Antika objekt på Magasin III

installationsvy-emlike-a-prayerem-high
Installationsvy Like A Prayer. Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art. Foto: Christian Saltas.

 

Det finns en handfull gallerier och museum i Stockholm, vissa institutioner går vi förbi ofta, medan andra finns lite dolda runt hörnet. Magasin III ligger lite avsides i en byggnad vid Frihamnen, som du inte har vägarna förbi om inte just den platsen är din tänkta destination.

I veckan var jag på Magasin III och såg Like A Prayer, den visas bara i en månad till och jag vill hinna uppmärksamma den om du inte hunnit dit tidigare. Det är en utställning uppbyggd av skulpturer i material som marmor, keramik, trä, brons och terrakotta. Men det rör sig inte om vilka verk som helst. Endel av verken är inte alls skapade av en konstnär eller tänkta att hamna på ett galleri eller museum, utan är etruskiska votivgåvor från 200 f.Kr. i former av mänskliga kroppsdelar och inlånade från Medelhavsmuseet.

 

Etruskiska votivgåvor, ca 200 f.Kr. Medelhavsmuseet Stockholm. Installationsvy Like A Prayer. Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art. Foto: Christian Saltas.
Etruskiska votivgåvor, ca 200 f.Kr. Medelhavsmuseet Stockholm. Installationsvy Like A Prayer. Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art. Foto: Christian Saltas.

 

De antika skulpturerna skapades ur hoppet om tillfrisknande från olika sjukdomar eller åkommor. En sorts bön i fysisk form. Samtidigt är det så tidlöst och mänskligt, om hur vi alla söker sätt att hålla hoppet vid liv och finna tröst. Tillsammans visas de sida vid sida med svenska och internationella konstnärer ut samlingen.

 

Mona Hatoum, Nature morte aux grenades, 2006-2007. Installationsvy Like A Prayer. Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art. Foto: Christian Saltas.
Mona Hatoum, Nature morte aux grenades, 2006-2007. Installationsvy Like A Prayer. Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art. Foto: Christian Saltas.

 

Louise Bourgeois, Jambes Enlacées, 1990 (detalj). Foto: Anna Kleberg
Louise Bourgeois, Jambes Enlacées, 1990 (detalj). Foto: Anna Kleberg

Like A Prayer visas på Magasin III i Stockholm, fram till 13 december 2015.

Text: Frida Vega Salomonsson
http://magasinetrumdesign.se

Konst & kultur

 • CABINET_17-1 Vinnaren av Årets Designer 2018

  Årets Rums pris Årets Designer gick i år till Stoft Design Studio. Skåpet Whittle Away är ett exempel på hur denna begåvade malmötrio skapar nya möbler och inredning utifrån hantverk och historia. Så här lyder motiveringen: Malmötrion Stoft design studio design handlar om att medvetet utforska produktion och hantverk utifrån vår historia för att skapa […]

 • P.Lissoni)G. Gastel Chefen till alla barnen

  Det är svårt att fånga Piero Lissoni. Men rätt vad det är sitter den hett eftertraktade formgivaren mitt emot med en frukostcroissant och en cappuccino och avslutar en annan intervju över mobilchatt. Tillsammans med Nicoletta Canesi öppnade han arkitektbyrån Lissoni Associati 1986 och fyrtio år senare har de kontor i Milano, Miami, Tokyo – och sedan 2008 i […]

 • HEM
Petrus Palmér
februari 2016
Stockholm Max Lamb och groteskerna

  ”Groteskt” är ett av orden som Max Lamb använder om sin designgärning. Såväl mode- och designvärlden fascineras av den unge brittens konstliknande möbler som kom på blixtvisit till Stockholm innan sommaren. Text Sofia Hallström (Acne Studios flaggskeppsbutik på Madison Avenue i New York) Det ser nästan förhistoriskt ut. Grovhugget, rått och skulpturalt – britten Max Lamb […]

 • Fiona Operfekta kvinnor ställs ut

  För er som befinner er i Stockholm 21-24 maj visas konstutställningen Törstiga Hjärtan av Emelie Sandahl på ett av stadens nyöppnade it-ställe, Hobo Hotell. Emelie Sandahl målar i akryl och använder en särskild skrap- och tryckteknik för att få fram rätt känsla av operfekta personligheter. Törstiga Hjärtan visas på Hobo Hotells yta Spaceby, Brunkebergstorg 4, Stockholm.