Objekt och kroppar i vila och rörelse

Franz Erhard Walther, Sehkanal, no 46 of1. Werksatz, 1963-69 Photo: François Doury Courtesy of Galerie Jocelyn Wolff © Franz Erhard Walther
Franz Erhard Walther, Sehkanal, no 46 of1. Werksatz, 1963-69
Photo: François Doury
Courtesy of Galerie Jocelyn Wolff
© Franz Erhard Walther

 

Utställningen Objekt och kroppar i vila och rörelse visas just nu på Moderna Museet i Malmö. Där visas ett större antal konstnärer och koreografer, verksamma under 60- och 70-talet i New York, som undersöker relationen och spänningen mellan den mänskliga kroppen och det fasta föremålet.

”Det som hände i konsten och dansen under några år på sextiotalet förändrade förhållandet mellan betraktare och konstverk från grunden. Från att ha stått utanför och tittat på blev betraktaren en deltagare – och därmed en medskapare. Detta är den politiska sprängkraften som gömde sig bakom polerade abstrakta ytor. Frank Stella hade fel: det du ser är inte bara det du ser! ” -Magnus af Petersens, curator för utställningen.

Missa heller inte Simone Fortis danskonstruktioner Slant Board, See-Saw och Huddle framförs i utställningen den 21 november kl 16 samt 5 december kl 16. Här under framförs Slant Board 1982. På Moderna Museet har Luca Frei från Malmö fritt regisserat danskonstruktionen som framförs i flera stycken av dansarna Christine Brorsson, Jonna Tideman och Khamlande Halsackda.

 

Simone Forti, Slant Board, Performance 1982 Photo: Stedelijk Museum Amsterdam © Simone Forti
Simone Forti, Slant Board, Performance 1982
Photo: Stedelijk Museum Amsterdam
© Simone Forti

Här är betraktaren både deltagare och skådespelare, och verken objekt, mer som rekvisita eller arkitektur. En dörr till en annan värld. Som Carl Andres verk, metallplattor direkt på golvet, de ligger inte avskärmade bakom rep, utan är menade att gå över.

Carl Andre, Webern's Run, 1988 Museum of Contemporary Art Kiasma, Finnish National Gallery, Helsinki, Finland Kouri Collection Photo: Finnish National Gallery / Petri Virtanen © Carl Andre / BUS 2015
Carl Andre, Webern’s Run, 1988
Museum of Contemporary Art Kiasma, Finnish National Gallery, Helsinki, Finland
Kouri Collection
Photo: Finnish National Gallery / Petri Virtanen
© Carl Andre / BUS 2015

Utställningen visas på Moderna Museet i Malmö fram till 7 februari 2016

Text: Frida Vega Salomonsson
http://magasinetrumdesign.se

Konst & kultur

 • CABINET_17-1 Vinnaren av Årets Designer 2018

  Årets Rums pris Årets Designer gick i år till Stoft Design Studio. Skåpet Whittle Away är ett exempel på hur denna begåvade malmötrio skapar nya möbler och inredning utifrån hantverk och historia. Så här lyder motiveringen: Malmötrion Stoft design studio design handlar om att medvetet utforska produktion och hantverk utifrån vår historia för att skapa […]

 • P.Lissoni)G. Gastel Chefen till alla barnen

  Det är svårt att fånga Piero Lissoni. Men rätt vad det är sitter den hett eftertraktade formgivaren mitt emot med en frukostcroissant och en cappuccino och avslutar en annan intervju över mobilchatt. Tillsammans med Nicoletta Canesi öppnade han arkitektbyrån Lissoni Associati 1986 och fyrtio år senare har de kontor i Milano, Miami, Tokyo – och sedan 2008 i […]

 • HEM
Petrus Palmér
februari 2016
Stockholm Max Lamb och groteskerna

  ”Groteskt” är ett av orden som Max Lamb använder om sin designgärning. Såväl mode- och designvärlden fascineras av den unge brittens konstliknande möbler som kom på blixtvisit till Stockholm innan sommaren. Text Sofia Hallström (Acne Studios flaggskeppsbutik på Madison Avenue i New York) Det ser nästan förhistoriskt ut. Grovhugget, rått och skulpturalt – britten Max Lamb […]

 • Fiona Operfekta kvinnor ställs ut

  För er som befinner er i Stockholm 21-24 maj visas konstutställningen Törstiga Hjärtan av Emelie Sandahl på ett av stadens nyöppnade it-ställe, Hobo Hotell. Emelie Sandahl målar i akryl och använder en särskild skrap- och tryckteknik för att få fram rätt känsla av operfekta personligheter. Törstiga Hjärtan visas på Hobo Hotells yta Spaceby, Brunkebergstorg 4, Stockholm.