Färgstarka livsmönster

Det franska modehuset Hermès, som sedan en tid tillbaka även designar möbler och inredningsföremål, har genom åren satsat på en rad spännande samarbeten med olika konstnärer. Pierre-Alexis Dumas, Hermès kreativa chef, har bland annat tagit initiativet till projektet Hermès Éditeur, där olika konstnärer får tolka den berömda Hermèssjalen. Projektet är en hyllning till Dumas farfar, som startade tillverkningen av märkessjalarna 1937. Hermès Éditeur startade med sex sjalar designade av konstnären Josef Albers, och växte snabbt till en återkommande produktion där man under åren hunnit presenterat konstnärer som Daniel Buren, fotografen Hiroshi Sugimoto, och nu senast i juni, den berömde popkonstnären Julio Le Parc. Hans konst, med rötter i 70-talet, har nu fått ge nya mönster till en begränsad upplaga med sextio sjalar som säljs exklusivt på Hermès hemsida. Den senaste kollektionen har fått namnet Variations on The Long March, baserat på en serie bilder som den argentinskfödde konstnären Julio Le Parc producerade mellan 1974 och 1975. Han experimenterade tidigt med bland annat optiska fenomen som speglar och mobiler, och har ägnat stora delar av sitt konstnärskap åt abstrakt måleri. Han anses idag som en föregångare inom modern konst.

Samarbetet med konstnären började med ett möte där Pierre-Alexis Dumas blev fascinerad av de unika 70-talsmönstren som Julio Le Parc skapat i sin serie La Longue Marche. Den kalejdoskopiska mönsterserien på vit bakgrund består av ett linjespel i regnbågens alla färger, som vrider och vänder sig på duken. Ett mönster som enligt Julio Le Parc är inspirerat av människans egen resa – livets resa. Grundmönstret består av fjorton olika färger som sedan separerats i bilder med olika färgkompositioner på sjalarna. Varje mönsterbild följer en strikt geometrisk våg av flätade linjer. Kollektionen är uppdelad i tio designserier med vardera sex olika mönsterbilder, där ursprungsfärgerna kombinerats i allt från färgrika konstellationer till grafiskt svart-vita- och gråskalor.
Rum Design bjöds in till vernissagen på konstmässan Art Basel i Schweiz tidigare i somras och fick en pratstund med konstnären och med Hermès kreative chef, som berättade om processen att ta fram mönstren och den hantverkskunskap som ligger bakom varje moment.

Varje sjal är tryckt för hand med en så kallad silkprintteknik. Den finns bara i ett exemplar och är alltså helt unik. Att kunna få de olika färgerna så exakt placerade, kant i kant med varandra, är ett bevis på ett extremt högklassigt hantverk. Alla de olika färgkombinationerna ställer var och en stora krav på yrkesskicklighet, säger Pierre-Alexis Dumas.

Att få arbeta med Julio Le Parc är ett privilegium och ett stort nöje, tillägger han. Julio är en stor artist och konstnär, och en fantastisk människa. Jag har tittat på dessa mönster om och om igen och fascinerats av dem. Dock var det en överraskning att se dem hängande vertikalt, på det sättet som de exponeras i denna utställning. Vi har hela tiden arbetat med dem horisontellt bredvid varandra. Men på det här viset skapades en vacker installation, likt en skog av abstrakt konst, säger han avslutningsvis i den färgstarka utställningen på årets konstmässa Art Basel.

Text: Lisa Kruse
https://magasinetrumdesign.se

Designsnack

 • SMYGLÄSNING Beckmans – dokuföljetong

  Del 2 – Från studentkorridor till parkbänk Nästa nummer ligger i tidningshyllan 24 maj, men redan nu bjuder vi på smygläsning.   Det har blivit dags för nästa del i vår dokuföljetong där vi följer åtta talanger från designskolan Beckmans. I den här delen har Märta och Sanna fått i uppdrag att göra en parkbänk. Text SOFIA […]

 • AVSIKTLIG , EN FORMSTARK NYSTART

  Ikea och 10-gruppen År 2015 bestämde sig de återstående medlemmarna i det ikoniska designkollektivet att det var dags för en förändring. Trots att det fortfarande gick bra för 10-gruppen så ville de lämna över stafettpinnen. Förfrågan gick till Ikea som nu är förvaltare av en stor del av 10-gruppens mönsterskatt. Fritt från nostalgi Samarbetet med 10-gruppen är ingen […]

 • Designtorget och Beckmans väcker tankar kring hållbarhet

  För tredje året i rad presenterar Designtorget och Beckmans Designhögskola sitt samarbete för att ge unga formgivare en möjlighet att redan på ett tidigt stadium arbeta med branschanknuten produktion.

 • Träningsredskapen flyttar in i finrummet

  Studier har visat att god hälsa och motion spelar en större roll i livet för många människor idag än någonsin tidigare, men träningsredskap är inte direkt något vi visar upp i våra hem. Detta är något Svenska Tingest nu ändrat på.