Design in i minsta detalj

Det svenska klockföretaget Sjöö Sandström skapar formsäkra och prisade ur i världsklass. Tillverkningen sker i den egna ateljén i Stockholm. En värld i miniatyr som fascinerar med sin precision.

Design in i minsta detalj

Processen att ta fram en ny klocka är lång och komplex. Det tar oftast ungefär tre år från idé till färdig produkt. I klockornas värld är det tekniken, eller rättare sagt urverken, som styr konstruktionen och designen av slutprodukten.
– Vad gäller formen går det inte att ta ut svängarna hur mycket som helst. Det första steget för oss är att välja vilket urverk vi ska ha i klockan, utifrån det finns det bara ett visst antal variationer vad gäller utformningen av boetten, berättar Felix Formark, VD på Sjöö Sandstöm.
Efter att urverket har valts börjar processen med att ta fram klockans design, under ledning av produktchefen Nicklas Höglund som jobbat i företaget i 16 år. Det är de svenska omgivningarna och inte minst det svenska designarvet som är den främsta inspirationen.
– Som svensk tillverkare är det jätteviktigt för oss att värna om våra miljöer och vårt arv, att vara designmedvetna och formge produkter som fungerar över tid. En klocka i vår klass är ofta en livsinvestering, och den behöver vara tidlös så att den även ska kunna gå vidare till andra generationer och användas i många år framöver. Det tänket genomsyrar hela vår kollektion, oavsett om det är en flygarklocka, en dykarklocka eller en mer elegant kostymklocka.

Det är många olika delar som behöver tas i åtanke i konstruktionen av en klocka. Från material och färgval till bandalternativ, struktur på urtavlan, kvaliteten på boetten, om man ska ha polerad eller borstad index och hur leveransasken ska se ut. Många olika komponenter ska bestämmas, och oändligt många delar som ska sättas ihop för att klockan ska fungera. Sjöö Sandströms senaste modell Royal Capital består exempelvis av ett urverk med 47 delar, och totalt cirka 180 delar i hela klockan.

Royal capital

Mer från intervjun kan du läsa i Rum Design nr 8, ute i butik den 29 oktober.

Redaktör: Mia Masnic
Foto och video: Frida Vega Salomonsson
https://magasinetrumdesign.se

Designsnack

 • SMYGLÄSNING Beckmans – dokuföljetong

  Del 2 – Från studentkorridor till parkbänk Nästa nummer ligger i tidningshyllan 24 maj, men redan nu bjuder vi på smygläsning.   Det har blivit dags för nästa del i vår dokuföljetong där vi följer åtta talanger från designskolan Beckmans. I den här delen har Märta och Sanna fått i uppdrag att göra en parkbänk. Text SOFIA […]

 • AVSIKTLIG , EN FORMSTARK NYSTART

  Ikea och 10-gruppen År 2015 bestämde sig de återstående medlemmarna i det ikoniska designkollektivet att det var dags för en förändring. Trots att det fortfarande gick bra för 10-gruppen så ville de lämna över stafettpinnen. Förfrågan gick till Ikea som nu är förvaltare av en stor del av 10-gruppens mönsterskatt. Fritt från nostalgi Samarbetet med 10-gruppen är ingen […]

 • Designtorget och Beckmans väcker tankar kring hållbarhet

  För tredje året i rad presenterar Designtorget och Beckmans Designhögskola sitt samarbete för att ge unga formgivare en möjlighet att redan på ett tidigt stadium arbeta med branschanknuten produktion.

 • Träningsredskapen flyttar in i finrummet

  Studier har visat att god hälsa och motion spelar en större roll i livet för många människor idag än någonsin tidigare, men träningsredskap är inte direkt något vi visar upp i våra hem. Detta är något Svenska Tingest nu ändrat på.