Dubai

Rum Design besökte Dubai och konstaterade att den omtalade arabemiraten är mycket mer än bara bling och överdåd. Staden som vuxit fram i den arabiska öknen på bara några årtionden, utvecklar nu även en stark lokal design-, mode-, och konstscen, som växer snabbt och lockar besökare från hela världen. Innovation och entreprenörskap står högt på agendan när Dubai blickar mot framtiden.

Staden som reste sig ur öknen, med världens högsta byggnad och världens största samling av konstgjorda öar – snart även världens största pariserhjul. Den gamla fiskebyn är idag en metropol där begreppet lagom är föga känt. Dubai är en fascinerande stad som skapats på mindre än femtio år. På 1960-talet upptäcktes oljan i området, vilket blev startskottet för en spännande framtid.

Den endast sex timmar långa flygresan från Sverige, och endast tre timmars tidsskillnad, gör Dubai till en väl tillgänglig destination för nordbor som redan börjar sakna värmen. Från slutet av oktober till och med april är den perfekta tiden att besöka Dubai. Under den övriga perioden ligger temperaturerna oftast över 40 grader och gör det nästan omöjligt att vistas utomhus.

Dubai växer fortfarande kraftigt och dess moderna skyline kompletteras av lyftkranar. Du kommer att mötas av en mängd olika nationaliteter och språk, då lokalbefolkningen är i minoritet och staden till stor del befolkas av indier, pakistanier och bangladeshier, och förstås alla västerlänningar. Över två hundra nationaliteter finns representerade i Dubai. Servicen är på hög nivå, storstadskänslan bland skyskraporna är maximal, och som en skön kontrast skänker solnedgångarna på stranden ro och harmoni. Dubai, som är en av de sju Förenade Arabemiraten, är verkligen kontrasternas stad. Skillnaden mellan rika och fattiga (främst gästarbetare) kamoufleras av den rena och gnistrande ytan, och det faktum att Dubai är en diktatur är något som inte nämns särskilt ofta i turistsammanhang. Men det är trots allt bra att känna till.

Dubai är kanske mest känt för sitt enorma shoppingutbud – här finns ju världens största shoppingcenter – men staden har även mycket mer att erbjuda. Från ridturer på vackra arabhästar till jeepäventyr på ökensafari. Dubai har också en bubblande konstscen och satsar även på att bli en framstående design- och modestad. Många har en bild av Dubai som en ganska artificiell stad, vilket förstås också stämmer – allt är mer eller mindre nybyggt och många av öarna och stadsdelarna är konstgjorda. Personligen blev jag samtidigt positivt överraskad av staden, inte minst arkitekturen och kulturen som finns här, bortom blinget och ytligheterna. Och det finns faktiskt något magiskt med en skymning i öknen. En känsla av mystik sveper över staden när solen försvinner bortom horisonten och dagen snabbt övergår till natt.

Dubai Creek/Old Deira

Dubai är byggt över en rak sträcka som löper parall-ellt med kusten, med den allra äldsta delen av staden i ena änden. I så kallade Old Deira råder en helt annan atmosfär än bland de glänsande skyskraporna i de nyare delarna. Här kan du få en glimt av vad Dubai kanske varit en gång i tiden. I Dubai Museum får du en större inblick i stadens korta men fascinerande utveckling, men här visas även flera tusen år gamla spännande föremål som hittats i området, och intressanta objekt från Beduinkulturen.

I gamla Dubai finns också den klassiska ”souken”, det vill säga marknader med allt från tyger och kryddor till guld. Guldsouken är väl värd ett besök, om inte annat för att uppleva den speciella atmosfären.

OldDubai

Dubai Marina

Cirka en halvtimmes biltur och tvärs över stan från Dubai Creek ligger Dubai Marina. Här råder lite lugnare atmosfär än i downtown-delen, med närhet till stranden och ett mysigt promenadstråk runt de konstgjorda kanalerna. Här finns också den nybyggda The Beach Mall, som bjuder på utomhusbio, shopping och en rad olika restauranger som samsas med välkända internationella kedjor som Magnolia Bakery, Ladurée, och Cavalli café.

DubaiMarina

The Dubai Mall 


The Dubai Mall är som sagt världens största köpcenter. Med andra ord enormt. Här får du shopping deluxe; det finns över 1200 butiker – fler på gång då köpcentret genomgår en expansion – och över hundra restauranger. På avdelningen Fashion Avenue finns de stora lyxmärkena, som Dior, Chanel, Armani och Louis Vuitton. Men köpcentret har förstås också de flesta internationella kedjor i olika prisklasser och många mindre butiker och varumärken med allt från mode och accessoarer till inredning. I köpcentret ligger även Dubai Aquarium, ett stort akvarium med mängder av exotiska havsvarelser, som stingrockor och hajar, alla simmande omkring mitt i ett köpcenter. Här finns även en isbana, biograf och mycket annat som kan vara värt ett avbrott i shoppingen.

Jumeirah Madinat

Jumeirah Madinat är Dubais eget Venedig. Ett femstjärnigt hotellkomplex har byggts på konstgjorda kanaler intill stranden. Här finns bland annat lyxhotellen Mina al’Salam och Jumeirah Al Qasr, en liten souk/marknad, och flera olika restauranger. Jag rekommenderar restaurangen Zheng He’s, som serverar asiatiskt med en modern twist, i en atmosfär av fjärran östern. I Madinat tar du dig fram i små båtar över de romantiska kanalerna.

 

 

Ridning

Det finns en mängd olika ridklubbar i Dubai där både nybörjare och erfarna kan rida. Själv besökte jag Mushrif Equestrian Club, som ligger ungefär en halvtimmes bilfärd från Dubais centrum. Upplevelsen av att rida i ökenmiljö i solnedgången var inget mindre än magisk.

Ökensafari

Kanske inget för den åksjuke, men trots det är ökensafari en populär attraktion som jag själv dock aldrig hann testa. Safarin innebär en utflykt med jeep ute i den arabiska öknen, där du får uppleva pulshöjande bilfärder över sanddynerna.

De flesta turer inkluderar även mat och underhållning. Mest populärt är kvällsutflykter, där du avslutar färden i ett beduinläger under den troligtvis stjärnklara himlen.

Okensafari

Metro

Länge var bilen det enda sättet man kunde transportera sig på i Dubai, men 2009 öppnade den omtalade metron. Den är värd ett besök – om inte annat för upplevelsens skull. I moderna, fräscha vagnar med stilren design har du en utsikt över skyskrapor och många av turistattraktionerna.

Dubai Design District

2013 bildades Dubai Design and Fashion Council, samtidigt som man tog ett beslut om att bygga ett designdistrikt med ambitionen att vårda och främja den lokala kreativiteten och talangerna inom design och mode. Arbetet med Dubai Design District pågår för fullt och några av etapperna är redan klara. Men inte förrän 2017 beräknas hela området vara klart. Under hösten invigs området Hai d3 som ska bidra till att utveckla Dubais kreativa community genom utställningar och olika event och aktiviteter.

Dubai Design Week

Den 26–31 oktober är det dags för den första upplagan av Dubai Design Week, som arrangeras i samarbete med Dubai Design District. Under veckan sker även eventet Downtown Design, nu för tredje gången, där både etablerade och nykomlingar kommer att ställa ut. Här presenteras produkter inom allt från möbler, belysning, kök och badrum till textil och accessoarer.
– Dubai är ämnat att bli ett nav för design. Vi är öppna, väl tillgängliga och har en enorm tillväxtpotential, säger Rue Kothari, chef för Downtown Design.

Art Dubai

Enligt många experter hör den moderna konstscenen i Dubai till en av de mest spännande i världen just nu, och den ska man som konstintresserad gärna hålla ögonen på. Konstmässan Art Dubai, den främsta i Mellanöstern, lockar internationella besökare varje år. Kommande Art Dubai sker mellan 16 och 19 mars 2016 och är ett utmärkt tillfälle att upptäcka både nya och etablerade konstnärer från regionen, och likaså internationella talanger som lockats hit. Över nittio gallerier presenterar sitt urval.

ArtDubai

Mina A’Salam

Att besöka det femstjärniga hotellet Mina A’ Salam är lite som att ta ett kliv tillbaka till det gamla Arabien. Arkitekturen flörtar med den traditionella arabiska stilen, detaljkänslan är hög, materialen exklusiva och atmosfären rofylld.

Boutiquehotellet Mina A’Salam är en del av Jumeirah Madinat, som består av ett hotellkomplex, en lång strandsträcka, en mindre marknad, småbutiker, restauranger och barer. Vackra träbåtar tar dig fram i de stilla kanalerna, och den harmoniska atmosfären är nog skälet till att hotellet kallas Harbor of Peace.

Rummen och sviterna är både stora och lyxiga, och har den traditionella arabiska inredningen i en modern tappning. De har även en fantastisk utsikt över stranden och det eleganta tornet Burj Al Arab, som också är ett av Dubais stora sevärdheter.

Vid hotellet finns även ett rehabiliteringscenter för havssköldpaddor som räddats ur havet. 

 

Text: Mia Masnic

 
https://magasinetrumdesign.se

Designdestination

  • Dubai

    Rum Design besökte Dubai, staden som vuxit fram i den arabiska öknen på bara några årtionden, utvecklar nu även en stark lokal design-, mode-, och konstscen, som växer snabbt och lockar besökare från hela världen. Innovation och entreprenörskap står högt på agendan när Dubai blickar mot framtiden.

  • Berlin

    År efter år står Berlin högt på listan över världens coolaste städer. Fortfarande lockar den konstnärer, formgivare och kreativa personligheter att besöka staden eller bosätta sig här. Det är svårt att bli uttråkad i den här kontrastfyllda stan där kulturlivet ständigt bubblar.