Formgivare Luca Nichetto

Från glasindustrin i Murano till den svenska möbelbranschen och en internationell karriär. Italienske Luca Nichetto är numera baserad i Stockholm men har hela världen som sitt arbetsfält. För Rum Design berättar han om sin designprocess och vägen till formtoppen.

”När jag ser tillbaka på början av min karriär var de första fem åren en viktig skola för mig. Jag fick tidigt möjlighet att jobba med många framstående företag vilket hjälpte mig förstå hur de fungerar. Idag jobbar jag med både stora och små företag, men det är intressant att se att min egen designprocess fortfarande är väldigt lik det jag lärde mig i början. Jag tycker också att det är avgörande att lära sig processer för hur ett företag jobbar, oavsett om det handlar om industri eller hantverk.

Den tidiga kontakten med glasindustrin tror jag också hjälpte mig i karriären. Glasblåsare är nog de svåraste personerna du kan jobba med, de är väldigt snabba med att avfärda idéer, särskilt när man kommer dit som ung och oerfaren. Så det första jag fick lära mig var att bygga relationer med de människor jag ska samarbeta med. Glasvärlden lärde mig också den emotionella aspekten som är en viktig komponent när man tar fram produkter.

Från början var min drivkraft bara att få möjlighet att uttrycka min kreativitet och på något sätt omvandla min passion till mitt yrke. Och jag drivs fortfarande av nyfikenhet och möjligheten att utforska nya tekniker, företag och kulturer.”

Läs mer i magasinet Rum Design nr 8, ute i butik den 29 oktober.

Text: Mia Masnic
Foto: Frida Vega Salomonsson
https://magasinetrumdesign.se

Designprofiler

 • Själfullt hos skodesignern Andrea Reschia

  Grundaren av det rock chica skomärket Reschia bär sin historia och sin vision mellan hemmet på Torbjörnklockaresgata och studion vid S:t Eriksplan i Stockholm. Vi har träffat Andrea Reschia för ett samtal om inspiration, historia, inredning. Skodesignern Andrea Reschias vassa design har hyllats i både svensk och utländsk modepress. Hon följer inga trender och värdesätter […]

 • 25 år av inspiration

  1992 var året då Anders Färdig grundade Design House Stockholm. Genom årens lopp har de presenterat designobjekt med skandinaviska influenser, många av dem har blivit självklara klassiker. I år firar de sitt 25 års jubileum med att presentera fler blivande klassiker.

 • “En formgivare bör ge lösningar till de nya behov som uppstår”

  Hennes filosofi är att inte ha någon stil – i stället vill hon tolka samtiden och tänja på gränserna. Den spanska formgivaren och arkitekten Patricia Urquiola skapar design som väcker känslor och förbättrar människors vardagsliv.

 • ”Skapa för din egen skull i första hand”

  Att bryta många regler var nödvändigt för den spanske formgivaren Jaime Hayon när han skulle hitta sitt eget, sanna uttryckssätt. Hans design – från vaser och soffor till badrum och tapeter – präglas av en lekfullhet och entusiasm, samma ingredienser som han själv behöver för att kunna skapa.