Berlin

År efter år står Berlin högt på listan över världens coolaste städer. Fortfarande lockar den konstnärer, formgivare och kreativa personligheter att besöka staden eller bosätta sig här. Det är svårt att bli uttråkad i den här kontrastfyllda stan där kulturlivet ständigt bubblar. Berlin har mycket ögongodis för arkitektur-, design- och konstintresserade. Från promenader i stadsdelen Mitte med sin vackra arkitektur, till designmuseum som till exempel Bauhausmuseet och typografimuseet Buchstaben Museum, väldesignade hotell samt oändliga shoppingmöjligheter. Här är några av redaktionens favoriter.

SAMMLUNG BOROS
Den gamla bunkern som byggdes under nazitiden har omvandlats till en skattkammare med modern konst. Här bor konstsamlaren Christian Boros med familj i de övre våningarna i byggnaden, medan de nedre delarna rymmer konstkollektionerna. På Sammlung Boros kan du se verk av konstnärer som Damien Hirst, Olafur Eliasson, Elizabeth Peyton, Wolfgang Tillmans, Anselm Reyle och Michel Majeurs. Enbart öppet på helger och måste bokas i förväg via hemsidan. www.sammlung-boros.de

 

Sammlung Boros, Thomas Scheibitz

BAUHAUSMUSEUM
Bauhaus-Archiv i Berlin genomgår just nu en renovering och utställningarna är mindre än vanligt, men museet är fortfarande väl värt ett besök för den designintresserade. Bauhaus designskola grundades 1919 av Walter Gropius, vars idéer inom arkitektur och industridesign blir tydliga i museet som ligger i en byggnad ritad av just Gropius. Bauhausskolan har också varit en stor influens inom grafisk design, och i museet kan man se hur det hela började med de tidiga affischerna av László Moholy-Nagy och färgteori av Paul Klee. Klingelhöferstrasse 14. www.bauhaus.de

BAERCK
Baerck är ett showroom grundat av formgivarna från designföretagen Llot Llov och Work in Progress. Här finns en väl vald mix av både etablerade och nya märken inom mode och inredning, exempelvis Moustache, Maison Martin Margiela och Kai Linke. Mulackstraße 12, www.baerck.net

GRILL ROYAL
Om du vill äta middag i en elegant miljö är ett besök på Grill Royal ett måste. Restaurangen har en skön lokal där alla ser alla. Kanske får du Boris Becker som bordsgranne, eller någon av Berlins ”it girls”, som omåttligt rika och coola systrarna Elizabeth och Maria-Theresia Von Thurn und Taxis. Friedrichstraße 105b, www.grillroyal.com

CHARLOTTENBURG
Är du sugen på lite mer kultur kan du åka till bourgeois-stadsdelen Charlottenburg, där du hittar Deutsche Opera och även konserthuset med Berlins Filharmoniker, och där en föreställning blir ett minne för livet.

Berlin3

BLESS
Bless är en Berlinbaserad designduo som skapar lekfulla produkter inom mode och inredning. Deras butik Bless Home Berlin är något utöver det vanliga. Den ligger på tredje våningen av ett vanligt bostadshus och är dessutom bostad till butikschefen Jordan Davidson. Du ringer för att boka ett besök eller kommer förbi på de särskilda öppettiderna, se mer på www.bless-service.de Oderbergerstrasse 60.

BERGHAIN
Om du är sugen på att även uppleva nattlivet i Berlin erbjuder nattklubben Berghain fortfarande en unik Berlinupplevelse. Klubben, som genom åren ofta valts till världens bästa, är belägen i ett gammalt kraftverk. Den har flera olika sektioner, bland annat en väldigt snygg loungedel, men det är musiken som främst står i fokus. Berghain har oftast öppet från fredag natt fram till måndagmorgon, men söndagsmorgnar och förmiddagar sägs vara bästa tiden att komma hit. Am Wriezener Bahnhof, www.berghain.de

 

Liquidroom

Ett spa av berlinsk typ, Liquidroom.

LIQUIDROOM
Är det dåligt väder eller om du behöver återhämtning från festlivet kan Liquidrom vara rätta platsen att hämta energi på. Det är här är ett spa av berlinsk typ, med lätt partyatmosfär över det hela. Inredningen är minimalistisk och musik är en viktig del av upplevelsen, med livemusik vissa dagar. Här finns saltvattenspool, termalbad och bastu, och möjlighet att få olika spabehandlingar.
Möckerstrasse 10, www.liquidrom-berlin.de
http://magasinetrumdesign.se

Designdestination

  • Dubai_head Dubai

    Rum Design besökte Dubai, staden som vuxit fram i den arabiska öknen på bara några årtionden, utvecklar nu även en stark lokal design-, mode-, och konstscen, som växer snabbt och lockar besökare från hela världen. Innovation och entreprenörskap står högt på agendan när Dubai blickar mot framtiden.

  • Berlin_head Berlin

    År efter år står Berlin högt på listan över världens coolaste städer. Fortfarande lockar den konstnärer, formgivare och kreativa personligheter att besöka staden eller bosätta sig här. Det är svårt att bli uttråkad i den här kontrastfyllda stan där kulturlivet ständigt bubblar.