att det bara kan göras för hand, och det krävs erfarenhet och skicklighet för att få till det på bästa sätt.

Så är det med det mesta av produktionen på Hästens. Det är mycket handpåläggning som kräver sin tid.

– Det får ta den tid det tar, bara det blir rätt, säger Perla, och handarbetet bidrar förstås till exklusiviteten i sängarna.

Utöver tagel används ull, bomull och lin till madrasserna.

– De rena naturmaterialen har egenskaper som ger den bästa sömnen, säger Perla.

Exempelvis fungerar ull som naturens egen klimatanläggning, det värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt. Dessutom har den självsläckande egenskaper vilket kan vara bra i en hemmiljö.

Även lin är ett mycket slitstarkt material som visat sig avleda statisk elektricitet, därför finns det en linmatta mellan fjädersystemen i sängarna.

Alla dessa material gör att sängen får bra luftcirkulation, vilket i sin tur ger god sömn.

Sängramarna görs av furu från de norrländska skogarna. Vi får höra att det är ett långsamt växande trä, vilket gör det mycket hållbart och stabilt.

Produktionsutvecklingen är ständigt pågående här i Köping, med skisser som får gå från tillverkning till skissbord många gånger innan den färdiga produkten är ett faktum.

– Det är alltid en utmaning att ta en ritning till verklighet, säger Perla.

Läs mer i Rum Design nr 9/2015.

Text: Mia Masnic

 
https://magasinetrumdesign.se

Film

  • Skräddarsytt för vila

    Vad ligger bakom den exklusiva Hästenssängen och den minst lika exklusiva prislappen? Hemligheten är utan tvivel naturmaterial och gediget hantverk. Allt görs på plats i fabriken i Köping, ritad av Ralph Erskine.

  • Formgivare Luca Nichetto

    Från glasindustrin i Murano till den svenska möbelbranschen och en internationell karriär. Italienske Luca Nichetto är numera baserad i Stockholm men har hela världen som sitt arbetsfält. För Rum Design berättar han om sin designprocess…

  • Design in i minsta detalj

    Det svenska klockföretaget Sjöö Sandström skapar formsäkra och prisade ur i världsklass. Tillverkningen sker i den egna ateljén i Stockholm. En värld i miniatyr som fascinerar med sin precision…