Färgstark harmoni hos Patrizia Moroso

Patrizia Morosos hem i Udine i norra Italien är precis så färgstarkt och fullt av överraskningar som man kan föreställa sig. Men utifrån möts man av en robust konstruktion i mörkt trä, dold bland rader av höga träd och lummig växtlighet. Ett modernt hem mitt i skogen. I den lilla staden Udine ligger även designföretaget Morosos huvudkontor. Patrizia Moroso är kreativ chef på familjeföretaget som grundades 1952 på samma plats. Med stor passion för sitt yrke driver hon ett av de få kvarvarande familjeägda möbelföretagen i Italien.

Patrizias hem är ritat av arkitekten Martino Berghinz och designern Patricia Urquiola. Patricia, som också har sin bakgrund inom arkitektur, har haft ett mångårigt samarbete med Moroso och är också nära vän till Patrizia Moroso. Därför är det inte så konstigt att det är hennes kreativa idéer som ligger bakom större delen av inredningen i hemmet. Här råder en livfull, dynamisk och samtidigt harmonisk atmosfär, som bäddar för kreativitet. Många av möblerna i huset bär Patricia Urquiolas signatur.

– Inredningen är en spegling av Patrizia och hennes man Sami, menar samtidigt Patricia Urquiola.

Patrizias man Abdou Salam Gaye kommer från Senegal och är konstnär och formgivare. Influenserna från Afrika märks i många av möblerna och objekten i hemmet. Parets kreativa bakgrund, originella idéer och inte minst deras kärlek till resande har skapat en regnbåge av färg, spontanitet och energi i hemmet.

Även en resa de två väninnorna gjorde till Uluru i Australien 2003 gav mycket inspiration i projektet.

– Naturen var så intensiv och rå, minns Patrizia.

De dramatiska färgerna i den australiska öknen levde kvar i deras minnen och blev en naturlig del av huset. Från jordnära röda nyanser och räcken som påminner om utsiktsplatserna i öknen i Uluru, till det mörka träet på fasaden.

Trots att huset ger ett relativt avskalat första intryck är det väldigt genomarbetat, förklarar Patricia Urquiola. Det är en modern struktur i trä – kanadensiskt cederträ – med geometriska linjer i metall som målats i terrakottarött.
– Inget har improviserats fram, utan varje detalj är väldigt, väldigt genomtänkt.
I huset har de även införlivat energi- och resursbesparande funktioner, såsom soldriven energi och återvinning av vatten.

I entrén välkomnas man av ett mosaikgolv med ett geometriskt mönster, i samma röda färg som återfinns på utsidan av hemmet. Mönstret är en koppling till parets hus i Senegal som har samma golv.

– Hemmet skulle bli en fusion mellan det italienska och senegalesiska. Eftersom både Patrizia och hennes man tycker om att ofta ha vänner på besök, var det viktigt att skapa en plats anpassad för mycket umgänge, berättar Urquiola.

– Vårt hem är alltid i rörelse. Dels tar vi ofta hit nya möbler och prototyper, men vi har också ständigt vänner på besök. Så den nedre våningen – hallarna, vardagsrummen, de två gästrummen och köket – är skapad för att kännas välkomnande, säger Patrizia Moroso.

Här har familjen också byggt ett hamam för avkoppling.

Den övre våningen består av ett vardagsrum, kök och matsal, fyra sovrum och två badrum. Det är på övervåningen paret och deras tre barn umgås mest.

Patrizias favoritdel i hemmet är i ett av sovrummen, ett hörn där hon kan se ut över trädtopparna som omger hemmet och den vilda grönskan som lockade henne till huset från första början.

– Det känns som att vi bor på molnen högt över träden, säger hon.

moroso15

I hemmet förenas på ett elegant sätt arbete och fritid. Nya objekt tillkommer hela tiden. Patrizia får alltid de första prototyperna på alla de möbler Moroso tillverkar. I inredningen kombineras de med andra designobjekt, konst och unikt hantverk men även med antika fynd från parets resor genom åren. Samtidigt råder en känsla av lättsamhet och Patrizia strävar inte efter perfektion. Det ska vara ett ombonat hem med fokus på bekvämlighet.

Patrizia Moroso och Patricia Urquiola har arbetat tillsammans i många år och även blivit väldigt nära vänner. Hemmet i Udine gav dem en möjlighet att ännu en gång jobba ihop och föra samman sina färgstarka personligheter. Trots att de båda är mycket beslutsamma kvinnor lyckas de alltid hitta gemensamma lösningar. I det här fallet blev resultatet ett uttrycksfullt och dynamiskt men samtidigt varmt och harmoniskt hem, med plats för mycket kreativitet.

Text: Patricia Ketelsen
Foto: Manolo Yllera

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *https://magasinetrumdesign.se

Hemma hos

 • Själfullt hos skodesignern Andrea Reschia

  Grundaren av det rock chica skomärket Reschia bär sin historia och sin vision mellan hemmet på Torbjörnklockaresgata och studion vid S:t Eriksplan i Stockholm. Vi har träffat Andrea Reschia för ett samtal om inspiration, historia, inredning. Skodesignern Andrea Reschias vassa design har hyllats i både svensk och utländsk modepress. Hon följer inga trender och värdesätter […]

 • Italienska drag i Moskva

  Hållbara material, omsorgsfullt hantverk och skräddarsydda lösningar. Det är några av elementen som utgör den exklusiva takvåningen i centrala Moskva. Italiensk design sätter sin prägel på den sofistikerade bostaden med svindlande utsikt.

 • Med öga för detaljer

  En personlig inredning med gedigna material och mer plats för umgänge. Det var några av önskemålen när Sanna och Michel anlitade arkitekten Andreas Farkas för att göra om deras nya våning på Södermalm i Stockholm.

 • En fullkomlig förvandling

  I den lilla lägenheten i London är inte mycket kvar av ursprungsritningen. Efter en fullständig omvandling, där arkitekterna helt bytte plats på de olika rummen, är nu våningen en pärla med superfunktionella utrymmen och en modern atmosfär.