Designsnack med Edward Barber och Jay Osgerby

De brittiska arkitekterna och formgivarna Edward Barber och Jay Osgerby är årets Guest of Honour på mässan Stockholm Furniture Fair 2016, och har fått uppdraget att utforma en lounge på mässans entrétorg. Vi träffade den välrenommerade duon inför deras besök.

barberosgerby3

Ed och Jay berättar med gott självförtroende, och ler charmigt och brett, att de är specialister på att förenkla saker och ting. De har just producerat sin egen designbibel, en vacker bok som sammanfattar deras drygt tjugo år i branschen. I generöst format med handskissade produkter och bilder på färdiga möbler, visar de sin bredd och eleganta design. Boken heter One by One och det är något av en lek med orden, då de är två olika individer som alltid arbetar tillsammans på ett och samma projekt. Även den nya blandaren de tagit fram för badrumsföretaget Axor heter One. Förväntningarna var höga vid lanseringen, och man säger att blandaren kommer att förändra vårt mänskliga beteende när det gäller att duscha.

– Projekt som One dyker inte upp varje dag. Vi har tagit fram en helt unik funktion. Tidigare har vi alltid vridit på ett vred för att få vatten i duschen, nu kommer man att trycka på en knapp istället, vilket är helt revolutionerande, förklarar Ed.

Deras projekt startar oftast med en pennteckning eller akvarellskiss, i likhet med omslaget på deras bok.

– Vi har arbetat med många olika industrier i och med vårt arbete, och vi har stor respekt för ingenjörer, tekniker och modellmakare. De har alla en betydande roll i utvecklingsprocessen, berättar de.

De berättar att de alltid är nyfikna och väldigt engagerade, och det är alltid det projekt de jobbar med för tillfället som är det mest intressanta.

– Resultatet ser ofta enkelt ut, men hemligheten bakom bra design är just att det ser enkelt ut. Men det ligger komplext arbete bakom, mycket forskning och många tester, säger Jay.

barberosgerby6

Det svåraste med arbetet med One var få ihop alla funktioner dolda bakom väggen.

– Vi hade långa diskussioner på vårt designlabb. Andra saker som var viktiga var hur långt bort duschen ska vara från väggen och hur den ska låta. Det är inte bara en fråga om utseendet, utan om hur vattnet faktiskt ska komma ut ur duschen. Det var också viktigt att man på en gång skulle kunna se vad man ska göra, även om man står i duschen utan glasögon, berättar Ed.

– Vi arbetade med att göra allt enkelt som möjligt. Det är en komplex teknik så det blev en mer och mer avskalad form.

barberosgerby7

Den rundade formen känns igen i många av deras alster, en elliptisk handritad form.

– Det är förmodligen ett resultat av att vi aldrig hade riktigt flyt med att rita i CAD på datorn under vår skoltid, förklarar Ed.

De läste båda på Royal College of Art i London, och tog examen 1996. De arbetar fortfarande gärna med handritade teckningar eller akvarellskisser, som de tycker ger en speciell känsla.

Ed och Jay har fått ett flertal prestigefyllda utmärkelser under sin gemensamma karriär, och kvällen innan vi sågs fick de ta emot det ärofyllda priset London Design Medal, för bredden och mångfalden i sitt arbete som sträcker sig inom hela spektrumet, från arkitektur till möbler och inredningsprodukter. Deras stolthet gick inte att ta miste på, för det ärofyllda att ha uppmärksammats för sina insatser i sin hemstad. Duon har gjort så udda saker som ett 2-pundsmynt för att fira 150-årsjubileet för Londons tunnelbana, och den olympiska facklan till OS 2012. På frågan vad som är det viktigaste arkitekturuppdraget de har genomfört, svarar de Science Museum i Kensington, där de gjorde en utställning om tvåhundra år av kommunikation. Här fick de visa prov på den egna designstudion Universal Design Studios styrkor, både genom arkitektur, att kurera en utställning med ny teknik, forska och arbeta med industridesign.

barberosgerby2

Soffan Mariposa och hyllan Planophore för Vitra.

Nu kommer de snart till Stockholm och är glada över att ha fått förtroendet som Guest of Honour på Stockholm Furniture Fair 2016.

Vi har arbetat med uppdrag på och besökt mässan i Stockholm många gånger, vi ser fram emot att komma tillbaka, säger duon avslutningsvis.

barberosgerby4

 

Om Edward Barber och Jay Osgerby

EDWARD BARBER OCH JAY OSGERBY grundade sin Londonbaserade studio år 1996 efter examen i arkitektur från The Royal College of Art i London. Deras första arbete, Loop Table, var ett bord som producerades av Isokon 1997. Många av Barber och Osgerbys tidiga arbeten involverade platta material som kröktes och formades med inspiration från de vita ark som de ofta använde i sina arkitekturmodeller. Duon är känd för sitt sätt att använda färg, något som blev extra tydligt i formgivningen av den begränsade upplagan av Iris-bord för galleriet Established & Sons 2008.

2004 fick de motta det prestigefyllda Jerwood Applied Arts Prize och 2013 mottog de OBE, Brittiska imperieorden för sina tjänster inom designbranschen, och samma år utsågs de av den franska inredningsmässan Maison & Objet till Årets designer.

För närvarande samarbetar de med ledande globala tillverkare som Knoll, Vitra, B&B Italia, Cappellini, Venini och Flos. Deras arbeten visas upp i permanenta utställningar runtom i världen, bland annat på Victoria & Albert Museum i London, Metropolitan Museum of Art i New York, Design Museum i London och Art Institute of Chicago.

 Text: Camilla Julner 

 
http://magasinetrumdesign.se

Designsnack

 • Skärmavbild 2017-05-10 kl. 16.44.02 SMYGLÄSNING Beckmans – dokuföljetong

  Del 2 – Från studentkorridor till parkbänk Nästa nummer ligger i tidningshyllan 24 maj, men redan nu bjuder vi på smygläsning.   Det har blivit dags för nästa del i vår dokuföljetong där vi följer åtta talanger från designskolan Beckmans. I den här delen har Märta och Sanna fått i uppdrag att göra en parkbänk. Text SOFIA […]

 • ikea5 AVSIKTLIG , EN FORMSTARK NYSTART

  Ikea och 10-gruppen År 2015 bestämde sig de återstående medlemmarna i det ikoniska designkollektivet att det var dags för en förändring. Trots att det fortfarande gick bra för 10-gruppen så ville de lämna över stafettpinnen. Förfrågan gick till Ikea som nu är förvaltare av en stor del av 10-gruppens mönsterskatt. Fritt från nostalgi Samarbetet med 10-gruppen är ingen […]

 • headdes Designtorget och Beckmans väcker tankar kring hållbarhet

  För tredje året i rad presenterar Designtorget och Beckmans Designhögskola sitt samarbete för att ge unga formgivare en möjlighet att redan på ett tidigt stadium arbeta med branschanknuten produktion.

 • stilleben Träningsredskapen flyttar in i finrummet

  Studier har visat att god hälsa och motion spelar en större roll i livet för många människor idag än någonsin tidigare, men träningsredskap är inte direkt något vi visar upp i våra hem. Detta är något Svenska Tingest nu ändrat på.