En fullkomlig förvandling

I Londons exklusiva kvarter Primrose Hill, norr om Regent Park och med utsikt över centrala London, ligger en unik tvåa på sextio kvadratmeter. Den ägs av ett äldre par som i vanliga fall bor utanför London, men använder bostaden över helgerna. När de inte själva är där används den ofta av deras familj och vänner. När paret köpte lägenheten visste de direkt att de ville genomföra stora förändringar. Deras önskan var att skapa så mycket utrymme som möjligt, få in mycket naturligt ljus, och även införa energibesparande funktioner i lägenheter. De anlitade den Londonbaserade arkitektbyrån Amos Goldreich Architects för att få hjälp med att uppnå sin vision. Arkitektbyrån hade redan ritat inredningen i en lägenhet i samma byggnad, vilket hade inspirerat paret.

HemLondon1

Byggnaden har en lång historia och var från början en del av ett barnhem, senare en motorcykelverkstad och efter det ett härbärge för som drevs av Frälsningsarmén. 1970 gjordes huset om till lägenheter.

Den första utmaningen var att rita en helt ny planlösning. Köket flyttades till platsen där badrummet tidigare var placerat, och en vägg revs ner så att köket skulle bli en del av vardagsrummet i en öppen planlösning. Delen där det gamla köket låg förenades med sovrummet, vilket skapade mer öppenhet och tillförde mer ljus tack vare två stora fönster.

– Den nya dispositionen gjorde det möjligt för oss att även flytta badrummet och bygga en gästtoalett, vilket inte var möjligt tidigare, berättar Amos Goldreich, ansvarig arkitekt för projektet.

Toalettrummet byggdes på platsen där det funnits ett väggskåp. Det nya badrummet är nu placerat intill sovrummet och har ett litet fönster i den gemensamma väggen, så att mycket ljus kan komma in och skapa en känsla av mer utrymme.

Alla detaljer är noga genomtänkta, som kreativa förvaringslösningar, nya snickerier inklusive ett sidobord i vardagsrummet, flera walk-in-closets, förvaringsplats för verktyg och dörrar med fönster som släpper in ljus i rummen.

– Det var viktigt för oss att hitta smarta lösningar för förvaring, utan att offra utrymmet. Det märks inte minst i utformningen av köket, som trots den lilla ytan har plats för alla köksredskap och funktioner, berättar Amos.

Energibesparande belysning installerades, såväl som helt nya rör och golvvärme igenom hela lägenheten. De smarta lösningarna resulterade i att hemmet känns mer enhetligt och mindre stökigt. Alla fönster ersattes av dubbelglasfönster med ramar i trä.

Ett stort fönster i väggen mellan köket och hallen skapar en visuell koppling och mer följsamma övergångar mellan de olika delarna i hemmet.

Eftersom arkitekterna redan hade genomfört ett snarlikt projekt i samma byggnad, hade många av de stora utmaningarna redan lösts.

– Här var den största utmaningen – som alltid i redan existerande byggnader – att skapa de strukturella förändringarna och nya funktioner.

De valde medvetet ljusa färger och material, för att ytterligare förstärka känslan av öppenhet och utrymme. Istället valdes färgstarka möbler och accessoarer för att skapa variation och intressanta blickfång.

– Vi valde att begränsa antalet material i hemmet, så att det skulle kännas enhetligt och harmoniskt. Det återspeglas även i färgpaletten. Vi valde en ljus palett för att skapa känsla av mer rymd och balans.

Vitkalkade golv löper genom hela hemmet, utom i badrummet och toalettrummet. Badrummet har ett vitt marmorgolv, medan toalettrummet är kaklat med vit hexagonal mosaik. Alla väggar och snickerier målades i vitt.

– Ofta i våra inredningar väljer vi att att tillsätta färg genom de möbler och accessoarer vi inreder med.

Amos är mycket nöjd med slutresultatet.

– Det har varit ett riktigt nöje att jobba med den här bostaden, särskilt eftersom vi hade en jättebra relation med ägarna.

Och ägarna håller med.

– Amos kunskap och erfarenhet var nyckeln till ett lyckat sslutresultat. Han ledde allt arbete och synkroniserade allt med leverantörerna, och gav oss inte minst ovärderliga råd i varje etapp, berättar de.

HemLondon3
Amos är främst nöjd med att de lyckades åstadkomma en fullständig förvandling av hemmet.

– Två viktiga lösningar som helt omvandlade lägenheten var att vi förflyttade köket och skapade den öppna planlösningen, och att vi tog bort en vägg och på så sätt kunde lägga till ett fönster i sovrummet.

Det som en gång varit en rörig, mörk och ganska murrig lägenhet, lyckades vi förvandla till en ljus bostad med mycket utrymme, som uppfyller ägarnas alla krav och önskemål. I Londons exklusiva kvarter Primrose Hill, norr om Regent Park och med utsikt över centrala London, ligger en unik tvåa på sextio kvad-
ratmeter. Den ägs av ett äldre par som i vanliga fall bor utanför London, men använder bostaden över helgerna. När de inte själva är där, används den ofta av deras familj och vänner. När paret köpte lägenheten visste de direkt att de ville genomföra en del stora förändringar. Deras önskan var att skapa så mycket utrymme som möjligt, få in mycket naturligt ljus, och även införa energibesparande funktioner i lägenheter. De anlitade den Londonbaserade arkitektbyrån Amos Goldreich Architects för att få hjälp med att uppnå sin vision. Arkitektbyrån hade redan ritat inredningen i en lägenhet i samma byggnad, vilket hade inspirerat paret.

Byggnaden har en lång historia och var från början en del av ett barnhem, senare en motorcykelverkstad och efter det ett härbärge som drevs av Frälsningsarmén, för blinda kvinnor. 1970 gjordes huset om till lägenheter.

Den första utmaningen var att rita en helt ny planlösning. Köket flyttades till platsen där badrummet tidigare var placerat, och en vägg revs ner så att köket skulle bli en del av vardagsrummet i en öppen planlösning. Delen där det gamla köket låg förenades med sovrummet, vilket skapade mer öppenhet och tillförde mer ljus tack vare två stora fönster.

– Den nya dispositionen gjorde det möjligt för oss att även flytta badrummet och bygga en gästtoalett, vilket inte var möjligt tidigare, berättar Amos Goldreich, ansvarig arkitekt för projektet.

Toalettrummet byggdes på platsen där det funnits ett väggskåp. Det nya badrummet är nu placerat intill sovrummet och har ett litet fönster i den gemensamma väggen, så att mycket ljus kan komma in och skapa en känsla av mer utrymme.

Alla detaljer är noga genomtänkta, som kreativa förvaringslösningar, nya snickerier inklusive ett sidobord i vardagsrummet, flera walk-in-closets, förvaringsplats för verktyg och dörrar med fönster som släpper in ljus i rummen.

– Det var viktigt för oss att hitta smarta lösningar för förvaring, utan att offra utrymmet. Det märks inte minst i utformningen av köket, som trots den lilla ytan har plats för alla köksredskap och funktioner, berättar Amos.

Energibesparande belysning installerades, såväl som helt nya rör och golvvärme igenom hela lägenheten. De smarta lösningarna resulterade i att hemmet känns mer enhetligt och mindre stökigt. Alla fönster ersattes av dubbelglasfönster med ramar i trä.

Ett stort fönster i väggen mellan köket och hallen skapar en visuell koppling och mer följsamma övergångar mellan de olika delarna i hemmet.

Eftersom arkitekterna redan hade genomfört ett snarlikt projekt i samma byggnad, hade många av de stora utmaningarna redan lösts.

– Här var den största utmaningen – som alltid i redan existerande byggnader – att skapa de strukturella förändringarna och nya funktioner.

De valde medvetet ljusa färger och material, för att ytterligare förstärka känslan av öppenhet och utrymme. Istället valdes färgstarka möbler och accessoarer för att skapa variation och intressanta blickfång.

HemLondon2

– Vi valde att begränsa antalet material i hemmet, så att det skulle kännas enhetligt och harmoniskt. Det återspeglas även i färgpaletten. Vi valde en ljus palett för att skapa känsla av mer rymd och balans.

Vitkalkade golv löper genom hela hemmet, utom i badrummet och toalettrummet. Badrummet har ett vitt marmorgolv, medan toalettrummet är kaklat med vit hexagonal mosaik. Alla väggar och snickerier målades i vitt.

– Ofta i våra inredningar väljer vi att att tillsätta färg genom de möbler och accessoarer vi inreder med.

Amos är mycket nöjd med slutresultatet.

– Det har varit ett riktigt nöje att jobba med den här bostaden, särskilt eftersom vi hade en jättebra relation med ägarna.

Och ägarna håller med.

– Amos kunskap och erfarenhet var nyckeln till ett lyckat slutresultat. Han ledde allt arbete och synkroniserade allt med leverantörerna, och gav oss inte minst ovärderliga råd i varje etapp, berättar de.

Amos är främst nöjd med att de lyckades åstadkomma en fullständig förvandling av hemmet.

– Två viktiga lösningar som helt omvandlade lägenheten var att vi förflyttade köket och skapade den öppna planlösningen, och att vi tog bort en vägg och på så sätt kunde lägga till ett fönster i sovrummet.

Det som en gång varit en rörig, mörk och ganska murrig lägenhet, lyckades vi förvandla till en ljus bostad med mycket utrymme, som uppfyller ägarnas alla krav och önskemål.




Hemma hos

  • MoskvaHead Italienska drag i Moskva

    Hållbara material, omsorgsfullt hantverk och skräddarsydda lösningar. Det är några av elementen som utgör den exklusiva takvåningen i centrala Moskva. Italiensk design sätter sin prägel på den sofistikerade bostaden med svindlande utsikt.

  • 14-head Med öga för detaljer

    En personlig inredning med gedigna material och mer plats för umgänge. Det var några av önskemålen när Sanna och Michel anlitade arkitekten Andreas Farkas för att göra om deras nya våning på Södermalm i Stockholm.

  • HemLondon_head En fullkomlig förvandling

    I den lilla lägenheten i London är inte mycket kvar av ursprungsritningen. Efter en fullständig omvandling, där arkitekterna helt bytte plats på de olika rummen, är nu våningen en pärla med superfunktionella utrymmen och en modern atmosfär.

  • Vipp15 En väldesignad fristad

    På promenadavstånd från den pittoreska kusten i den lilla staden Plévenon i Frankrike, finns en tillflyktsort från Paris hektiska storstadsbrus. Det är ett klassiskt hus i regionen, som fått ett samtida lyft med en nybyggd glasdel. Som resultat fick naturen en central del i hemmet, sida vid sida med den moderna inredningen.