Anton Corbijns musikskatt öppnas upp på Fotografiska

Utställningen ”1-2-3-4” på Fotografiska är en hyllning till Anton Corbijns arbete i musikvärlden, en resa som startade för över 40 år sedan. Den presenterar ett förhållande mellan porträttfotografering och musik i en passionerad kreativ process som i princip inte längre existerar. De utvalda verken, som består av mer än 400 fotografier har alla bidragit till att forma bilden av den moderna musikindustrin.

Med en ömsesidig respekt för varandras konstnärliga uttryck, formade Corbijns fotografier bilder av de musiker han arbetade med, han kom dem närmare än någon annan. Detta har i sin tur lett till att Corbijn även är känd för att bygga långa relationer med några av banden han porträtterar. Corbijn ses bland annat ofta som den osynliga medlem i både Depeche Mode och U2, och hans del i deras framgång kan inte undergrävas.

 1-2-3-4 är inte en ”Best Of” samling, de utvalda bilderna har valts eftersom de är tidlösa.
– Jag insåg att jag hade så många negativ i mina lådor, bilder som ingen någonsin har sett och eftersom ingen har sett dem, existerar de inte, säger Anton Corbijn själv.

Fotografierna är en hyllning till en värld av musiker och fotografier som inte längre existerar, en förlorad värld, där kreativitet och intuition var Gud. En epok där musiker och fotografen Anton Corbijn tog sig själva och varandra till ständigt nya nivåer för att uttrycka sann passion för sin konst.

Utställningen ”1-2-3-4” pågår från den 16:e september till den 4:e december 2016 på Fotografiska i Stockholm. Missa den inte!

Text: Therése Nyström & Sofia Andrén @evenstevenagenturer

Foto: Fotografiska & Anton Corbijn

 

 

 

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Konst & kultur

 • HEM
Petrus Palmér
februari 2016
Stockholm Max Lamb och groteskerna

  ”Groteskt” är ett av orden som Max Lamb använder om sin designgärning. Såväl mode- och designvärlden fascineras av den unge brittens konstliknande möbler som kom på blixtvisit till Stockholm innan sommaren. Text Sofia Hallström (Acne Studios flaggskeppsbutik på Madison Avenue i New York) Det ser nästan förhistoriskt ut. Grovhugget, rått och skulpturalt – britten Max Lamb […]

 • Fiona Operfekta kvinnor ställs ut

  För er som befinner er i Stockholm 21-24 maj visas konstutställningen Törstiga Hjärtan av Emelie Sandahl på ett av stadens nyöppnade it-ställe, Hobo Hotell. Emelie Sandahl målar i akryl och använder en särskild skrap- och tryckteknik för att få fram rätt känsla av operfekta personligheter. Törstiga Hjärtan visas på Hobo Hotells yta Spaceby, Brunkebergstorg 4, Stockholm.

 • Konstnären och graffitimålaren Caroline Falkholt. Foto Claudia Fried. Alltid i rörelse

  Utställningen Sculpture Motion på Wanås Konst i Skåne kretsar kring rörelse, där ingår allt fåra rörliga objekt till rörelse som social aktion och upplevelser bortom det visuella. Amerikanske koreografen William Forsythes konstnärskap är en utgångspunkt för utställning som bland annat också innehåller ett storskaligt verk av Carolina Falkholt. Utställningen pågår 7 maj till 5 november.

 • Edmund de Waal "New ground" (2015). Keramiskt fokus

  Den ene skapade i keramik och den andra målade av keramik. Men de två kultkonstnärerna Edmund de Waal och Giorgio Morandi har mer gemensamt, vilket syns tydligt i vårens stora utställning på Artipelag på Värmdö i Stockholm; den långsamma eftertänksamheten. Utställningen visas 7 april till 1 oktober.