Patti Smiths fotoutställning Eighteen Stations visas i Stockholm

Patti Smith etablerade sig som en av de viktigaste musikerna i sin generation genom albumet Horses (1975). Hon har gett ut 20 böcker, bland annat Just kids (2010) – hennes memoarer om livet tillsammans med Robert Mapplethorpe. 2011 mottog hon Polarpriset. Hennes fotografier finns representerade bland annat på The Museum Of Modern Art, New York och Centre Pompidou, Paris. Fotoutställningen Eighteen Stations i Galleri 3 på Stockholms Kulturhus presenterar Patti Smiths fotografier, anteckningar och även ett urval av hennes favoritlitteratur.

Utställningen, som presenteras i samarbete med Patti Smith och Robert Miller Gallery, New York, har sin utgångspunkt i boken M Train (2015). Boken och utställningen är tillsammans dokument från Patti Smiths liv och resor. Städernas caféer är centrala i den litterära och visuella berättelsen. Fotografierna är för Smith ett slags kreativ meditation från ett annars hektisk turnéliv.

Det är första gången i Europa som denna utställning visas och den presenterar över 80 fotografier, men även en installation med handskrivna anteckningar och utskrifter. Patti Smith samlar på minnen från resor och dokumenterar och hyllar konstnärer hon beundrar, hon besöker författares hem eller gravar. Vi ser Frida Kahlos säng, Sylvia Plaths grav, Virgina Wolfs käpp. Några av fotografierna finns publicerade i boken M Train men flertalet har aldrig tidigare visats.

Kulturhuset Stadsteatern kommer även presentera Patti Smiths bibliotek, där besökare får läsa eller låna hem ett urval av hennes favoritlitteratur. Litteraturen är en central del i Smiths konstnärskap och flertalet av hennes fotografier hyllar erkända författare och konstnärer. Biblioteket blir ett komplement till utställningens berättelse. I samband med utställningens öppning den 23 september presenteras även ett unikt samtal på Stora scenen mellan Patti Smith och Daniel Birnbaum, chef för Moderna Museet, se mer info här.

Utställningen Eighteen Stations pågår från den 23 september till den 19 februari 2017 på Galleri 3, Stockholms Kulturhus.

Text: Therése Nyström & Sofia Andrén @evenstevenagenturer

Foto: Patti Smith & Ferial


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Konst & kultur

 • HEM
Petrus Palmér
februari 2016
Stockholm Max Lamb och groteskerna

  ”Groteskt” är ett av orden som Max Lamb använder om sin designgärning. Såväl mode- och designvärlden fascineras av den unge brittens konstliknande möbler som kom på blixtvisit till Stockholm innan sommaren. Text Sofia Hallström (Acne Studios flaggskeppsbutik på Madison Avenue i New York) Det ser nästan förhistoriskt ut. Grovhugget, rått och skulpturalt – britten Max Lamb […]

 • Fiona Operfekta kvinnor ställs ut

  För er som befinner er i Stockholm 21-24 maj visas konstutställningen Törstiga Hjärtan av Emelie Sandahl på ett av stadens nyöppnade it-ställe, Hobo Hotell. Emelie Sandahl målar i akryl och använder en särskild skrap- och tryckteknik för att få fram rätt känsla av operfekta personligheter. Törstiga Hjärtan visas på Hobo Hotells yta Spaceby, Brunkebergstorg 4, Stockholm.

 • Konstnären och graffitimålaren Caroline Falkholt. Foto Claudia Fried. Alltid i rörelse

  Utställningen Sculpture Motion på Wanås Konst i Skåne kretsar kring rörelse, där ingår allt fåra rörliga objekt till rörelse som social aktion och upplevelser bortom det visuella. Amerikanske koreografen William Forsythes konstnärskap är en utgångspunkt för utställning som bland annat också innehåller ett storskaligt verk av Carolina Falkholt. Utställningen pågår 7 maj till 5 november.

 • Edmund de Waal "New ground" (2015). Keramiskt fokus

  Den ene skapade i keramik och den andra målade av keramik. Men de två kultkonstnärerna Edmund de Waal och Giorgio Morandi har mer gemensamt, vilket syns tydligt i vårens stora utställning på Artipelag på Värmdö i Stockholm; den långsamma eftertänksamheten. Utställningen visas 7 april till 1 oktober.