En kreativ samlare

Processen att nå en färdig produkt kan se väldigt olika ut. Designern Johan Lindstén gillar att införa något oväntat för att sedan utveckla produkten vidare till sitt slutgiltiga utseende. Lampan Orbit vann pris 2011 på Salone Satellite i Milano, då i trä med en spricka i skärmen. Nu görs den i aluminium av Gärsnäs och är minst lika fin som i sin första skepnad.
– Alla hade verkligen en åsikt om den lampan. När jag stod på mässan i Milano kom det fram en person och viskade i mitt öra: ”Du, din lampa har fått en stor spricka. Bara så du vet det.” Den ursprungliga formen skapade ett stort positivt intresse, även fast jag gillar designen på den idag ännu mer.

Efter Orbit har det blivit fler lampor som fått stor uppmärksamhet, bland annat taklampan Meltdown i handblåst glas, producerad av Cappellini, influerad av Fukushima-olyckan i Japan.

Till vardags bor Johan med sin familj på Henriksdalsberget i Stockholm i en lägenhet som rymmer både egen design och saker han inspireras av.

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?
– Jag blandar det jag gillar från olika epoker. En orientalisk matta läggs bredvid en soffa från 70-talet, som står tillsammans med ett soffbord i marmor. Det kallas väl lite fint för en eklektisk stil kanske. Jag är också en riktig skrotnisse och gör många möbler själv av sådant jag hittat eller fått. Det är en speciell känsla av skapa något med händerna.

Och som designer måste det vara lätt att ta med sig de egna möblerna hem?
– Så är det absolut. Det blir väldigt föränderligt hemma. Jag tar hem prototyper för att kolla hur de funkar, samtidigt vill jag inte bo i ett showroom. Vi håller hela tiden på och gör om och bygger inte in oss i en fast inredning. Om en månad kan allt se helt annorlunda ut. För mig är en möbel något som kan göras om till något annat. Den gula schäslongen som vi nu använder som soffa var från början en hundra år gammal stenhård säng. Vi rustade upp den, lät en tapetserare göra ny stoppning och klädsel och målade om. Det känns viktigt att saker får finnas kvar, vilket också är drömmen för de flesta av oss som jobbar med design, att våra produkter ska bestå även om hundra år. Det är ett högt uppsatt mål, men samtidigt är det viktigt att tänka den tanken inför varje ny sak du ritar – att den ska hålla långt in i framtiden.
Har du några riktiga favoritprylar?

– Den stora tavlan som sitter på väggen i vardagsrummet köpte jag på en auktion på min pappas jobb. När jag var liten fascinerades jag av planscherna som var uppnålade i taket hos tandläkaren, ofta var de fyllda av små detaljer som jag fantiserade länge kring. Tavlan ger mig samma känsla, som en resa rakt in i en berättelse. Och så är det nog ofta med de prylar jag omger mig med hemma. De berättar en historia, påminner om olika minnen. Eller är helt enkelt bara väldigt snygga och sköna att hänga med.

Text Moa Samuelsson Foto Bobo Olsson
https://magasinetrumdesign.se

Designprofiler

 • Själfullt hos skodesignern Andrea Reschia

  Grundaren av det rock chica skomärket Reschia bär sin historia och sin vision mellan hemmet på Torbjörnklockaresgata och studion vid S:t Eriksplan i Stockholm. Vi har träffat Andrea Reschia för ett samtal om inspiration, historia, inredning. Skodesignern Andrea Reschias vassa design har hyllats i både svensk och utländsk modepress. Hon följer inga trender och värdesätter […]

 • 25 år av inspiration

  1992 var året då Anders Färdig grundade Design House Stockholm. Genom årens lopp har de presenterat designobjekt med skandinaviska influenser, många av dem har blivit självklara klassiker. I år firar de sitt 25 års jubileum med att presentera fler blivande klassiker.

 • “En formgivare bör ge lösningar till de nya behov som uppstår”

  Hennes filosofi är att inte ha någon stil – i stället vill hon tolka samtiden och tänja på gränserna. Den spanska formgivaren och arkitekten Patricia Urquiola skapar design som väcker känslor och förbättrar människors vardagsliv.

 • ”Skapa för din egen skull i första hand”

  Att bryta många regler var nödvändigt för den spanske formgivaren Jaime Hayon när han skulle hitta sitt eget, sanna uttryckssätt. Hans design – från vaser och soffor till badrum och tapeter – präglas av en lekfullhet och entusiasm, samma ingredienser som han själv behöver för att kunna skapa.