Standardlängden av ett mirakel

tensta_mg_7710
Foto: Märta Thisner

 

Ikväll har utställningen Standardlängden av ett mirakel vernissage på Tensta Konsthall. En retrospektiv av den Stockholmsbaserade konstnärsduon Goldin+Senneby.

Tensta Konsthall skriver på sin hemsida,

”Goldin+Senneby har under de senaste tio åren utforskat virtuella världar, offshore-företag, strategier för undandragande och subversiv spekulation. På ett ovanligt och underfundigt vis kombinerar de konstnärlig praktik, finansiell teori och performativa metoder som bl a lånats från magins värld. Retrospektiven presenteras genom installationer och performance dels på Tensta konsthall, dels på platser som inte specifikt förknippas med samtidskonst…

Genom att låta det konstnärliga fältet möta offentliga institutioner och kommersiella aktörer, förskjuts perspektiven för var konsten kan ta plats och vem som är publik. På Tensta konsthall visas en ny produktion som utvecklats tillsammans med författaren Jonas Hassen Khemiri. Khemiri svarar på Goldin+Sennebys tioåriga praktik genom en litterär meta-fiktion som läses upp på konsthallen varje dag kl 14:12. I novellen Standardlängden av ett mirakel tar berättarjaget namnet Anders Reuterswärd, med förhoppningen om att kunna få jobb på en konsthall. I ett rappt berättartempo utan punktion och möjlighet att hämta andan, slungas läsaren in i en medvetandeström där alla associationer är lika viktiga.

KAF-Goldin Senneby-10
Goldin+Senneby, “The Decapitation of Money” med Angus Cameron (ekonomisk geograf), K.D. (spökskrivare), Anna Heymowska (scenograf), Johan Hjerpe (grafisk formgivare), Kerwin Rolland (ljuddesigner), Alexandre Guirkinger (fotograf). Installation översikt: Kadist Art Foundation, Paris, 2010. Foto: Aurélien Mole

Monologen kopplas också samman med en ek-installation på konsthallen. Eken kommer under utställningsperioden att fungera som en samlingspunkt för samtal och seminarier, och i takt med att snickaren Moa Ott tar sig an trädet, tillverkas också nya sittmöbler runt eken. Trädet refererar till en ek som förekommer i Khemiris text men också till surrealisten George Batailles hemliga sällskap Acépahle, som sägs ha samlats kring en ek i slutet av 1930-talet. Acéphale – grekiska för det huvudlösa – har länge varit av intresse för konstnärsduon, och figurerar i deras fleråriga projekt Headless. Khemiris novell publicerades den 10.1 i Dagens Nyheter. ”

BehnazWork-67
Behnaz Aram

Som en del av utställningen finns Zhalas nyproducerade soundtrack och klädkollektionen Anders Reuterswärd, som utvecklats i samarbete med Behnaz Aram, teaterkostymör och designer. Materialen till kläderna kommer ursprungligen från plagg som blivit kvarglömda på kemtvättar runt om i Stockholm, en referens till Jonas Hassen Khemiris karaktär i novellen Standardlängden av ett mirakel, skriven som ett respons på Goldin+Sennebys konstnärskap.

Standardlängden av ett mirakel visas på Tensta Konsthall fram till 15.5 2016
http://magasinetrumdesign.se

Konst & kultur

 • CABINET_17-1 Vinnaren av Årets Designer 2018

  Årets Rums pris Årets Designer gick i år till Stoft Design Studio. Skåpet Whittle Away är ett exempel på hur denna begåvade malmötrio skapar nya möbler och inredning utifrån hantverk och historia. Så här lyder motiveringen: Malmötrion Stoft design studio design handlar om att medvetet utforska produktion och hantverk utifrån vår historia för att skapa […]

 • P.Lissoni)G. Gastel Chefen till alla barnen

  Det är svårt att fånga Piero Lissoni. Men rätt vad det är sitter den hett eftertraktade formgivaren mitt emot med en frukostcroissant och en cappuccino och avslutar en annan intervju över mobilchatt. Tillsammans med Nicoletta Canesi öppnade han arkitektbyrån Lissoni Associati 1986 och fyrtio år senare har de kontor i Milano, Miami, Tokyo – och sedan 2008 i […]

 • HEM
Petrus Palmér
februari 2016
Stockholm Max Lamb och groteskerna

  ”Groteskt” är ett av orden som Max Lamb använder om sin designgärning. Såväl mode- och designvärlden fascineras av den unge brittens konstliknande möbler som kom på blixtvisit till Stockholm innan sommaren. Text Sofia Hallström (Acne Studios flaggskeppsbutik på Madison Avenue i New York) Det ser nästan förhistoriskt ut. Grovhugget, rått och skulpturalt – britten Max Lamb […]

 • Fiona Operfekta kvinnor ställs ut

  För er som befinner er i Stockholm 21-24 maj visas konstutställningen Törstiga Hjärtan av Emelie Sandahl på ett av stadens nyöppnade it-ställe, Hobo Hotell. Emelie Sandahl målar i akryl och använder en särskild skrap- och tryckteknik för att få fram rätt känsla av operfekta personligheter. Törstiga Hjärtan visas på Hobo Hotells yta Spaceby, Brunkebergstorg 4, Stockholm.