Rum för kreativitet

Stilren design, ljusa material och drömska motiv känne-tecknar Kristina Dams formspråk. Hon är den unga grafikern som startade eget efter flera år inom reklambranschen i Köpenhamn och hennes företag Kristina Dam Studio har gått spikrakt uppåt i popularitet. Med ett tydligt och stilmedvetet handlag har Kristina skapat sitt eget varumärke som lockar nordiska så väl som amerikanska, nya zeeländska och japanska köpare.
Hon är driven och passionerad i det hon gör och effektiviteten lyser igenom då vi möter henne hemma i sin lägenhet, där hon sitter och jobbar vid skrivbordet samtidigt som hon vaggar ny-födda sonen Nord till sömns i sin sovpåse. Men driver man eget i den omfattning som Kristina gör så går det inte att ta ledigt för att man blivit mamma. Då gäller det att jonglera uppgifterna.


Till sin hjälp har hon sin kollega Chim som sedan oktober är partner i verksamheten. Tillsammans har de ställt ut Kristinas möbler på inredningsmässor världen över, bland annat på popu-lära Maison Objet i Paris där de varit med i två år, näst intill lika länge som företaget funnits. För Kristina är inte den som drar ut på tiden;
– Jag är energisk, arbetsam och väldigt positiv till det mesta som kommer min väg, berättar Kristina.
– Jag säger ofta ja, ja, ja till allting! Och det slutar med att jag har arbete upp till halsen! Men jag älskar den här branschen så det
är värt det.

Kristinas enkla, danska inredningsstil influerar även hennes hem i Köpenhamn, där hon bor med sin familj. En skandinavisk, ljus lägenhet med maximalt ljusinsläpp från de stora höga fönstren som omger burspråket i vardagsrummet och är genomgående i varje rum. Här samsas nordiska möbler, detaljer i naturmaterial och jordiga toner med gamla och nya saker i en personlig mix. Några designklassiker har också smugit sig in och här är det Kristinas man, musikern Ketil, som stått för inköpen. Designstolarna i vardagsrummet är där på hans initiativ och när han inte spelar musik i form av pop, som trumpetist på stora scener med bland annat Rasmus Seebach, är hans fritidsintresse design. Kanske är det därför inte svårt att se varför det här paret har lyckats behålla en stilren inredning trots att de har två små barn i familjen.

Hon är från Sydsjaelland och från början Prestö, men nu har Kristina bott närmare elva år i Köpenhamn. En stad som hon älskar och plockar mycket inspiration ifrån. Självklart har familjen en traditionell ”Köpenhamnscykel” med låda i sin ägo, och Kristina själv cyklar till allt.

– Det bästa med Köpenhamn är att det är en liten, överskådlig stad där varje kvarter bjuder på något unikt och spännande. Jag älskar staden! Speciellt Vernedammsvej, Gamle Kunge-vejen och Norrebro, säger hon och ler.
Därför är det heller inte konstigt att hon har City of Copenhagen som kund, där hon bland annat formgivit grafiskt material. Hon formger också broschyrer med planritningar och illustrationer till nybyggen runt om i Köpenhamnsområdet, där hennes intresse för inredning, grafisk design, arkitektur och konst förenas.

Den konstnärliga ådran har Kristina också låtit få flöda fritt i sitt arbete, på sin fritid och inte minst i sitt arbetsrum. Hennes kontor vittnar om att här finns en kvinna som älskar att kreera och som dras till geometriska snitt. Stora arkivhurtsar med papper och urklipp dominerar kontoret. Stålhyllan i mitten rymmer förvaring av glasburkar med penslar av alla mått, blandat med Kristinas egna litografier och art prints. Den öppna hyllan inspirerar också till att börja med ett nytt kreativt projekt då allt material finns inom nära räckhåll.

Hon tecknar helst med tuschpennor till att börja med när idéerna kommer med fart. Efter att handskisserna är gjorda för hon över dem till datorn och och gör motiven något skarpare innan de går till tryck som art prints. Litografierna kräver en helt annan typ av arbete då de skissas på stora stenblock på fri hand innan de trycks. Även om de också brukar starta som en smörpapperskiss hemma på skrivbordet. Båda metoderna kittlar Kristina som med sitt konstnärskap inte ser problem utan enbart möjligheter.
Hon har nu producerat fyra olika serier med flera motiv i varje.

– Jag har tappat räkningen på hur många tryck jag gjort, skrattar hon.

Korridoren som binder ihop hallen med lägenhetens övriga rum får agera vernissage och väggarna är fyllda med Kristinas vackra inramade printar. Det ena snyggare och stilrenare än det andra. Två enorma svarta lampskärmar som hänger i det höga taket i hallens korridor var det första Kristina köpte till lägenheten när hon och Ketil flyttade in. De skapar rymd och ger ljus som strålar ner på det  vitlaserade originalträgolvet, som täcker golvytorna i alla rum, utom förstås i köket där paret målade golvet skinande vitt så snart de kommit till rätta i lägenheten. De bytte också ut köksinredningen och skapade det kök som de önskade sig. Stora arbetsytor och bort med överskåpen. Det vackra kaklet i grönt och vitt som satts som panel på köksväggarna, fanns redan när de flyttade in och har bevarats, likaså den ljusgrå synliga murstocken som finns i köket.

I stort sett har Ketil och Kristina skapat sin egen oas i en brusande storstad genom att ta fram enkelheten i lägenheten. De vita väggarna, trägolvet och de trärena dörrarna gör att hemmet känns ljust, lugnt och stilfullt.
För att addera lite färg valde de att måla en blå fondvägg i vardagsrummet, som ger karaktär åt Kristinas botaniska fotokonst och hennes allra första designade produkt; kuben i vitt och trä som sitter på väggen. En illusion och ett konstprojekt som hon tillverkade under sin tid på arkitektskolan och som sedan blivit utställd på vernissage i New York. Den handlar precis som Kristinas övriga inredning om att man kan tänka utanför boxen. Eller som Kristina säger;
– Jag lägger till extra funktioner på vardagliga produkter bara för att visa att man kan!
Som kuben som visar att en tavelram kan ta ett kliv ut i rummet. Eller som hennes senaste möbel; ett bord med plats för krukväxter. En slags omarbetning av det traditionella blombordet och piede-
stalerna från 1970-talet.
– Jag gillar möten mellan material och tar gärna en äldre funktion in i nutiden, säger hon.
Och att framtiden ser ljus ut för Kristina finns det inga tvivel om.

Text Anna Huss  Foto Sofi Sykfont
https://magasinetrumdesign.se

Hemma hos

 • Själfullt hos skodesignern Andrea Reschia

  Grundaren av det rock chica skomärket Reschia bär sin historia och sin vision mellan hemmet på Torbjörnklockaresgata och studion vid S:t Eriksplan i Stockholm. Vi har träffat Andrea Reschia för ett samtal om inspiration, historia, inredning. Skodesignern Andrea Reschias vassa design har hyllats i både svensk och utländsk modepress. Hon följer inga trender och värdesätter […]

 • Italienska drag i Moskva

  Hållbara material, omsorgsfullt hantverk och skräddarsydda lösningar. Det är några av elementen som utgör den exklusiva takvåningen i centrala Moskva. Italiensk design sätter sin prägel på den sofistikerade bostaden med svindlande utsikt.

 • Med öga för detaljer

  En personlig inredning med gedigna material och mer plats för umgänge. Det var några av önskemålen när Sanna och Michel anlitade arkitekten Andreas Farkas för att göra om deras nya våning på Södermalm i Stockholm.

 • En fullkomlig förvandling

  I den lilla lägenheten i London är inte mycket kvar av ursprungsritningen. Efter en fullständig omvandling, där arkitekterna helt bytte plats på de olika rummen, är nu våningen en pärla med superfunktionella utrymmen och en modern atmosfär.