Skärm med charmig form

Den franska formgivarduon Ronan och Erwan Bouroullec tröttnade på platteven och bestämde sig för att skapa ett objekt som smälter in i omgivningen på ett mer naturligt sätt än dagens apparater. Det är första gången bröderna designar produkter inom teknikbranschen, närmare bestämt en tevekollektion för teknikföretaget Samsung – ett projekt de själva inledningsvis var tveksamma till. Men de såg samtidigt en spännande möjlighet att få designa ett för dem nytt objekt, som existerar i de flesta hemmen, berättar bröderna under en förhandslansering av kollektionen i deras studio i Paris. Serif TV kommer att finnas i butik i början av november.

– Det här var en intressant och ny värld för oss. Tevens form och design har under de senaste årtionden främst varit styrd av den teknologiska utvecklingen, utan mycket koppling till vår livsstil eller den samtida kulturen, menar Erwan.

– Personligen tycker jag att de flesta teveapparater är störande i hemmiljön, fortsätter Ronan. De extremt platta skärmarna tror jag blir en onaturlig del i hemmet, inget i verkligheten är ju så pass platt. Vi ville skapa en teve som kan leva tillsammans med andra föremål.

Att översätta en teveskärm till ett riktigt objekt var en del av utmaningen. I närmare tre år utforskade och slopade man en rad olika idéer. Processen började med ett abstrakt tankesätt för att senare övergå i praktiska experiment i studion, där de bland annat nedmonterade mängder av teveapparater. Det var en ovanlig arbetsmetod för Samsung, men en fullt vanlig designprocess för bröderna.

– Vi ville jobba med bröderna Bouroullec just för att de har en annorlunda approach, där de fokuserar på människors livsstil, berättar Kangil Chung, designchef på Samsung.

Resultatet är en kollektion med tre olika modeller och tre färgmöjligheter. Teveskärmen omges av en karakteristisk och elegant ram i plast. Namnet Serif kom till när de såg att kortsidan av ramen liknade ett seriftypsnitt, med formen av ett ”I”.

Samsung5

Teven finns i tre olika storlekar där de två största modellerna även går att sätta på slanka fotstöd. Eftersom idén var att skapa ett objekt som går att placera var som helst i rummet och flexibelt flytta omkring, var designen av baksidan minst lika viktig. Den täcks av en textilpanel som finns i olika mönster.

Bröderna Bouroullec tror på en come-back av teven.

Vi börjar tröttna på att ligga i sängen med en laptop, läsplatta eller smartphone. Jag tror att många vill ha större skärmar igen och vi kommer nog att se en förändring framöver på något sätt, menar Ronan Bouroullec.

Text: Mia Masnic

Samsung2

 
https://magasinetrumdesign.se

Designsnack

 • SMYGLÄSNING Beckmans – dokuföljetong

  Del 2 – Från studentkorridor till parkbänk Nästa nummer ligger i tidningshyllan 24 maj, men redan nu bjuder vi på smygläsning.   Det har blivit dags för nästa del i vår dokuföljetong där vi följer åtta talanger från designskolan Beckmans. I den här delen har Märta och Sanna fått i uppdrag att göra en parkbänk. Text SOFIA […]

 • AVSIKTLIG , EN FORMSTARK NYSTART

  Ikea och 10-gruppen År 2015 bestämde sig de återstående medlemmarna i det ikoniska designkollektivet att det var dags för en förändring. Trots att det fortfarande gick bra för 10-gruppen så ville de lämna över stafettpinnen. Förfrågan gick till Ikea som nu är förvaltare av en stor del av 10-gruppens mönsterskatt. Fritt från nostalgi Samarbetet med 10-gruppen är ingen […]

 • Designtorget och Beckmans väcker tankar kring hållbarhet

  För tredje året i rad presenterar Designtorget och Beckmans Designhögskola sitt samarbete för att ge unga formgivare en möjlighet att redan på ett tidigt stadium arbeta med branschanknuten produktion.

 • Träningsredskapen flyttar in i finrummet

  Studier har visat att god hälsa och motion spelar en större roll i livet för många människor idag än någonsin tidigare, men träningsredskap är inte direkt något vi visar upp i våra hem. Detta är något Svenska Tingest nu ändrat på.