Uppdaterat cityläge

Ett stenkast från Östermalmstorg i Stockholm ligger en våning som varsamts renoverats och med en rejäl dos av kreativitet förvandlats till ett personligt hem. Efter åtta månaders renoveringsarbete kunde Jan och Maja flytta in tillsammans med Jans dotter Filippa. Men att de valde en sekelskifteslägenhet blev en överraskning även för dem själva.
– Från början letade vi efter något helt annat, minns Maja. En modernare lägenhet med öppen planlösning. Men sen föll vi för den här direkt när vi såg den.
Det var de stora ytorna, den generösa takhöjden, den vackra stuckaturen och de karakteristiska kakelugnarna som avgjorde det. Lägenheten kändes däremot väldigt murrig och daterad. Visionen var tydlig redan vid första visningen.
– Vi ville bevara och återskapa de äldre detaljerna, som vi tyckte var väldigt fina och gav lägenheten dess själ. Men det var också viktigt att anpassa hemmet till vår tid och sätta vår egen prägel på det, minns Jan.
Och sin egen touch har de onekligen satt. De flesta av möblerna bär deras signatur och många är också platsbyggda. Det gav dem möjlighet att skapa många personliga lösningar som annars hade varit svåra att få till, exempelvis fiffiga mobilfack i sängen.

Ett stenkast från Östermalmstorg i Stockholm ligger en våning som varsamts renoverats och med en rejäl dos av kreativitet förvandlats till ett personligt hem. Efter åtta månaders renoveringsarbete kunde Jan och Maja flytta in tillsammans med Jans dotter Filippa. Men att de valde en sekelskifteslägenhet blev en överraskning även för dem själva.
– Från början letade vi efter något helt annat, minns Maja. En modernare lägenhet med öppen planlösning. Men sen föll vi för den här direkt när vi såg den.
Det var de stora ytorna, den generösa takhöjden, den vackra stuckaturen och de karakteristiska kakelugnarna som avgjorde det. Lägenheten kändes däremot väldigt murrig och daterad. Visionen var tydlig redan vid första visningen.
– Vi ville bevara och återskapa de äldre detaljerna, som vi tyckte var väldigt fina och gav lägenheten dess själ. Men det var också viktigt att anpassa hemmet till vår tid och sätta vår egen prägel på det, minns Jan.
Och sin egen touch har de onekligen satt. De flesta av möblerna bär deras signatur och många är också platsbyggda. Det gav dem möjlighet att skapa många personliga lösningar som annars hade varit svåra att få till, exempelvis fiffiga mobilfack i sängen.
    – Nackdelen med de platsbyggda snickerierna är att vi inte har så mycket att ta med oss när vi väl ska flytta ut, skrattar Jan.

De flesta av möblerna är platsbygda, vilket gav dem
möjlighet att skapa många personliga lösningar.

Huset är byggt för cirka hundra år sedan och Jans ambition var att förnya och modernisera lägenheten så att den ska kunna hålla i minst hundra år till.
Trots att de olika rummen är avskilda från varandra råder en känsla av öppenhet med ett härligt ljusflöde. Mellan vardagsrum och matsal finns dolda skjutdörrar som går att dra ut om man vill ha en mer avskild atmosfär. Den största utmaningen blev just att få rummen att hänga samman och kännas enhetliga.
– Vi la ner mest tid på att få furugolvet i vardagsrummet och ekparketten i matsalen att gå ihop. Vi slipade furugolvet så att det skulle kännas slitet och gammalt, men även passa bättre ihop med parketten. Det var också en utmaning att få de övriga detaljerna i hemmet att flöda ihop på ett bra sätt, som att kakelungarna inte skulle kännas som en helt egen del. Vi har stått och slipat och köpt färgprover och testat oss fram med olika medel för att få det rätta resultatet, säger Jan.
– Men det var också för att vi tycker det är så kul att hålla på med, tillägger Maja.
Båda har vuxit upp i en kreativ miljö med konstnärliga föräldrar och tidigt utvecklat ett design- och inredningsintresse. Idag driver Jan en design- och produktionsbyrå, men är också involverad i organisationen Non Violence Project, som jobbar med att utbilda ungdomar runt om i världen i hur man på fredliga sätt kan lösa konflikter. Det välkända konstverket ”The knotted gun”, som är en symbol för organisationen, står i hyllan intill annan konst och familjefoton.
Maja jobbar med modeproduktion på ett svenskt klädmärke. Dagarna spenderas i kreativa miljöer och därför är det viktigt att i slutet av dagen kunna komma hem till en harmonisk och avkopplande miljö. Ett sätt att nå dit var att inte blanda för många material utan hålla sig till ett fåtal.

– Vi tycker om naturliga material som som teak och furu. Gillar man ett material ska man låta det få ta plats. De vita träsnickerierna, teakträet och carraramarmorn är tre genomgående material hos oss. Vi vill hålla det enkelt och gediget.
– Sen satsar vi på små detaljer för att skapa mer känsla. Vi älskar snittblommor och slår även rekord i användning av stearinljus! En vanlig kväll tänder vi kanske 20-25 ljus i lägenheten, avslöjar Jan.
– Att ha små ljuskällor på utspridda ställen gör väldigt mycket, det skapar en varm känsla. Med mycket vitt i hemmet kan det lätt kännas för kallt och opersonligt, på det här sättet får man en mer hemtrevlig atmosfär. För oss är det viktigt att kunna komma till ett skönt och inbjudande hem. När vi inte är ute och reser så är vi riktiga hemmaråttor, skrattar Maja.
Även den artificiella belysningen var en viktigt del för att skapa en stämningsfull inredning. De satsade på många olika ljuskällor. Klädkammaren har belysning på fyra nivåer: golv, tak, hyllor och skåp.
– Belysningen sätter helhetskänslan, det gör nästan halva inredningen, menar Jan.
Hemkära som de är bjuder de ofta över vänner på middag. Då blir köket den stora mittpunkten. Här fanns tidigare ett sovrum och ett litet skafferi, men de väggarna revs ner för att lämna plats för det numera 15 meter långa köket, som även återfick sin originalhöjd. Det mynnar nu ut i en mysig bardel. Kanske är det bistroinspirationen som gör att alla samlas här på middagar och fester?

Trots att de olika rummen är avskilda från varandra råder
en känsla av öppenhet och ett härligt ljusflöde.

– Trots att köket är avskilt från matsalen är det ändå här alla hamnar, även när vi är ett jättestort sällskap, konstaterar Maja. 
Jan ritade skräddarsydda hyllor i carraramarmor som kompletterar den vitkaklade väggen. Här samsas kryddväxter med kokböcker och fotokonst. Enstaka detaljer i mässing är ett värmande komplement till marmorn. Allt detaljarbete de lade ner på köket var väl värt tiden. De älskar att stå och laga mat här och umgås med vänner.
Även matsalen med sin centrala placering är en älskad samlingspunkt i hemmet, vilket förvånade dem båda.
– Nuförtiden har ju folk inte matsal, nya lägenheter som byggs har alltid en öppen planlösning. Först tänkte vi att det var lite omodernt, men vi ville ändå ha en ordentlig matsal, vilket vi är jätteglada över nu.
De tre badrummen inreddes med samma filosofi som det övriga hemmet: att skapa en enhetlig och harmonisk känsla. För att uppnå det användes identiska material och inredning i alla tre. Idéen att bygga ett tak i teak, som återkommer även i deras klädkammare, uppkom när Jan såg det eleganta träslaget under en resa till Asien.
– Vi hittar mycket av vår inspiration när vi är ute och reser. Från möbler och detaljer till material och färger. Eller olika lösningar. Vi kanske ser ett bord och gillar träslaget och får idén att använda det någonstans i hemmet, säger Jan.
– När vi bor på hotell i New York och Milano hittar ofta saker vi tycker är snygga och funderar på hur vi kan applicera dem här hemma och återskapa lite av den atmosfären, utan att det blir för mycket av New York eller Milano. Det ska fortfarande kännas som ett sekelskifteshus i Stockholm. Svensk tradition med internationell feeling, forstätter han.
Möblerna som paret inte ritat själva är också till största delen inköpta under någon av resorna. Stingray-fåtöljen som står i ena hörnet i vardagsrummet köptes in i Köpenhamn, stolarna i matsalen hittades på Bali, och lampan som hänger ovanför köksbordet ritades med inspiration från samma land.
– Vi är inga inredningsnördar och följer inte trender, men vi tycker om färg och form. Vi inspireras ofta och pratar om olika idéer, säger Jan.
– Inspirationen kan komma från att man är på Gotland och hittar en fin sten. Vi följer alltid magkänslan.

Text Mia Masnic Foto Sofi Sykfont
https://magasinetrumdesign.se

Hemma hos

 • Själfullt hos skodesignern Andrea Reschia

  Grundaren av det rock chica skomärket Reschia bär sin historia och sin vision mellan hemmet på Torbjörnklockaresgata och studion vid S:t Eriksplan i Stockholm. Vi har träffat Andrea Reschia för ett samtal om inspiration, historia, inredning. Skodesignern Andrea Reschias vassa design har hyllats i både svensk och utländsk modepress. Hon följer inga trender och värdesätter […]

 • Italienska drag i Moskva

  Hållbara material, omsorgsfullt hantverk och skräddarsydda lösningar. Det är några av elementen som utgör den exklusiva takvåningen i centrala Moskva. Italiensk design sätter sin prägel på den sofistikerade bostaden med svindlande utsikt.

 • Med öga för detaljer

  En personlig inredning med gedigna material och mer plats för umgänge. Det var några av önskemålen när Sanna och Michel anlitade arkitekten Andreas Farkas för att göra om deras nya våning på Södermalm i Stockholm.

 • En fullkomlig förvandling

  I den lilla lägenheten i London är inte mycket kvar av ursprungsritningen. Efter en fullständig omvandling, där arkitekterna helt bytte plats på de olika rummen, är nu våningen en pärla med superfunktionella utrymmen och en modern atmosfär.