Boktips: Häng konsten lågt

4db48c32818921.56964756e0a96

Journalisten och konstälskaren Karolina Modig har precis gett ut en bok om konstköp för oss som inte brukar köpa konst, eller tror att det är något vi inte har råd med. Det är myter som Häng konsten lågt vill slå hål på.

Boken inleds med att Karolina bestämmer sig för att lägga en summa pengar på konst, att långsamt bygga en egen liten konstsamling. Hur bär man sig åt? Måste man ha miljoner för att kunna köpa konst? Vad ska man köpa egentligen?

Först och främst går hon igenom hela sitt hem för att fotografera och kartlägga den konst hon redan har. Det är nämligen så att man ofta kanske har mer än man tänker sig. En illustration som en vän ritat till dig i födelsedagspresent, en tavla du ärvt av din morfar eller kanske en vas i keramik du köpt på secondhand.

Tillsammans med en rad intervjuobjekt bestående av konstnärer och gallerister, bryter hon långsamt ner barriärerna. Jag pratade lite med Karolina för att få veta mer.

 

c2cd5b32818921.569517d06e67e

 

Hur har du tänkt kring titeln, “Häng konsten lågt”?

– Titeln bygger på ett citat från fotografen Annika von Hausswolff: ”I always hang my pictures quite low in order to make you approach the pictures with your stomach rather than with your eyes.”. Tanken med boken är att få fler att våga lita på sin magkänsla när det gäller konst, gå mer på mage och hjärta än på hjärna. Man måste inte kunna snacka en massa smart om det man ser, det räcker att det väcker känslor utifrån ens egna referenser och erfarenheter.

Du har pratat med en rad gallerister och konstnärer i arbetet med boken, finns det något specifikt citat eller tanke från någon av dessa som du verkligen tagit till dig?

– Det var rätt skönt att höra från t.ex. Alban De Pury, som är global konstambassadör på Absolut Vodka och uppvuxen i en känd konstfamilj, att även han kan känna sig osäker på vad som är bra och dålig konst. Att det inte finns några rätt och fel – allt kokar ner till den där personliga magkänslan.

Även stora konstsamlare som Per Josefsson (också intervjuad i boken), började på hopskramlade pengar och utan så mkt kunskap. Det finns ett sug även inom konstvärlden att skruva ner det elitistiska och superintellektualiserande, få fler att våga kliva in på gallerier t.ex. Det är den konst vi kanske inte förstår direkt utan som tvingar oss att tänka till, som är viktigast för oss. Den är bra för våra hjärnor!

 

113da432818921.5695270573f54

 

 

Mer information om boken hittar du här.

Text: Frida Vega Salomonsson

 
http://magasinetrumdesign.se

Konst & kultur

 • CABINET_17-1 Vinnaren av Årets Designer 2018

  Årets Rums pris Årets Designer gick i år till Stoft Design Studio. Skåpet Whittle Away är ett exempel på hur denna begåvade malmötrio skapar nya möbler och inredning utifrån hantverk och historia. Så här lyder motiveringen: Malmötrion Stoft design studio design handlar om att medvetet utforska produktion och hantverk utifrån vår historia för att skapa […]

 • P.Lissoni)G. Gastel Chefen till alla barnen

  Det är svårt att fånga Piero Lissoni. Men rätt vad det är sitter den hett eftertraktade formgivaren mitt emot med en frukostcroissant och en cappuccino och avslutar en annan intervju över mobilchatt. Tillsammans med Nicoletta Canesi öppnade han arkitektbyrån Lissoni Associati 1986 och fyrtio år senare har de kontor i Milano, Miami, Tokyo – och sedan 2008 i […]

 • HEM
Petrus Palmér
februari 2016
Stockholm Max Lamb och groteskerna

  ”Groteskt” är ett av orden som Max Lamb använder om sin designgärning. Såväl mode- och designvärlden fascineras av den unge brittens konstliknande möbler som kom på blixtvisit till Stockholm innan sommaren. Text Sofia Hallström (Acne Studios flaggskeppsbutik på Madison Avenue i New York) Det ser nästan förhistoriskt ut. Grovhugget, rått och skulpturalt – britten Max Lamb […]

 • Fiona Operfekta kvinnor ställs ut

  För er som befinner er i Stockholm 21-24 maj visas konstutställningen Törstiga Hjärtan av Emelie Sandahl på ett av stadens nyöppnade it-ställe, Hobo Hotell. Emelie Sandahl målar i akryl och använder en särskild skrap- och tryckteknik för att få fram rätt känsla av operfekta personligheter. Törstiga Hjärtan visas på Hobo Hotells yta Spaceby, Brunkebergstorg 4, Stockholm.