Ikea överraskar med nya designsamarbeten

De senaste åren har flera spännande och oväntade designsamarbeten presenterats på Ikea, detta kan vi tacka designchefen Marcus Engman för, som tog över denna roll 2012. I förra veckan under Democratic Design Day på Ikea i Älmhult lyckades Ikea på nytt överraska oss med två nya samarbeten: med danska Hay och den brittiske formgivaren Tom Dixon.

Hay har de senaste åren varit ett starkt märke inom designvärlden och är kända för att skapa hållbara kvalitetsmöbler till rimliga priser så att så många människor som möjligt kan få njuta av utmärkt design. Hay ser med stolthet tillbaka på åldern av Danish Modern, där kvalitet, hantverk och humanistisk designen sätter Danmark på världskartan, och ser med spänning på framtiden där de vill utforska de möjligheter som finns i ny teknik, nya material och nya sätt att leva med möbler .

Tillsammans med Ikea kommer Hay att presentera möbler, belysning, inredningsaccessoarer samt textilier. De har även fått äran att ge de klassiska blåa Ikeakassarna ” Frakta” en ny look. Från början var kollektionen tänkt att innehålla 35 produkter, men det slutade med 75 stycken. Kollektionen kommer att finnas i butik från och med augusti 2017.

Brittiske Tom Dixon är känd för sin prisbelönta design samt sin expertis inom produktion och tillverkning. I utformningen av kollektionen för Ikea har han därför inte bara fokuserat på design utan även på att utforska material och utmanar traditionella produktionsmetoder för att omdefiniera begreppet komfort.

Tom Dixons kollektion kommer främst att fokusera på sittmöbler, planen är att skapa ett system med allsidiga möbler för ett modernt liv. Tyvärr finns det ännu inga bilder på Tom Dixons produkter, vi får hålla oss till tåls ett tag till. Kollektionen kommer att heta ”Delaktig” och lanseras i augusti 2017.

Bilder: Ikea
Text: Therése Nyström & Sofia Andrén (Even Steven Agenturer)
http://magasinetrumdesign.se

Nyheter

 • market_press2_credit-jean-baptiste_beranger Nu öppnar Market Art Fair på Liljevachs

  Nu är det dags för årets upplaga av Market Art Fair 13-15 april och som i år är tillbaka på Liljevalchs konsthall, på Djurgården i Stockholm. Ett urval av de främsta gallerierna och konstnärerna från hela Norden presenteras och vi fick en pratstund med Carl M. Sundevall, som tillsammans med Lars Nittve håller i trådarna. […]

 • Hem_2018_3 Mode möter inredning

  Mode mötte inredning och arkitektur när Hem lanserade filten Vienna Throw. Det är den milanbaserade modedesignern Arthur Arbesser som står bakom filten och designen som är hans fjärde filtdesign för Hem. Med Vienna Throw återvänder Arthur Arbesser till sitt ursprung och hämtar inspiration från Wiens designhistoria, och mer specifikt den österrikiska arkitekten Josef Hoffman och Wiener […]

 • Layered_Eclectic_Collection_5_006 Eklektiskt från Layered

  Under möbelveckan i Stockholm presenterar Layereds grundare Malin Glemme en ny kollektion med soffor, fåtöljer, mattor och puffar. Den nya kollektion heter ”The Eclectic collection” och visas tillsammans med Stockholms Auktionsverks antikviteter från deras online-auktion. Dessutom öppnar Layered en pop up-butik mellan den 9-11 februari på Stockholms Auktionsverk. Här ser ni bilder från Layereds kollektion, […]

 • Rose Chair Walnut 01 Massproductions Rose Chair utmanar möbelbranschen

  Under Stockholm Design Week 2018 lanserar det svenska designvarumärket Massproductions Rose Chair, designad av Chris Martin. Den eleganta loungefåtöljen är utvecklad med hjälp av industriell produktion och nya tekniker, där såväl material som form utmanats. Rose Chair lanseras i fyra utföranden, Svartbetsad Ek, Valnöt, Lönn samt en kulör som Chris Martins dotter Rose själv kommer att […]