Funkispärla med finsk touch

Naturskönt beläget i ett bergigt område i Bromma i västra Stockholm ligger ett vitputsat funkishus från 1935. Här bor Karin och Kim med sina fyra barn. Huset är 400 kvadratmeter stort, så det finns massor av plats för barnen att leka och det är gott om sällskapsutrymmen på båda våningsplanen för fest och middagar.


Många fina originaldetaljer finns bevarade sedan huset byggdes, förmodligen tack vare att det bara har haft tre ägare, inklusive familjen som bor där nu. Hallens ekboaserade kapprum med vägg-
fast garderob, inbyggd spegel och marmorgolv är ett exempel.

– Huset är gediget byggt och med en fantastisk kvalitet redan från början. Bara en sådan sak som att det ursprungliga skiffertaket är helt intakt och aldrig omlagt, säger Kim.

Familjen har även bevarat vissa ursprungliga färgsättningar som känns moderna ännu i dag: Barens varmröda vägg som återkommer i hallen och matsalens tak i en mild guldnyans.
I övrigt har alla rum vita putsade väggar, men dörr- och fönsterfoder och elementskydd i ek bidrar till att det känns varmt och intimt trots stora luftiga ytor.

Karins-hem-Bromma-0003
På nedre botten ligger vardagsrum och matsal i fil med en generös öppning emellan. Som ögonfång i matsalen står en öppen spis med inbyggd vedförvaring.
Men vissa förändringar har ändå gjorts. För att få mer nutidsenliga rumsfunktioner är jungfrukammare och serveringsrum borttagna.
Familjen är intresserad av design och inredning och har planerat och inrett med en förkärlek för finsk design. De kommer dessutom från Finland. Favoriten nummer ett är Alvar Aalto, vars form-
givning återkommer lite varstans i hemmet.


– När vi tittade på huset bjöd förra ägaren på sherry.  Han var uppfinnare och hade verkstad i källaren. Eftersom vi är finnar har vi en bastu i stället! säger Kim.
Utanför bastun i en liten relaxhörna står en riktig raritet.
– Nurmesiemis bastupall, den serietillverkas och finns på Moma, men bordet som hör till är sällsynt.
På andra våningen ligger baren som i stort sett är i ursprungligt skick. Det runda fönstret är lite av ett signum för 30-talets funkishus, då många arkitekter hämtade estetisk inspiration från den tidens oceanångare.

Den coola baren har inspirerat Kim till att bli en skicklig hobbybartender med fokus på klassiska cocktails. Just nu heter favoritdrinken ”Aviation”.

– Vi brukar oftast inleda middagen med en cocktail när vänner kommer på besök, men baren är för liten att sitta mer än två personer i. Vi har också haft middagar för 60 personer, diverse discon och minst fyra barnkalas per år. Helst ska det vara spontana tillställningar där alla träffas och trivs under lättsamma förhållanden.

Text Gunilla Marklund   Stylist Gill Renlund  Foto Johan Sellén

 
https://magasinetrumdesign.se

Hemma hos

 • Själfullt hos skodesignern Andrea Reschia

  Grundaren av det rock chica skomärket Reschia bär sin historia och sin vision mellan hemmet på Torbjörnklockaresgata och studion vid S:t Eriksplan i Stockholm. Vi har träffat Andrea Reschia för ett samtal om inspiration, historia, inredning. Skodesignern Andrea Reschias vassa design har hyllats i både svensk och utländsk modepress. Hon följer inga trender och värdesätter […]

 • Italienska drag i Moskva

  Hållbara material, omsorgsfullt hantverk och skräddarsydda lösningar. Det är några av elementen som utgör den exklusiva takvåningen i centrala Moskva. Italiensk design sätter sin prägel på den sofistikerade bostaden med svindlande utsikt.

 • Med öga för detaljer

  En personlig inredning med gedigna material och mer plats för umgänge. Det var några av önskemålen när Sanna och Michel anlitade arkitekten Andreas Farkas för att göra om deras nya våning på Södermalm i Stockholm.

 • En fullkomlig förvandling

  I den lilla lägenheten i London är inte mycket kvar av ursprungsritningen. Efter en fullständig omvandling, där arkitekterna helt bytte plats på de olika rummen, är nu våningen en pärla med superfunktionella utrymmen och en modern atmosfär.