Med öga för detaljer

10

Att känna igen en dold pärla när man ser den är inte lätt på dagens bostadsmarknad. Men med lite tur och öga för design så går det. När Sanna och Michel var på visningen av en takvåning vid Vitabergsparken på Södermalm i Stockholm, och möttes av en oinspirerande inredning och en knepig planlösning, var de först tveksamma till om det verkligen var den rätta lägenheten för dem. Lyckligtvis upptäckte de dess potential och såg en möjlighet att kunna sätta sin egen prägel på bostaden. Dessutom visade det sig att de var de enda som hade budat på våningen.
– Jag tror att folk tyckte att övervåningen hade en svår planlösning, och de förstod inte hur de skulle kunna möblera där, berättar Sanna.

Lägenheten sträcker sig över 77 kvadratmeter och två våningsplan, med ett kök och en vardagsrumsdel på det övre planet, och sovrum, arbetsrum och badrum på det nedre.

Till sin hjälp anlitade Sanna och Michel arkitekten Andreas Farkas, som även ritat inredningen i Michels förra lägenhet.
– Jag tyckte att lägenheten hade bra förutsättningar men också en rad utmaningar, berättar han samtidigt som han visar upp sina första skisser i en hög av ritningar.

Många idéer fick prövas, ett ”evigt pusslande” som han uttrycker det.
– Det gäller att rita och testa, och rita och testa igen. Min största styrka är nog att jag inte ger mig.

Vinglas Secrets från Cervera och porslin från Mimou.

Första gången Andreas besökte lägenheten möttes han av ett kök och vardagsrum i en öppen planlösning, och en stor glasskiva som avgränsade trappan till övervåningen och fick rummet att se betydligt mindre ut.
– Köket hade inga vettiga arbetsytor, och ändå fanns det bara plats för ett litet köksbord. Men det värsta var placeringen av gästtoaletten, som stack ut som en klump intill köket. Och inget av rummen hade någon tydlighet, berättar Andreas.
Första prioritering var att skapa en smartare lösning för köket.
– Michel älskar att laga mat och det var viktigt för oss att få ett välplanerat och funktionellt kök. Vi har också ofta vänner på besök så vi ville ha en plats där man kan umgås, med ett rejält matbord, berättar Sanna.

Andreas bad paret att göra en moodboard till varje rum i lägenheten, med färger, material och inredningslösningar som de tyckte om. Även om idéerna utvecklades och finslipades under procesens gång var moodboarden till stor hjälp.

– Det är ett tips till alla som ska renovera. Man får mer klarhet i vad man vill ha vilket blir tidsbesparande för alla parter.

Moodboarden innehöll bilder på material som marmor, kakel och mässing, mycket textil och inredningar med en grafisk känsla och en grå färgskala.

En av ambitionerna var att få in mer materialkänsla i köket. Valet föll på en köksstomme från Ikea, med skräddarsydda fronter från Superfront, i en blågrå nyans med handtag i mässing. Det nya köket fick mycket mer arbetsyta, en lång marmorskiva löper utmed hela köksbänken och ut över trappuppgången. Den bildar en plats som fungerar som en bardel där man kan stå och blanda drinkar och umgås. Ett antal ritningar senare hade Andreas också löst utmaningen med gästtoaletten, som Sanna och Michel gärna ville ha kvar på övervåningen.

– Den där toaletten var verkligen min akilleshäl, säger han och skrattar. Men när jag funderade på var vi skulle placera kyl, frys och micro kom jag på att vi kunde bygga ut väggen och sätta ett skåp som en avgränsning mot toaletten. Det gjorde också köket till ett mer självklart rum, med en större tydlighet.

Den lilla utbyggnaden skapade dessutom ett mer avgränsat vardagsrum. Nu fick man även plats att hänga tavlor, placera ett sidobord utmed väggen, och även bygga in en liten hylla i hörnet.

Mässingsdetaljer löper som en röd tråd i köksinredningen, från handtagen till kökskranen. Köket fick även ett stort svart matbord med bordsskiva i mässing.

Att varje detalj räknades märks tydligt. Som att eluttagen skulle vara i porslin.
– Jag ville skapa en generös känsla, med fina detaljer och taktila material. Allt sånt saknades innan.

Glasskivan togs bort och trappan fick istället en renare och mer arkitektonisk form. Nu bildar det vita trappräcket en elegant linje och den öppna trappan gör att rummet känns större och luftigare.

Andreas skapade också ett tydligt koncept för köksbelysningen: ett rutnät av små lampor i taket, som går att dimma som man vill.
–  Taket påverkar hur vi läser in ett rum, precis som golv. Det gäller att skapa lika mycket symmetri där, förklarar han.

När renoveringen var helt klar hade övervåningen förvandlats från ett identitetslöst och opraktiskt utrymme till kök och vardagsrum med mycket karaktär.

Kuddar från Chhatwal & Jonsson, mohairpläd från Foxford/Stackelbergs.

På nedervåningen skapade Andreas smarta garderobslösningar i både hall och sovrum. Väggen mellan de två rummen flyttades ut för att parets sovrum skulle få mer förvaringsutrymme. Det andra rummet blev ett lite mindre arbetsrum.

Eftersom Andreas tyckte att många garderobsdörrar lätt kunde ge ett rörigt intryck, kom han med idén att ha stora draperier istället för dörrar. De valde matta draperier i en blågrå färgnyans, som matchar köket på övervåningen. I sovrummet döljer de draperade tygerna både förvaring och en teve.
– De gav en mer sammanhållen känsla, och tillförde också en mjukare och varmare atmosfär till hemmet, säger han.

Den övriga inredningen i hemmet har fått växa fram under året, och fortsätter att utvecklas.
– Vi är väldigt nöjda med vår soffa, den har också tillfört en del färg eftersom både väggar och golv är ljusa. Några av möblerna har vi designat själva, som matbordet och mässingsledstången i trappan.

Efter cirka sex månader av stort engagemang från alla parter kunde de möta våren i sin drömlägenhet.
–  Vi är jättenöjda med allt. Vi ångrar inga val, vilket egentligen är lite konstigt med tanke på hur många beslut som togs, säger Sanna med ett skratt.
– Vi hade inte klarat det utan Andreas, tillägger hon. Han hittade många smarta lösningar som vi själva aldrig hade kommit på. Det känns som att vi fick ett unikt kök, och inspiration till det hade vi inte kunnat hitta någonstans, det krävde en inredningsarkitekt.

Foto Camilla Lindqvist
Text Mia Masnic




Hemma hos

  • MoskvaHead Italienska drag i Moskva

    Hållbara material, omsorgsfullt hantverk och skräddarsydda lösningar. Det är några av elementen som utgör den exklusiva takvåningen i centrala Moskva. Italiensk design sätter sin prägel på den sofistikerade bostaden med svindlande utsikt.

  • 14-head Med öga för detaljer

    En personlig inredning med gedigna material och mer plats för umgänge. Det var några av önskemålen när Sanna och Michel anlitade arkitekten Andreas Farkas för att göra om deras nya våning på Södermalm i Stockholm.

  • HemLondon_head En fullkomlig förvandling

    I den lilla lägenheten i London är inte mycket kvar av ursprungsritningen. Efter en fullständig omvandling, där arkitekterna helt bytte plats på de olika rummen, är nu våningen en pärla med superfunktionella utrymmen och en modern atmosfär.

  • Vipp15 En väldesignad fristad

    På promenadavstånd från den pittoreska kusten i den lilla staden Plévenon i Frankrike, finns en tillflyktsort från Paris hektiska storstadsbrus. Det är ett klassiskt hus i regionen, som fått ett samtida lyft med en nybyggd glasdel. Som resultat fick naturen en central del i hemmet, sida vid sida med den moderna inredningen.