Tidlös design skänker harmoni

Axor One tar duschanvändandet och upplevelsen av duschande till nya höjder, tack vare enkel och sparsmakad design av den internationellt hyllade designerduon Edward Barber och Jay Osgerby. One är en enkel och intuitiv kontrollpanel där man trycker på plattan för tak- hand- eller sidoduschen, istället för att vrida på en kran. Det ser enkelt ut, men arbetet bakom One tog fyra år, forskning i beteende och många tester. Hemligheten är mekaniken som förenklar installationen, som döljs bakom väggen, och här har man löst problemet med hur man ska få flera funktioner att fungera i en och samma kontrollpanel. Likaväl är användningen enkel, och man kan navigera på ett sätt som aldrig tidigare, med ett enkelt tryck av en hand, eller armbåge om man så vill.

Axor_web

Jay Osgerby uttrycker det väldigt humoristiskt när han förklarar hur han ser på saken då han stiger in i en hotelldusch.

– Ibland känns det som att navigera en u-båt, för att inte tala om när man ska installera saker som har med vatten att göra. Vatten på fel ställe är ingenting att leka med, sa han och såg ut som om han vet vad han talar om, med ett stort leende. Axors högste chef Philippe Grohe, sonson till grundaren, berättade att man arbetar med långsiktiga relationer med sina formgivare.

Axor2
One har en slimmad form med rundade hörn, för att göra duschupplevelsen så behaglig som möjligt. Den finns i en mängd olika utföranden, från krom till rödaktigt guld, och ska passa till alla duschhuvuden och blandare som redan finns på marknaden. Den kan installeras en bit ifrån duschmynningen, så att man slipper de första sekundernas kallvatten och med ECO-inställningen sparar man upp till 50 procent av vattenförbrukningen.

Sedan tidigt 1990-tal har Hansgrohe förverkligat designlösningar för badrummet, ”Designer visions of your bathroom”, under varumärket Axor. Man startade designarbetet tillsammans med Antonio Citterio och Philippe Starck. Under åren har man samarbetat med en hel skara internationella formgivare, till exempel Ronan och Erwan Bouroullec, Front, Jean-Marie Massaud, Nendo, Phonenix Design och inte minst Patricia Urquiola.

Text: Camilla Julner
http://magasinetrumdesign.se

Nyheter

 • market_press2_credit-jean-baptiste_beranger Nu öppnar Market Art Fair på Liljevachs

  Nu är det dags för årets upplaga av Market Art Fair 13-15 april och som i år är tillbaka på Liljevalchs konsthall, på Djurgården i Stockholm. Ett urval av de främsta gallerierna och konstnärerna från hela Norden presenteras och vi fick en pratstund med Carl M. Sundevall, som tillsammans med Lars Nittve håller i trådarna. […]

 • Hem_2018_3 Mode möter inredning

  Mode mötte inredning och arkitektur när Hem lanserade filten Vienna Throw. Det är den milanbaserade modedesignern Arthur Arbesser som står bakom filten och designen som är hans fjärde filtdesign för Hem. Med Vienna Throw återvänder Arthur Arbesser till sitt ursprung och hämtar inspiration från Wiens designhistoria, och mer specifikt den österrikiska arkitekten Josef Hoffman och Wiener […]

 • Layered_Eclectic_Collection_5_006 Eklektiskt från Layered

  Under möbelveckan i Stockholm presenterar Layereds grundare Malin Glemme en ny kollektion med soffor, fåtöljer, mattor och puffar. Den nya kollektion heter ”The Eclectic collection” och visas tillsammans med Stockholms Auktionsverks antikviteter från deras online-auktion. Dessutom öppnar Layered en pop up-butik mellan den 9-11 februari på Stockholms Auktionsverk. Här ser ni bilder från Layereds kollektion, […]

 • Rose Chair Walnut 01 Massproductions Rose Chair utmanar möbelbranschen

  Under Stockholm Design Week 2018 lanserar det svenska designvarumärket Massproductions Rose Chair, designad av Chris Martin. Den eleganta loungefåtöljen är utvecklad med hjälp av industriell produktion och nya tekniker, där såväl material som form utmanats. Rose Chair lanseras i fyra utföranden, Svartbetsad Ek, Valnöt, Lönn samt en kulör som Chris Martins dotter Rose själv kommer att […]