Klee/Aguéli på Moderna

Inventarienr: NM 2301 Konstnärens namn: Ivan Aguéli Titel: Afrikanskt landskap Datum: ca 1914

Just nu visas utsällningn Klee/Aguéli på Moderna Museet i Stockholm. Paul Klee från Schweiz och Ivan Aguéli från Sverige, är två samtida konstnärer som aldrig träffade varandra och deras verk har inte visats tillsammans tidigare. Utställningen Klee/Aguéli visar 86 målningar och teckningar och skulle kunna sammanfattas i nyckelorden: skapelsen, formen, ängeln, tecknet och trädgården.

– Det spelar egentligen ingen roll om vi kallar det för andlighet, fantasi eller lek. När de båda konstnärerna skapar kontakt med verkligheten genom penselns rytmiska vidrörande av underlaget sker inte en avbildning utan ett framkallande genom objektet till det immateriella. I vår egen turbulenta tid blir den en påminnelse om vilken stor poetisk och politisk potential som kan rymmas i en liten målad bild, skriver curator Fredrik Liew i pressmedelandet.

Inventarienr: MOM/2004/4 Konstnärens namn: Paul Klee Titel: Stufen Datum: 1929

Paul Klee, Stufen 1929

Klee/Aguéli visas på Moderna Museet i Stockholm 16 januari – 24 april 2016

Av: Frida Vega Samuelsson
http://magasinetrumdesign.se

Konst & kultur

 • CABINET_17-1 Vinnaren av Årets Designer 2018

  Årets Rums pris Årets Designer gick i år till Stoft Design Studio. Skåpet Whittle Away är ett exempel på hur denna begåvade malmötrio skapar nya möbler och inredning utifrån hantverk och historia. Så här lyder motiveringen: Malmötrion Stoft design studio design handlar om att medvetet utforska produktion och hantverk utifrån vår historia för att skapa […]

 • P.Lissoni)G. Gastel Chefen till alla barnen

  Det är svårt att fånga Piero Lissoni. Men rätt vad det är sitter den hett eftertraktade formgivaren mitt emot med en frukostcroissant och en cappuccino och avslutar en annan intervju över mobilchatt. Tillsammans med Nicoletta Canesi öppnade han arkitektbyrån Lissoni Associati 1986 och fyrtio år senare har de kontor i Milano, Miami, Tokyo – och sedan 2008 i […]

 • HEM
Petrus Palmér
februari 2016
Stockholm Max Lamb och groteskerna

  ”Groteskt” är ett av orden som Max Lamb använder om sin designgärning. Såväl mode- och designvärlden fascineras av den unge brittens konstliknande möbler som kom på blixtvisit till Stockholm innan sommaren. Text Sofia Hallström (Acne Studios flaggskeppsbutik på Madison Avenue i New York) Det ser nästan förhistoriskt ut. Grovhugget, rått och skulpturalt – britten Max Lamb […]

 • Fiona Operfekta kvinnor ställs ut

  För er som befinner er i Stockholm 21-24 maj visas konstutställningen Törstiga Hjärtan av Emelie Sandahl på ett av stadens nyöppnade it-ställe, Hobo Hotell. Emelie Sandahl målar i akryl och använder en särskild skrap- och tryckteknik för att få fram rätt känsla av operfekta personligheter. Törstiga Hjärtan visas på Hobo Hotells yta Spaceby, Brunkebergstorg 4, Stockholm.